Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δυναμίτες στο βουνό, χοροί στην πλατεία Κύριο

 

Και στο φετινό Πάσχα απαντήθηκε και πάλι με τον ίδιο τρόπο το ερώτημα: αν έλειπαν οι χοροί του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου στην πλατεία και οι δυναμίτες στο βουνό, τι Πάσχα θα είχαμε; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: νεκρό Πάσχα!

 

Και φέτος οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην πλατεία, το απόγευμα του Πάσχα, ήταν οι χορευτές/τριες του Λυκείου. Η ζωντάνια των χορευτικών ομάδων του και το κέφι που σκορπούσαν, τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας με τον καλύτερο τρόπο.

Η φετινή (πιλοτική) καινοτομία του κ. δημάρχου να μοιράσει τη βραδιά στα δύο τμήματα της παραλιακής, το βόρειο και το νότιο (κεντρική πλατεία), δεν ξέρουμε αν τελικά απέδωσε. Ως μέτρο «κοινωνικής μέριμνας» υπέρ των καταστηματαρχών της περιοχής αυτής, είναι αμφιλεγόμενης αξίας, ενώ το θέμα της πολιτικής αντίληψης των πραγμάτων είναι πιο σοβαρό. Ο νοοτροπία του πολιτικού να παρεμβαίνει στη «διαχείριση» του κόσμου που κατεβαίνει στην πλατεία για να γιορτάσει την ημέρα, δεν πατάει σε σωστή βάση.

Τα παραδείγματα που βγήκαν τη μια με τις παρελάσεις (η 25 Μαρτίου απέτυχε), την άλλη με τους Επιταφίους (αποτυχημένη η παρέλαση των επιταφίων στο σκοτάδι και χωρίς κόσμο) και τώρα στην εναλλακτική χωροθέτηση των χωρών του Λυκείου, χρήζουν μελέτης και αξιολόγησης. Το μόνο βέβαιο και ορατό «διά γυμνού οφθαλμού» είναι ότι Πάσχα στην Κάλυμνο χωρίς το Λύκειο Ελληνίδων δε γίνεται. Το Λύκειο κάθε χρόνο περισώζει ό,τι μπορεί να σωθεί και να «επιβάλει» τον πολιτισμό.

Πέρα όμως από την προσπάθεια και την προσφορά του Λυκείου, αποδείχτηκε και πάλι ότι η Κάλυμνος χωρίς δυναμίτες δεν μπορεί να «ευχαριστηθεί» το Πάσχα. Στη σφυγμομέτρηση που ανέβασε η ΑΡΓΩ για τους δυναμίτες με το ερώτημα: «Σας αρέσει το σόου του Πάσχα με δυναμίτες;», τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Απάντησαν: ΝΑΙ: 59,1  ΟΧΙ: 37,6   ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ: 3,3. Αναμενόμενο ήταν αυτό το αποτέλεσμα, αφού κάθε χρόνο στήνονται οι Καλύμνιοι στην πλατεία αναμένοντας με αδημονία το πανδαιμόνιο των δυναμιτών. Αλλά και πανελληνίως είμαστε γνωστοί για την «εκρηκτική» μας παράδοση κάθε χρόνο, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, με τα σόου των δυναμιτιστών από τις δύο πλαγιές που αγκαλιάζουν την Πόθια.

Έτσι, είχαμε και φέτος στην πλατεία τους χοροί και στα βουνά την «τρέλα» μας, το «έθιμο» μας, τη «λαϊκή παράδοση». Η απόφαση του Λυκείου, προ ετών, να κάνει «κατάληψη» στην πλατεία κάθε Πάσχα, έδιωξε τους «ήρωες» δυναμιτιστές της πιάτσας αυτούς που πούλαγαν μαγκιά ρίχνοντας δυναμίτες καταμεσής της πλατείας, για να σκάβουν το οδόστρωμα και να κατεβάζουν τζαμαρίες από καταστήματα και σπίτια της πλατείας αλλά και παρόδων της παραλιακής λεωφόρου.

Μέσα από την αναμέτρηση της ειρήνης που φέρνει το Λύκειο και του «πολέμου», προέκυψε το καλύμνικο χαρμάνι της συνύπαρξης. Ο συνδυασμός αυτών χορών και δυναμιτών, σε απόλυτη συγχρονία, σε άλλους αρέσει και σε άλλους δεν αρέσει. Σημασία όμως έχει ότι συνυπάρχουν και μάλιστα με τη στήριξη πάντα των τοπικών αρχών και τον φιλικό αναχωρητισμό της Αστυνομίας, η οποία, σωφρόνως ποιούσα, κάθε Πάσχα δεν «ακούει τίποτα». (ΣΝΤ)

(κάμερα: Πόπη Σ. Τρικοίλη)

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ποθητός Μαγκούλιας δημοσιεύθηκε από Ποθητός Μαγκούλιας

    Θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου για δύο θέματα .Το ένα η παρέλαση των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή στην κεντρική μας πλατεία .Νομίζω ότι το όλο θέμα έχει χαρακτηριστικά περισσότερο σόου και λιγότερο θρησκευτικό χαρακτήρα.Επιπλέον ,το στήσιμο των επισήμων στις υψηλές εξέδρες,οι χαιρετούρες και υπόλοιπες "κοσμικού χαρακτήρα" δραστηριότητες,μόνο κατάνυξη και θρησκευτικότητα δεν αποπνέουν.Πρόκειται για ένα στήσιμο επικοινωνιακού χαρακτήρα ,σκέτη τουριστική ατραξιόν.Όσο για το νόημα της ημέρας ,αυτό έχει εξαφανιστεί εντελώς.
    Το άλλο θέμα είναι η ρίψη δυναμιτών.Είμαι εντελώς αντίθετος με το έθιμο συνολικά καθώς βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ,τόσο των ριπτών και καμιά φορά και ανυποψίαστων ανθρώπων.Βέβαια και αυτό αποτελεί ισχυρό "όπλο" στο βωμό της επισκεψιμότητας του νησιού.Και αυτό έχει χαρακτήρα τουριστικής ατραξιόν ,μάλλον ισχυρότερης από την περιφορά των επιταφίων .Επικροτείται από πολλούς ,αρκεί βέβαια να διακινδυνεύουν άλλοι.Αποτελεί παραδοχή πως Πάσχα στην κάλυμνο χωρίς δυναμίτες δεν νοείται.Τώρα αν χάνεται και καμιά ζωή ,μάλλον θεωρείται αναλώσιμη.Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version