The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η Ελιά & η επιδότηση για το ξερίζωμα της !!! Κύριο

Περίεργα παιχνίδια με την Ελιά, τον παραδοσιακό πλούτο της Ελληνικής γης

 

 Γράφει  η Τασσώ Γαΐλα-day ago

 ‘Περίεργα’ παιχνίδια με την Ελιά-τον παραδοσιακό πλούτο της Ελληνικής γης.

Οι πυκνές αναφορές σε sites επαρχιακών πόλεων με παραγωγή ελαιολάδου που καλούν τους αγρότες να μην προχωρήσουν στο ‘ξερίζωμα’ των ελαιοδέντρων τους όπως ζητά η Ε.Ε η αφορμή της έρευνας αυτής.

ΕΛΙΑ. Το ιερό σύμβολο της Θεάς Αθηνάς και το δώρο της στους Αθηναίους. Ο Ελαιώνας  της Αττικής που κρατάει από… την αρχαιότητα πιστοποιεί του λόγου το αληθές.

Περνάμε Κρήτη και Ρέθυμνο όπου και συναντάμε: Το μεγαλύτερο ελαιόδεντρο του κόσμου, με συμπαγή κορμό περιμέτρου 24 μέτρων που βρίσκεται στο Καβούσι της Ιεράπετρας. «Η χρονολόγησή του βασίζεται στη μέθοδο της περιμέτρου και τους δακτυλίους και υπολογίζεται ότι είναι του 1900-1800 π.Χ., δηλαδή ηλικίας σχεδόν 4.000 χρόνων.
Τι σοφία εμπεριέχει το dna αυτού του δένδρου ώστε να ζει 4.000 χρόνια αλόβητο από τους καιρούς ….τις κλιματικές αλλαγές … κ.λπ.
Στη γύρω περιοχή από το σημείο όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη ελιά υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, όπως του Αζοριά, όπου έχει ανακαλυφθεί ένα μινωικό ελαιοτριβείο, το σπουδαιότερο ελαιοτριβείο αρχαϊκής περιόδου στο Αιγαίο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους».
Έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής στην Ιεράπετρα 220 ελαιόδεντρα ηλικίας 800 έως 3.000 ετών. Και είναι δέντρα παραγωγικά. Σκεφτείτε ότι από ένα ελαιόδεντρο ηλικίας 3.000 ετών που ανήκει σε φίλο του Συνεταιρισμού βγήκαν φέτος 40-50 κιλά λάδι.

-Στη Χίο και στο χωριό της Καλιμασσιάς έχουν καταγραφεί ελαιόδενδρα 2.000 ετών.
Ελιά-Λάδι: Συνδεδεμένα άρρηκτα με την Ελληνική γη, την γη των Έλ.

Η ξαφνική ανακοίνωση της Ε.Ε για επιδότηση των ελαιοπαραγωγών ώστε να προχωρήσουν στο ξερίζωμα των παραδοσιακών δέντρων ελιάς του τόπου μας αν μη τι άλλο ‘ξενίζει’ και ειδικά στην περίπτωση της Ελληνικής ελιάς  αν το καταφέρουν θα έχουν αποκόψει τον Έλληνα από ένα κυρίαρχο συστατικό της ιστορίας, της παράδοσης, της πίστης, της καλλιέργειας, της παραγωγής, της διατροφής, της Ζωής του! Απομένει η θάλασσα και ο ήλιος….

Όμως η κοινοτική οδηγία –αν ισχύσει-περί επιδοτήσεως δεν είναι το μόνο ‘περίεργο’ της όλης υπόθεσης.

Όπως φαίνεται από αναφορές που υπάρχουν στον τοπικό τύπο της Πελοποννήσου τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους κινεζικές εταιρείες, οι οποίες μέσω δικηγορικών γραφείων προσπαθούν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, προκειμένου να προχωρήσουν σε παραγωγή ελαιόλαδου και στην συνέχεια σε εξαγωγές προς τη Κίνα ή άλλες ασιατικές χώρες.

Οι εκτάσεις που έχουν μπει στο στόχαστρο των Κινεζικών εταιρειών, είναι από 200 έως 350 στρέμματα και ενιαίας έκτασης. Παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους εκτάσεις είναι αρκετά ακριβές, καθώς θεωρούνται «φιλέτα», το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών είναι αμετάβλητο. Ενδεικτικά στην Λακωνία, από όπου προέρχεται το κορυφαίας ποιότητας Κορωνέικο λάδι, οι τιμές για τέτοιες εκτάσεις με δέντρα, ξεκινάνε από 3.000 ευρώ το στρέμμα.

Πρόσφατα στο newx.gr  έγινε η αποκάλυψη πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου.
Μάλιστα, χορηγός αυτής της προσπάθειας φαίνεται να είναι η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον  συνδικαλιστή κ. Γκανή. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τριών «mega factories»; Ο Βάιος Γκανής περιγράφει την κατάσταση, με τα μελανότερα «χρώματα», δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Θα σβήσουν σε μία νύχτα 2.750 μικρά ελαιοτριβεία, στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα mega factories». Οι τρεις περιοχές, τις οποίες «στοχεύει» η Αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. «Δηλαδή φανταστείτε ο πλούτος της ελιάς, το λάδι θα συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική. Δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες, δεν θα υπάρχουν τίποτα. Ένας μικρός ελαιοπαραγωγός με μικρό ελαιοτριβείο, δεν θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες προϋποθέσεις δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν, λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους. Μέσα σε μια νύχτα θα σβήσουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει,» τόνισε με έμφαση ο Βάιος Γκανής. Σήμερα, ένα ακόμη «λιθαράκι» στις αποκαλύψεις έρχεται να βάλει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, ο οποίος δήλωσε στο newx.gr, πως είναι γνώστης του θέματος και δίνει επιπλέον πληροφορίες, για την προσπάθεια που γίνεται να «σβηστούν από χάρτη» 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία.

-«Το γνωρίζουμε και μάλιστα έχουμε παρέμβει σ’ αυτή τη λογική στον κανονισμό του ελληνικού σήματος ελαιολάδου, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν κανονισμό έτσι ώστε το 25% του λαδιού να μην είναι ελληνικό, να μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα λάδι ως ελληνικό, ενώ το 25% δεν είναι ελληνικό. Το ίδιο έγινε και στο γάλα και είχαμε παρέμβει ως ΓΕΩΤΕΕ και μαζί με άλλους φορείς και αποτρέψαμε ουσιαστικά τέτοιες εξελίξεις.

Αφού έχουν αποκτήσει στον τόπο τους τα εξαιρετικά ελληνικά φυτά και δένδρα, θα επιβάλουν στους Έλληνες να τα καταστρέψουν και να υποβαθμίσουν απόλυτα την ποιότητα και την γνησιότητα της παραγωγής.

Αυτά από τα δημοσιεύματα του τύπου. Για την κοινοτική οδηγία –αν ισχύσει και επιβληθεί-ζητήσαμε την άποψη του κ. Κοίλη Ραφαήλ ιδιοκτήτη του :«Πρότυπο Βιολογικό Ελαιοτριβείο Κοίλης Ραφαήλ» στην Χίο.

-κ. Κοίλη , η άποψη σας για την κοινοτική οδηγία; Σε τι αποσκοπεί; Και εάν ψηφιστεί θα εφαρμοστεί από τους μικροκαλλιεργητές ή θα αντιδράσουν;

κ. Γαΐλα, όσο αφορά το σκέλος της αλλαγής ποικιλιών ελιάς για την Χίο το θεωρώ τελείως μη εφαρμόσιμο για παρά πολλούς λόγους όπως :

  1. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι λίγοι.
  2. 2 . Το νησί δίνει μεγάλη βαρύτητα στα μαστιχόδεντρα και όχι στα ελαιόδεντρα.
  3. Επίσης δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ευδοκιμούν αυτές οι ποικιλίες εδώ.
  4. 4 .Ο Χιώτης παραγωγός κάνει λάδι μόνο για την οικογένεια του,

συνεπώς δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης ποικιλίας ελιάς .Το θέμα, αδιαμφισβήτητα με κέντρισε, καθώς θεωρώ την ελιά από τα Ιερότερα και Ωφελιμότερα δέντρα που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη και δη στην πατρίδα μας! Θεωρώ απαράδεκτο δε, το ξερίζωμά τους για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον μπορούν να σωθούν, αλλά και επειδή θα έπρεπε πια να γνωρίζουμε αυτού του είδους τις “παγίδες” των επιδοτήσεων και των μονοκαλλιεργειών, που έχουν καταστρέψει κυριολεκτικά την πλούσια γη τούτου του τόπου.

-Η εφετινή παραγωγή λαδιού κ. Κοίλη, πως πήγε;

Η εφετινή παραγωγή στην Χίο δυστυχώς  κ. Γαΐλα, λόγω δάκου έχει αποτέλεσμα τα λάδια να έχουν οξέα με αποτέλεσμα να μήν είναι εμπορεύσιμο. Συνέπεια αυτού είναι ενώ υπήρχε παραγωγή αρκετά καλή να καταστραφεί λόγω του δάκου που έπεσε τον μήνα Οκτώβριο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει πλέον κανείς.

Επομένως κ. Κοίλη που αυτές τις ημέρες το Βιολογικό σας Ελαιοτριβείο δούλεψε ‘φούλ’ να υποθέσουμε ότι παρήχθη στο νησί μας λάδι οικιακής κατανάλωσης κι όχι εμπορεύσιμο;

Σας ανέφερα ήδη ότι  ως επί το πλείστον στο νησί  μας οι καλλιεργητές κάνουν λάδι για την οικογένεια τους.

Αφού ευχηθούμε «Και του Χρόνου» στον κ. Κοίλη και το Βιολογικό Ελαιοτριβείο του που οι προδιαγραφές είναι  υπερσύγχρονες και πρωτοποριακές να σημειώσω ότι στις ‘παγίδες ‘ επιδότησης προφανώς να αναφέρεται στην καταστροφή –με επιδότηση-  πριν λίγο καιρό παραδοσιακών αμπελώνων της χώρας.

Εχτές 27 του μήνα και στο site συνεργασίας μου  aixmi.gr διάβασα άρθρο για την πολύ χαμηλή τιμή αγοράς που δόθηκε στους παραγωγούς του ελαίου από τις περίφημες Ελαίες Καλαμών, τιμή κάτω του 1ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Τι παιχνίδια, λοιπόν, παίζονται γύρω από την ελιά, το Ιερό μας δέντρο και τροφοδότη της Ζωής μας;

 

(Φωτο: Η Ελιά των 4.000 (!) ετών στο Ρέθυμνο)

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Σπογγαλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

15-04-2024, 08:00 | Κυβέρνηση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Δελτίο τύπο&u...

Ο ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

10-04-2024, 11:13 | Τέχνες

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με μ&epsil...

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

08-04-2024, 12:10 | Κυβέρνηση

Με το Π.Δ. 18 /6-4-2024 Καθορίζεται ότι το διάστημα δ&...

Argo Kalymnos