Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Γ. ΠΑΤΕΛΛΗΣ: «Οριζοντίως»

Οι λέξεις γράφουν ιστορία. Όποιος το αμφισβητεί δεν έχει παρά να αναποδογυρίσει τη μνήμη του και να την ταξιδέψει λίγο στο πριν. Θα διαπιστώσει, όχι χωρίς κάποια έκπληξη, ότι κάθε σχετικά σύντομη ιστορική περίοδος έχει και το άγραφο λεξικό της. 

Κάποιες λέξεις ή φράσεις που ακούγονται συχνά τη χαρακτηρίζουν, τη χρωματίζουν, περιγράφουν το κλίμα της και αναμφισβήτητα προσδίδουν ένα ξεχωριστό ύφος στη δεδομένη εποχή. Αν, για παράδειγμα, θυμηθούμε τις λέξεις «καμπανέλλος», «πετροπόλεμος», «μαυραγορίτης», «προσφυγιά», «Παλαιστίνη-Γάζα», «μπιεμέδες», «απελευθέρωση», «Δώδεκα αψίδες θριάμβου έχουν στηθεί», «οι εξ Ελλάδος», είναι προφανές ότι ανατρέχουμε στα χρόνια της ιταλικής κατοχής, του πολέμου και της απελευθέρωσης των νησιών μας.

Με παρόμοιο τρόπο λέξεις και φράσεις όπως, «γύψος», «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», «κρατητήρια Μπουμπουλίνας», «Πολυτεχνείο», μας παραπέμπουν στην περίοδο της δικτατορίας.  

Όλα αυτά βέβαια έχουν σχέση με τον τρόπο που σήμερα βλέπουμε το χθες, με τις αξίες και τις υποκειμενικές σκοπιμότητες ή τις ιδεολογικές επιλογές μας. Ακόμα τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα ώστε κάποια λήμματα διαγράφονται σύντομα, άλλα αναδύονται ξανά και κάποια ηχούν σαν κακόγουστο ανέκδοτο, όπως «η δυνατή Ελλάδα», «τα μεγάλα έργα», «η επανίδρυση του κράτους», «το κτύπημα της φοροδιαφυγής», «η τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων».

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, στην προεκλογική περίοδο, μια θάλασσα από εύηχα «θα» και ένα βουνό από καθησυχαστικά «δεν θα» αντηχούσαν στα προεκλογικά μπαλκόνια. Τα «θα» δεν συναντήθηκαν ποτέ με τον ενεστώτα και τα «δεν θα» θυμίζουν θαλασσινό μπάτη στην αυγουστιάτικη κάψα. Αφού μας δρόσισε στιγμιαία με τα ανεκπλήρωτα «δεν θα μειωθούν οι μισθοί», «δεν θα θιγούν οι συντάξεις», «δεν θα γίνουν απολύσεις», εξαφανίστηκε κάνοντας πιο αφόρητη τη ζέστη.

Το επίθετο «οριζόντιος» ήρθε στην επικαιρότητα πέρυσι τέτοιο καιρό, λόγω των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Υποθέτουμε ότι το αντίθετό του θα ήταν οι επιλεκτικές, κλιμακωτές, ιεραρχημένες, περικοπές. Πάντως το νέο λεξικό της κρίσης τώρα συντάσσεται. Έτσι, κάποιες λέξεις του πολιτικού συρμού άρχισαν να ακούγονται και να επιβάλλονται στο τηλεοπτικό και καθημερινό λεξιλόγιο, όπως «κερδοσκόποι», «αγορές», «επαναδιαπραγμάτευση», «επιμήκυνση», «κούρεμα». Κάποιες απ’ αυτές ίσως να αντέξουν μερικούς μήνες ή χρόνια, κάποιες άλλες μπορεί και να τις σκεπάσει γρήγορα η σκόνη της ιστορίας. Ας ελπίσουμε ακόμα ότι μερικές μαύρες λέξεις από το πρόσφατο παρελθόν, όπως «φτώχια», «ανεργία», «ξενιτιά», «μετανάστευση», δεν θα δηλώσουν μονιμότητα στο πρόσφατο παρόν και δεν θα στοιχειώσουν το μέλλον των παιδιών μας.

Προς το παρόν ο καθένας μας καλείται να επιμηκύνει τις αντοχές του, να κουρέψει τα όνειρά του, να περιορίσει τις προσδοκίες του, να βαδίσει μια οδό που φαίνεται να  οδηγεί το πειραματόζωο κατ’ ευθείαν στον τοίχο.                   
Μπορεί για την κρίση να ευθυνόμαστε οριζοντίως όλοι, πολιτικοί και πολίτες, όμως οριζοντίως μοιράζεται μόνο το άδικο, ενώ οριζοντίως και καθέτως το οικοδόμημα άρχισε να τρίζει επικίνδυνα.

Απρίλιος, 2011                                     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις
Γιάννης Πατέλλης

Γιάννης Πατέλλης

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version