Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αποκαταστάθηκε από το ΣτΕ η ονομασία της Χώρας

Στην Απογραφή του 2011 η «Χώρα Καλύμνου», το «Χωριό», ξαφνικά…

από ανεξάρτητος οικισμός και πρώτη πόλη της Καλύμνου (από τα βυζαντινά χρόνια και την τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα) μετονομάστηκε σε… Πόθια! Δηλαδή θεωρήθηκε και καταγράφηκε ως ενιαίος οικισμός της Πόθιας, συνοικία… της Πόθιας!

Οι συγκρούσεις το 2013 μεταξύ του τότε δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη και της αντιπολίτευσης του κ. Γ. Μαστροκούκου, ήταν ομηρικές. Έγιναν και λαϊκές συνελεύσεις στην αίθουσα τελετών της Παναγιάς  της Κεχαριτωμένης, αλλά η ομίχλη που σκέπαζε το θέμα ήταν πολύ πυκνή, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει κάτι το ουσιαστικό και πρακτικό. Αποκατάσταση της ιστορικής βλάβης που υπέστη η Χώρα, δεν προέκυπτε, ενώ και οι τοποθετήσεις ιστορικών και παραϊστορικών, έπαιζαν συγκαλυμμένο πολιτικό παιχνίδι υπέρ της αλλαγής της ονομασίας.

*

Σήμερα, η επανεξέταση του προβλήματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ύστερα από μια δεκαετία μετά την απόφαση εκείνη της ντροπής, επανέφερε τα πράγματα στην ιστορική τους κανονικότητα: η Χώρα πήρε πίσω την ονομασία της και είναι ξανά ένας ανεξάρτητος οικισμός, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους επιχειρηματίες στα θέμα της ίδρυσης επιχειρήσεων και επιδοτήσεων. Άλλο Χώρα, άλλο Πόθια.

Αυτή η θετική εξέλιξη  προκάλεσε, όπως ήταν λογικό και επόμενο αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ και πάλι των «γνώριμων» μονομάχων της ιστορικής «βεντέτας», του σημερινού δημάρχου, κ. Διακομιχάλη, και του επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Μαστροκούκου. Οι δύο παλιοί αντίπαλοι, ευρισκόμενοι στις ίδιες πολιτικές θέσεις, αναθέρμαναν τη σύγκρουσή τους. Σήμερα τίθεται το  θέμα του ποιος από τους δύο είναι «νικητής» και «δικαιωμένος».

Δημοσιεύουμε τα δύο δελτία τύπου των μονομάχων και ο αναγνώστης ας συνάγει μόνος του το συμπέρασμα για το ποιος είναι ο «νικητής»!

Εμείς στο FB αναδημοσιεύουμε «γεύσεις» από την επί του θέματος αυτού αρθρογραφία μας το 2013, του έτους των σφοδρών συγκρούσεων και λαϊκών συνελεύσεων.

*

Τι λέει σήμερα ο κ. Μαστροκούκος

Δημοτική Παράταξη

Κάλυμνος Ενότητα Αναγέννηση                                                                                   

Επικεφαλής Μαστροκούκος Ιωάννης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

      Η δημοσίευση της απόφασης 2/2020 ,του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας,  έρχεται να διαλύσει το  σκοτεινό παρασκήνιο των ημερών του 2011, όπου κατά την διαδικασία απογραφής οικισμών και πληθυσμών από την ΕΛ ΣΤΑΤ, εξαφανίστηκε από τον χάρτη η Ιστορική Χώρα Καλύμνου, το ιστορικό « ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ»!!! Η ανωτέρω απόφαση, σηματοδοτεί την  αρχή του  τέλους  μιας «μαύρης» σελίδας για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Καλύμνου μας. 

       Φυσικά, καμιά Καλυμνιά  και κανένας Καλύμνιος, όπου Γης , δεν ξεχνά!!! Κανείς δεν ξεχνά τον τρόπο με τον οποίο οδηγηθήκαμε σε ένα αποτέλεσμα ντροπής και παραχάραξης της ιστορικής μας ταυτότητας. Φυσικά κανείς δεν ξεχνά την αδίστακτη και επικίνδυνη  υποκρισία ορισμένων. Και φυσικά Κανείς δεν ξεχνά τον αγώνα που χρειάστηκε να δώσουμε, μαζί με όλες τις Καλυμνιές και τους Καλύμνιους, για να ανατρέψουμε την απόφαση Αίσχους και προσβολής.

       Περιμένουμε την αναγνώριση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ. Μόνον τότε θα έχουμε αφήσει αμετάκλητα πίσω μας, μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες για το Χωριό και την Κάλυμνο μας!!!

      Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προς αυτήν την κατεύθυνση, με πλήρη διαφάνεια. Ευχόμαστε η Κάλυμνος μας, να μην ζήσει ποτέ ξανά τα ίδια, ούτε στην επόμενη, ούτε και σε καμία άλλη απογραφή!!!

*

Απάντηση Δ. Διακομιχάλη στο Γ. Μαστροκούκο

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Κάλυμνος  4 /5/ 2020

Τηλέφωνο : 22433- 60105                                                      

Mail       : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του συναδέλφου κ. Γ. Μαστροκούκου για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον οικισμό Χώρας Καλύμνου έχω να πω τα εξής :

Η Δημοτική αρχή, της οποίας την περίοδο  2011-2014 είχα την τιμή να ηγούμαι, έκανε τις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες προς του Συμβούλιο Επικρατείας για να ανατρέψει την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ για τον οικισμό Χώρας.

Η απόφαση δικαιώνει πανηγυρικά τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, έχοντας απέναντι σε αυτές τις ενέργειες σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Για αυτό δεν νομιμοποιούνται ούτε αυτοί που έκαναν λαϊκές συνελεύσεις στο προαύλιο της Παναγίας Χώρας και κατάγγελλαν την τότε Δημοτική αρχή, είτε αποχωρούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε παρέμεναν και δεν ψήφιζαν την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας εκ μέρους του Δήμου για την ακύρωση της απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ, σήμερα να εμφανίζονται τιμητές για την ιστορική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που δικαιώνει αποκλειστικά τις ενέργειες της Δημοτικής αρχής, που είχα την τιμή να ηγούμαι.

Ο Καλυμνιακός λαός θυμάται και γι αυτό τους αφήνουμε στην κρίση του.

Ευχαριστώ το γραφείο του γνωστού συνταγματολόγου κυρίου Κατρούγκαλου, που είχε την ευθύνη των νομικών χειρισμών καθώς και τον συμπατριώτη μας δικηγόρο κο Δημ. Καρδούλια.

Δημ. Διακομιχάλης

Δήμαρχος Καλύμνου

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version