Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο δήμαρχος προς τον πρωθυπουργό για την Eurobank Κύριο

Να μην κλείσει το υποκατάστημα Καλύμνου

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

  Τηλέφωνο        : 22433- 60105

Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

       mayor@kalymnos.gr

ΠΡΟΣ:

Πρωθυπουργό

της Ελληνικής Δημοκρατίας

Κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19

10674 Αθήνα

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ

Σας απευθύνομαι προσωπικά προκειμένου να σας θέσω υπ΄ όψιν ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, ζωτικής σημασίας για το νησί της Καλύμνου, και το οποίο δυστυχώς εάν επιβεβαιωθεί ως είδηση πρόκειται να προκαλέσει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική, εμπορική του ανάπτυξη αλλά και κοινωνική συνοχή.

Η Κάλυμνος, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, είναι ένα νησί 16.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, στην οποία, εκτός από το νησί της Καλύμνου, υπάγονται τα νησιά Λέρος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Ψέριμος και Τέλενδος.  

 

Είναι ασφαλώς επόμενο, ότι στην τοπική κοινωνία της Καλύμνου προκάλεσε μεγάλο σοκ η είδηση ότι στις 7 του προσεχούς Οκτωβρίου το υποκατάστημα της τράπεζας EurobankΚαλύμνου, αναστέλλει οριστικά τη λειτουργία του, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης καταστημάτων και προσωπικού στην οποία προβαίνουν οι 4 συστημικές Τράπεζες της χώρας μας.

Το κατάστημα της Καλύμνου βρίσκεται σε λειτουργία ήδη 13 χρόνια και  απασχολεί αυτή τη στιγμή πέντε υπαλλήλους, έχοντας πρόσφατα αναδειχθεί  πρώτο ανάμεσα σε 350 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα στο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών.

Είναι δε το μοναδικό κατάστημα στην επαρχιακή ενότητα Καλύμνου και εξυπηρετεί  τους κατοίκους των κοντινών νησιών σε καθημερινή βάση,  συμβάλλοντας με καθοριστικό τρόπο στην  επιχειρηματική και  οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.  

Κατανοείτε ασφαλώς το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται, όταν καλούνται άμεσα –σχεδόν υπό καθεστώς ξαφνικού θανάτου- να μετεγκατασταθούν ολόκληρες οικογένειες των υπαλλήλων, οι οποίοι ζουν μόνιμα και εργάζονται στο νησί μας, ή να οδηγηθούν οι υπάλληλοι αυτοί  σε αναγκαστική «εθελούσια» έξοδο.

Είναι επίσης προφανές, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στον σταδιακό μαρασμό και την ουσιαστική απίσχανση της εμπορικής -οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο του νησιού της Καλύμνου αλλά και των νησιών της Επαρχίας μας τα οποία η τράπεζα εξυπηρετεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Είναι από κάθε άποψη ιδιαίτερα κρίσιμες οι στιγμές που ζούμε.

Έχουμε ήδη βιώσει οι κάτοικοι των νησιών μια βαθιά οικονομική κρίση, της οποίας τα σημάδια στον εμπορικό κόσμο αλλά και τον κοινωνικό ιστό της τοπικής μας κοινωνίας είναι ακόμα ανεξίτηλα.

Έχουμε ζήσει πρόσφατα όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, που προκάλεσε τη γενικότερη αναστολή σε κάθε οικονομική αλλά και κοινωνική συναλλαγή με όλα τα επακόλουθα που κάτι τέτοιο επιφέρει, και προσπαθούμε ακόμα με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ως κοινωνία να ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση της καθημερινής επιβίωσης.

Βρισκόμαστε στην εσχατιά της Ελλάδας και με την παρουσία μας και μόνο επιτελούμε έργο εθνικής σημασίας και βαρύτητας, σε στιγμές πολύ κρίσιμες όπως γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, και έχοντας να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση τις ανιστόρητες διεκδικήσεις και τις θρασύτατες  προκλήσεις των γειτόνων μας.

Ζητάμε λοιπόν από εσάς κύριε Πρωθυπουργέ

Την προσωπική σας παρέμβαση, προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση η απομόνωση και η διαφαινόμενη ερημοποίηση του δικού μας νησιού, μέσα από μια τέτοια καταστροφική απόφαση, αλλά και όσων δυσμενών εξελίξεων φαίνεται ότι πρόκειται να επακολουθήσουν.

Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση, προκειμένου  οι συστημικές τράπεζες να αρθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και της κοινωνικής ευθύνης που οφείλουν να επιδεικνύουν απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες τις στήριξαν επανειλημμένα στο παρελθόν και τις στηρίζουν ακόμα, αποδίδοντας μέσα από την πολιτική τους τα οφειλόμενα σε αυτές.

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να αποτραπεί αυτό το εξαιρετικά δυσμενές ενδεχόμενο.

Από την οργανωμένη πολιτεία γενικότερα, απαιτούμε νησιωτικές πολιτικές που να έχουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών των μικρών και των μεγάλων νησιών μας.

Την παροχή ουσιαστικών κινήτρων διαβίωσης για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, οι οποίοι με τον δυναμισμό τους ενισχύουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Χώρας μας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς ωστόσο να τυγχάνουν καμίας ιδιαίτερα ευνοϊκής αντιμετώπισης και έχοντας επιπλέον αυξημένο ΦΠΑ (24%) έναντι των δυο γειτονικών νησιών της Κω και της Ρόδου .

Τη στήριξη των νησιών που αποτελούν εν τέλει πνεύμονες ανάσας για το κεντρικό κράτος,  διασφαλίζουν την εθνική παρουσία της Χώρας μας στην άκρη του Αιγαίου και δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αντιμετωπίζοντας κάθε είδους δυσκολία.  

Είμαι βέβαιος κύριε Πρωθυπουργέ, ότι θα δείτε με ειλικρινές ενδιαφέρον και με την ευρύτητα πνεύματος που σας διακρίνει αυτή την έκκληση που σας απευθύνω διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα και την αγωνία ολόκληρης της τοπικής μας κοινωνίας.

Ευελπιστώ δε ότι θα ανταποκριθείτε σε αυτήν κατά τρόπο θετικό και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.  

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος  Καλυμνίων

Δημήτριος Ελ. Διακομιχάλης

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version