Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Παραγωγική επίσκεψη Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης Κύριο

Σε νέα βάση θέματα αλιείας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κάλυμνος  25/1/ 2018

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Tηλ : 22433-60105

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες 24/1/2018 η επίσκεψη στο νησί μας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Ευάγγελου Αποστόλου,  σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κου Α. Τσίπρα, όπου είχαν τεθεί θέματα αλιείας κυρίως, τα οποία  απαιτούν άμεση επίλυση.

Τον κο Αποστόλου συνόδευσαν ο Υφ/γός Ναυτιλίας κος Ν. Σαντορινιός, οι βουλευτές κ.κ. Ηλ. Καματερός και Δημ. Γάκης καθώς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) Μ. Μυτιλινάκης.

Ο δήμαρχος κος Ιωάννης Γαλουζής υποδέχθηκε τον κο Αποστόλου και τη συνοδεία του στο Δημαρχείο, επισημαίνοντας πως υλοποιείται η υπόσχεση που του είχε δώσει ο κος Υπουργός, ότι θα επισκεφθει το νησί μας προκειμένου να έχει μια δια ζώσης επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Κατά την ανταλλαγή των καθιερωμένων αναμνηστικών δώρων, ο Υφ/γός Ναυτιλίας κος Ν. Σαντορινιός, παρέδωσε στον κο Δήμαρχο μια μικρογραφία σκαφάνδρου, ως συμβολικό δώρο εν όψει της άμεσης λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, η οποία δρομολογείται ήδη για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα  του Δημαρχείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων – συλλόγων του νησιού μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, και έθεσαν υπ΄ όψιν του κου Υπουργού τα βασικότερα ζητήματα που αφορούν τους κλάδους της κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας κυρίως.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κου Υπουργού συνεχίστηκε με ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού επιμελητηρίου, όπου συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου Αλιέων θέτοντας στον κο Υπουργό τεχνικά –κυρίως-ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της αλιείας και χρήζουν αντιμετώπισης.

Ο κος Αποστόλου ανταποκρινόμενος στα θέματα που του τέθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς, ανέφερε  ότι ξεκινώντας από την Κάλυμνο, το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι της χώρας, και επισκεπτόμενος τους αλιείς στον τόπο της δουλειάς τους, επιθυμεί  να σηματοδοτήσει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  ανασυγκρότησης του αλιευτικού κλάδου.

Όπως είπε ο κος Υπουργός, είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την συνδικαλιστική οργάνωση του πρωτογενή τομέα, που θα δώσει τη δυνατότητα θεσμικής εκπροσώπησης και του αλιευτικού κλάδου και θα ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου.

Αναθεωρείται επίσης το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο, με  την αλλαγή της νομοθεσίας για την επαγγελματικότητα των αλιέων και τον τρόπο έκδοσης των αδειών επαγγελματικής αλιείας.

Με τον τρόπο αυτόν θα καταστεί εφικτό  τόσο το ξεκαθάρισμα του κλάδου, σε αυτούς που πραγματικά ζουν από την αλιεία και δραστηριοποιούνται σε αυτή, όσο η έκδοση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, νέων αδειών αλιείας, που θα εξαρτώνται πλέον από το απόθεμα αλιευτικής ικανότητας που διαθέτει η χώρα μας.

Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, αφορά στην επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια πιο ορθολογική προσέγγιση στο θέμα  της βιωσιμότητας των ιχθυοαποθεμάτων.

Ο Δήμαρχος κος Ιω. Γαλουζής στην εισήγησή του στο Εμπ. Επιμελητήριο τόνισε την αναγκαιότητα η Κάλυμνος να στραφεί προς μια παραγωγική εξωστρέφεια :

•             Aξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της καθώς και τα σύγχρονα παραγωγικά μοντέλα αγροτικής ανάπτυξης.

•             Πιστοποιώντας και Προωθώντας προς τις αγορές τον πλούτο των τοπικών  προϊόντων από την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία

•             Ενισχύοντας  κατ΄ αυτόν τον τρόπο την τοπική μας οικονομία, προσελκύοντας παράλληλα θεματικό τουρισμό.

•             Δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης καθώς και τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει και να παραμείνει στο νησί, το δυναμικό και πλέον δημιουργικό του κομμάτι που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επιβιώσει στο εξωτερικό.

Τέλος ζήτησε από τον κο Υπουργό την ενεργό στήριξή του στο θέμα της ίδρυσης υπαίθριας αγοράς αγροτικών-αλιευτικών προϊόντων αλλά και την παρέμβαση του Υπουργείου στο θέμα της απαγόρευσης αλιείας στον κόλπο των Αργινωντών, προκειμένου να ακολουθηθούν περαιτέρω όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την οριοθέτηση του θαλάσσιου τμήματος και τη  λειτουργία του Υποθαλάσσιου Πάρκου του νησιού μας.

Ο κος Υπουργός αναχώρησε από την Κάλυμνο αργά το απόγευμα.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας 

Τελευταία τροποποίηση στις

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version