Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δήμαρχος: Η Ακαδημία Ε.Ν. ένα όνειρο ετών Κύριο

Είναι επί τέλους μια πραγματικότητα.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ &

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κάλυμνος  7/12/2018

Ηλ/κή Δ/νση   :grafeioepikoinwnias@gmail.com

Τηλέφωνο       : 22430- 59141                                                                     

ΦΑΞ                :22430- 59148

                                                                           

ΘΕΜΑ: Γιάννης Γαλουζής: «Ανέλπιστες προοπτικές με την έναρξη της ΑΕΝ Καλύμνου. Πρόσω ολοταχώς και για το Τμήμα Μηχανικών»

 

  • Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου.
  • Εγκαινιάσθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
  • Επί Υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη.
  • Αναπληρωτή  Υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού.
  • Επί Δημαρχίας Γιάννη Αντωνίου Γαλουζή.
  • Κάλυμνος 5 Δεκεμβρίου 2018…

Λόγια που σαν «από μηχανής Θεός» άλλαξαν αυτοστιγμεί  προς το βέλτιστο την εκπαιδευτική, οικονομική και  αναπτυξιακή ιστορία της Καλύμνου και της Δωδεκανήσου. Αέρας αισιοδοξίας, αισθητός σε όλο το νησί…

Η αναγγελία έγινε από τον Διοικητή της ΑΕΝ  Πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος κ. Θεόφιλο Τσαγκάρη αμέσως μετά τον Εθνικό Ύμνο,  και ακολούθησε, η κοπή της κορδέλας από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα…

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στο νησί, όνειρο ετών των Καλυμνίων είναι επί τέλους μια πραγματικότητα. Ο ενθουσιασμός έκδηλος και  με διάφορους τρόπους. Οι Καλύμνιοι πατριώτες, με την οξυδέρκεια που τους διακρίνει, άφησαν κατά μέρος τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αγκάλιασαν με θέρμη την άφιξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και επικεντρώθηκαν στην ιερότητα της στιγμής. Στις προοπτικές και τις ευκαιρίες, που πλέον για το νησί είναι τεράστιες. Οι ορίζοντες άνοιξαν διάπλατα…

Ανάσα για τους νέους της Καλύμνου, ανάσα για την αγορά, για το σύνολο των κατοίκων. Οι κατ αρχήν 56 και σε λίγες ημέρες  80, με προοπτική τους 400 φοιτητές της Ακαδημίας, που αγκαλιάστηκαν με αγάπη από τους Καλύμνιους, ήδη ξεκίνησαν να δίνουν ζωή στο νησί. Γεμίζουν  οι δρόμοι, τα καταστήματα, τα καφέ, ενοικιάζονται σπίτια, είναι εμφανής η τόνωση στην καλύμνικη  αγορά, που υπέστη αρκετές πληγές από την πρόσφατη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα.

Καταλυτική επίσης, η παρουσία στελεχών, κολοσσιαίων Ναυτιλιακών Εταιρειών της ποντοπόρου και επιβατηγού ναυτιλίας, προκειμένου να συζητήσουν με την ηγεσία της Ακαδημίας, για επικείμενες προσλήψεις των φοιτητών σε πλοία των εταιρειών τους. Εκτός των άλλων, ο ιδιοκτήτης της  Seajets, εφοπλιστής κ. Μάριος Ηλιόπουλος, υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό, ότι, στην πρακτική των φοιτητών,  αμέσως μετά το Α΄ εξάμηνο, η εταιρεία του θα προσλάβει όλες τις υποψήφιες καπετάνισσες της ΑΕΝ, καθώς οι γυναίκες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφηθούν από εταιρείες πλοίων.

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για το νησί της Καλύμνου από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, που κατά την ομιλία του, ανακοίνωσε τα έργα που κατασκευάζονται και άλλα που προγραμματίζονται, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Καλύμνου και τη δική του «υπογραφή».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού τόνισε ότι σε διάστημα μόλις 11 μηνών δημιουργήθηκε η ΑΕΝ Καλύμνου, ικανοποιώντας έτσι, ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων του νησιού,  αναφέρθηκε σε έργα και προοπτικές που αφορούν, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά την υγεία και την παιδεία των νησιών. Από 01/01/2019 ισχύει σε όλα τα νησιά το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που ήδη εδώ και μήνες εφαρμόζεται και στην Κάλυμνο με πολλά οφέλη για ιδιώτες και επιχειρηματίες.  Επίσης, ξεκινά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά.

Ο ίδιος, δεσμεύθηκε και για τη δημιουργία Τμήματος Μηχανικών, την επαναλειτουργία της ΔΟΥ στην Κάλυμνο, τη δημιουργία νέου, Κλειστού Γυμναστηρίου προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, λειτουργία ΟΕΔΑ (λύση για τα απορρίμματα) προϋπ. 4,5 εκατ ευρώ, πλήρη αποκατάσταση του οδικού δικτύου του νησιού με πρόσβαση σε τουριστικές  περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους και λιμενικές εγκαταστάσεις και ανάπλαση της παραλιακής οδού. Επίσης, προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος και σύγχρονου αξονικού τομογράφου για το Νοσοκομείο Καλύμνου, συντήρηση και αναβάθμιση του Σχολείου της Τελένδου, προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ποιότητας ύδατος, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας κοινωνικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί ευπαθείς ομάδες στο Δήμο Καλυμνίων.

 Ήδη εκτελείται η ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου, προχωρά η ανέγερση άλλου κτιρίου για Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Πόθια, εντός του 2017 ολοκληρώθηκε και λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης σε Ψέριμο και Τέλενδο, ενώ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014 – 2020 Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  για διάσωση παραδοσιακών,  ξύλινων αλιευτικών σκαφών, το πρώτο σκάφος υιοθετήθηκε  από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και ήδη έχει τοποθετηθεί στην Ιχθυόσκαλα Καλύμνου. Επίσης, εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, αλλά και μια σειρά έργων ανάπτυξης της Καλύμνου.

«Το δίκαιο αίτημα των Καλυμνίων έγινε πράξη και θα συνεχιστεί με την Ίδρυση Τμήματος Μηχανικών» τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι, είναι ημέρα γιορτής και χαράς για την Κάλυμνο και τα έργα που θα ακολουθήσουν σε όλα τα νησιά της χώρας, θα ξανακάνουν τον τόπο σημαντικό, την πατρίδα μας  σημαντική, διότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στα νησιά. «Μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά» δήλωσε.

«Η Κάλυμνος έχει εισέλθει σε διαφορετική τροχιά ανάπτυξης. Αποτελεί μέγιστη τιμή για το νησί, το γεγονός ότι, ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται τον τόπο  μας, για να εγκαινιάσει το δεύτερο Πανεπιστήμιο της Δωδεκανήσου. Την ΑΕΝ. Μια νέα εποχή ξημερώνει… Εποχή οικονομικής ανάτασης, εξέλιξης και δίκαιης καταξίωσης του νησιού μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τους πρώην και νυν Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Κουρουμπλή και Κουβέλη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, Δωδεκανήσιο κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και όσους προσπάθησαν για το μοναδικό αυτό επίτευγμα, σε μικρό, χρονικό διάστημα. Ο ίδιος, ευχαρίστησε και τους Καλύμνιους, διότι ως γνήσιος λαός με ναυτική παράδοση, αγκάλιασε και στήριξε την αποτελεσματική προσπάθεια και σήμερα δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανος.

Τα επίσημα εγκαίνια, τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου, Αστυπαλαίας, κ.κ. Παΐσιος, ο οποίος, συνεχάρη την ίδρυση της ΑΕΝ, τόνισε την αναγκαιότητα να διαφυλάξουμε το Πανεπιστήμιό μας ως κόρη οφθαλμού και με θερμότατα λόγια, ευχήθηκε να έχει προοδευτική πορεία. Τα εγκαίνια της ΑΕΝ, τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, οι βουλευτές του νομού, κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, ο τ. Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, Βουλευτής κ. Γιώργος  Κασσάρας, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ.  Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Θεμέλαρος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σπύρου Μπενέτος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Α. κ. Μανώλης Γλυνός, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχος Ρόδου  κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Το ίδιο βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Κ. Σαντορινιός, ανέλυσε τη διαδικασία ένταξης και τα οφέλη της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενώ την επομένη, ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου, οι σπουδαστές της ΑΕΝ με στολές πλοιάρχου, συνόδευσαν την Εικόνα του Αγίου Νικολάου στη λιτανεία. Λίγο αργότερα, οι τοπικές αρχές, μετέβησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΑΕΝ, όπου ο κ. Σαντορινιός, παρέδωσε τα Διπλώματα σε Δύτες και Επιτηρητές Δυτών, που αποφοίτησαν από την αναγνωρισμένη  Σχολή Δυτών της Καλύμνου.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version