Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κρίσεις και σχόλια για το νέο βιβλίο του φιλολόγου κ. Σακελλάρη Ν. Τρικοίλη με τίτλο: Κύριο

« Ο Ι. Μ. Ναός του Σωτήρος Χριστού και Η ίδρυση της Πόθιας Καλύμνου».

 

Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του αγαπητού Σακελλάρη Ν. Τρικοίλη, φιλολόγου, τ. Λυκειάρχη και συγγραφέα, με τίτλο: «Ο Ι. Μ. Ναός του Σωτήρος Χριστού και Η ίδρυση της Πόθιας Καλύμνου», που είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει.

            Μια πάρα πολύ προσεγμένη και καλά δομημένη έκδοση, που φωτίζει κατά τρόπο άρτιο την ιστορία του περικαλλούς Ι. Μητροπολιτικού μας Ναού, από τα εγκαίνιά του μέχρι σήμερα (159 χρόνια).

            Είναι μια εμπεριστατωμένη …ακτινογράφηση του Ι. Ναού, με στοιχεία που αφορούν στον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, στην οικοδόμησή του, στη διακόσμησή του, (τέμπλο, αγιογράφηση, φορητές εικόνες κλπ.), στον αύλειο χώρο κ. ά.

            Ο αναγνώστης μαθαίνει για την ανύψωση του Ι. Ναού του Σωτήρος Χριστού σε Μητροπολιτικό Ναό το 1890 από το Οικουμενικό μας  Πατριαρχείο, απόφαση που τον κατέστησε εμβληματικό ιερό και εθνικό  σύμβολο του νησιού κατά τα τελευταία 130 χρόνια.

            Πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα γνωστικά στοιχεία του πονήματος, το μάτι τέρπεται από τις ευάριθμες έγχρωμες φωτογραφίες που απεικονίζουν με κάθε λεπτομέρεια τον πολύπλευρο καλλιτεχνικό πλούτο του ιστορικού Ι. Μ. Ναού μας.

            Η αγιογράφηση του Χριστού από τους κορυφαίους Καλύμνιους Ζωγράφους Σακ. Μαγκλή και Γεώργιο Οικονόμου αλλά και από τους: Μιχαήλ Αλαχούζο, Τιμόθεο Κουρούνη και Μιχαήλ Κουφό, καθιστούν το Ναό πραγματικό Μουσείο ανυπέρβλητης Τέχνης και αξίας. Μαζί, δε, με το τέμπλο, έργο του Τηνιακού γλύπτη Ιωάννη Χαλεπά, μαγνητίζουν, αιχμαλωτίζουν  το μάτι του επισκέπτη προσκυνητή, μεγιστοποιώντας του το  αίσθημα της κατάνυξης κατά τις ιερές ακολουθίες.

            Εκείνο που, επίσης, πρέπει να προστεθεί είναι ότι η μελέτη αυτή αγκαλιάζει και αναδεικνύει κι άλλα θέματα αυτής της περιόδου (κοινωνικά, οικονομικά, διοικητικά, θρησκευτικά, χωροταξικά κλπ.), που εμπλουτίζουν τη γνώση για το νησί και την ιστορία του. Η ίδρυση της Πόθιας, αναμφισβήτητα, είναι κι  αυτή από μόνη της ένα πολύ μεγάλο κι ενδιαφέρον κεφάλαιο, που πρέπει να γνωρίζει κάθε γηγενής. Και μ΄ αυτήν την έννοια το βιβλίο αυτό αποτελεί μια νέα πολύτιμη ψηφίδα στη συνολική ιστορία του τόπου μας. 

            Ορθώς λέει, λοιπόν, ο συγγραφέας στο εισαγωγικό του σημείωμα, ότι το βιβλίο αυτό είναι ένα ιστορικό ενθύμημα και χρήσιμο βοήθημα μάθησης…

            Συγχαίρω από καρδιάς τον δάσκαλό μου και φίλο πια Σακελλάρη Ν. Τρικοίλη για το νέο πνευματικό του παιδί – το έκτο-  ευχόμενος να εκδώσει και τα άλλα έξι που περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους στο …μαιευτήριο.

Κάλυμνος, 14- 06 - 2020

Με ειλικρινή εκτίμηση

Παναγιώτης Ν. Γιαμαίος

Πρόεδρος του Δ. Σ. του Αναγνωστηρίου

« ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos