Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΕΙΡ. ΧΑΛΚΙΤΗ: ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΜΕ ΣΔΙΤ!

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η Α΄ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

 Ο τέως αντιδήμαρχος κ. Φίλιππος Χριστοδούλου, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, διάβασε έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών με ημερομηνία 19/04/11, σύμφωνα με το οποίο θεωρήθηκαν άρτιοι, ομόφωνα, οι φάκελοι που υπεβλήθησαν από τον τεχνικό σύμβουλο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου του κ. Ρούσσου, για την υλοποίηση διαφόρων μεγάλων έργων στην Κάλυμνο με ΣΔΙΤ( Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Αυτό είναι πραγματικά μια καλή είδηση, διότι με το έγγραφο αυτό μπήκε το νερό στο αυλάκι για την εκκίνηση διαδικασιών για νέα μεγάλα έργα στο νησί και δεν πρέπει η είδηση αυτή, όπως και τόσα άλλα να μείνει στα ….ψιλά της καλυμνιακής ειδησεογραφίας.

«Αφήνουμε μια σημαντική κληρονομιά. Δίδεται πλέον η δυνατότητα στη νυν δημοτική αρχή  να τα προχωρήσει», μας είπε ο κ. Χριστοδούλου απαντώντας σε ερωτήματά μας.

Αναλυτικότερα, μετά από εισήγηση του κ.  Ρούσσου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (αρ. απ.  56/2006), την επιλογή «εξειδικευμένου Συμβούλου υποστήριξης για εκπόνηση συνολικού Master Plan, διερεύνησης δυνατοτήτων Σύμπραξης του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα». Στη συνέχεια, μετά από διαγωνισμό, η δημαρχιακή επιτροπή, κατέληξε ομόφωνα, ανάδοχος για την υπηρεσία αυτή να είναι η ASE SYNERGY CONSULTING A.E.(ar. Ap. 184/08).

Η εκπόνηση του συνολικού Master Plan, αφορά 12 έργα στο Δήμο Καλύμνιων, που έχουν ως κύριο σκοπό την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού καθώς και την βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Δήμου της Καλύμνου που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.  Πιο συγκεκριμένα , μερικά από τα έργα είναι :

Κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας τύπου χωριού , με τις απαραίτητες υποδομές και δίκτυα στα νησιά Νερά, Τέλενδο, Πλάτη, Ψέριμο.

Αναπαλαίωση - επέκταση, του υπάρχοντος κτιρίου, εξοπλισμός, επιχειρηματική οργάνωση, στελέχωση κ.α. , για τη λειτουργία επιχείρησης θερμαλισμού στη θέση Θέρμα του Δήμου Καλύμνου.

Δημιουργία και λειτουργία λατομικής περιοχής, σε περιοχή της Καλύμνου που έχει ήδη επιλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Δημιουργία αφαλατώσεων στη Ρίνα –Βαθύ και αλλού.

Ακόμα συμπεριλαμβάνεται η ναυπήγηση και δρομολόγηση ενός πλοίου που θα συνδέει τον Πειραιά με Κυκλάδες, Πάτμο , Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια και Κω, και διάφορα άλλα έργα.

Ενέκρινε λοιπόν το υπουργείο την υποβολή του φακέλου του εξειδικευμένου συμβούλου για τη δυνατότητα του δήμου να συμπράξει με τον ιδιωτικό τομέα και να  προχωρήσει συγκεκριμένα έργα τα οποία ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε από τους ελάχιστους δήμους στη χώρα που υπέβαλαν φακέλους για ΣΔΙΤ και περίμεναν την αξιολόγηση .

Ο δρόμος από εδώ και πέρα δεν είναι εύκολος αλλά ούτε και σύντομος. Εφόσον αποφασίσει η νέα δημοτική αρχή  να  συνεργαστεί με τον ειδικό σύμβουλο, το επόμενο στάδιο είναι ,σύμφωνα με ότι λέει η σύμβαση, να γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες ,να ετοιμαστούν και να είναι πλήρεις όλοι οι φάκελοι  , έτσι ώστε να τύχουν της αποδοχής επενδυτών. Φροντίδα του ειδικού συμβούλου είναι επίσης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδυτών και το επικοινωνιακό πρόγραμμα για να βρεθούν οι ιδιώτες που θα θελήσουν να συμπράξουν με τον Δήμο μας.

Έχει πολύ δουλειά μπροστά της λοιπόν η νέα δημαρχία του κ. Διακομιχάλη. Τα έργα πνοής και ανάπτυξης θέλουν  χρόνο, υπομονή και πολύ δουλειά.    Μην ξεχνάμε και το Leader Αλιείας! Τι γίνεται με αυτό;;;                    

Ειρήνη Χαλκίτη

Κάλυμνος 30/04/11

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Αντ. Γιώργος δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Αντ. Γιώργος

  Τέτοια έργα έχουν πραγματικά αξιοθαύμαστη προοπτική. Ο δήμος οφείλει να μην το δει απαξιωτικά προς το πρόσωπο του Ρούσσου Γιώργου (πραγματικά τεράστια ιδέα και επίτευμα) και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες γιατί όταν γίνουν θα δώσουν πραγματικά τεράστια ώθηση στο νησί, κάτι που το έχει επιτακτική ανάγκη.

 • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Κουλιανός δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Κουλιανός

  Ευχάριστα ακούγονται όλα αυτά, όμως φοβάμαι ότι το timing είναι το πλέον ακατάλληλο. Μου φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο να βρεθεί ιδιώτης να επενδύσει στην Κάλυμνο με το γνωστό συγκοινωνιακό αδιέξοδο και τις γνωστές ελλείψεις(σοβαρές) υποδομών.Επί παραδείγματι, δεν μπορώ να φανταστώ μια τόσο σοβαρή επένδυση(τουριστικό χωριό) στη Ψέριμο, χωρίς την ύπαρξη σοβαρού κεντρικού δικτύου αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού και δικτύου παροχής καλής ποιότητας καθώς και επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού. Βέβαια η Ψέριμος στερείται και άλλων βασικών υποδομών, όμως δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα.
  Την περίοδο αυτή, οι ιδιώτες εργολάβοι και κατασκευαστές, αλλά και σοβαροί επιχειρματίες, αποφεύγουν τις αμφιβόλου προοπτικής επενδύσεις, ή όταν τις επιχειρούν, αυτές φροντίζουν να είναι εξαιρετικά μελετημένες.
  Επιπλέον, παράδοση των ΣΔΙΤ δεν είναι με το μέρος σας. Το ΣΔΙΤ, για παράδειγμα, που αφορούσε στην ολοκλήρωση υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Πύρρου, εδώ στα Ιωάννινα, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα στην κατασκευαστική που το ανέλαβε και ήδη έχει υποβάλει πρόταση στον Δήμο για την αγορά της συμμετοχής της(η κρίση βοήθησε σ' αυτό).
  Θα ήταν ευχής έργο να προχωρούσαν ορισμένα projects,αλλά το βλέπω αμφίβολο.
  Πάντως αξίζουν συγχαρητήρια στην πρώην Δημοτική αρχή για την καταρχήν έγκριση του φακέλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version