Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χριστός: 127η πανήγυρη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Κύριο

Ο Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού γιόρτασε φέτος

τα 127 γενέθλιά του από της ανάδειξής του ως μητροπολιτικού ναού της Καλύμνου.

Τη μακρά και λαμπρή ιστορία του Χριστού τίμησε σύμπας ο Καλυμνιακός λαός, κατά το διήμερο της πανήγυρής, 5-6 Αυγούστου.

Στο Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσος συμπαραστατούμενος από μεγάλη ακολουθία του ιερού κλήρου και είχε φιλοξενούμενό του το αρχιμανδρίτη Ρόδου κ. Νεκτάριο, γνωστό από τις τηλεοπτικές εκπομπές του στον τηλεοπτικό σταθμό Ρόδου το ΘΑΡΡΙ.

Στους χορούς των ιεροψαλτών, στο δεξιό στασίδι,  μαζί με τον πρωτοψάλτη κ. Σακελλάρη Ν. Τρικοίλη συνέψαλλαν ο δεξιός του Αγ. Στεφάνου κ. Νικ. Βεζυρόπουλος και ο αριστερός του Αγ. Θεολόγου κ. Θέμ. Γάργαλης. Στο αριστερό στασίδι, με τον αριστερό ιεροψάλτη του ναού, κ. Ιωάννη Λυσγάρη, συνέψαλλε ο πρωτοψάλτης της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, άρχων μαΐστωρ, και ο κ. Γ. Χατζηιωάννου.

Η προσέλευση του χριστεπώνυμου λαού, παρά τον αφόρητο καύσωνα της ημέρας, είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Παρέστησαν ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, ο πρ. βουλευτής κ. Γ. Κασσάρας, στελέχη της δημ. Αρχής και εκπρόσωποι του Στρατού, του Λιμενικού και της Αστυνομίας.

Μετά τον εσπερινό έγινε η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας της Μεταμορφώσεως στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο με τη συνοδεία της δημ. Φιλαρμονικής και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Νικ. Μαμάκα. Η κεντρική πλατεία ήταν κατάμεστα από κόσμο που παρακολουθούσε με ευλάβεια της ιερή πομπή.

Την επομένη το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία με κάθε λαμπρότητα, χοροστατούντος και πάλι του σεβ/του μητροπολίτη και με την παρουσία των τοπικών αρχών. Η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και το πρωί.

*

Ιστορική η φετινή πανήγυρη

Στη φετινή πανήγυρή του ο Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού τιμήθηκε αντάξια  της ιστορίας του, της εκκλησιαστικής, της κοινωνικής και της εθνικής.

Ο Ι.Ν. του Χριστού είναι έργο, δηλ. επιλογή, σχεδιασμός και υλοποίηση της Δημαρχίας της Καλύμνου και  με λεφτά όλου του Καλυμνιακού λαού. Σε κάθε βήμα της πορείας των πάσης φύσεως εργασιών, αποφάσιζε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού.

Το 1888 η Επισκοπή Λέρου – Καλύμνου έγινε Μητρόπολη και 2 χρόνια μετά, το 1890, ο Χριστός έγινε ο μητροπολιτικός ναός της Καλύμνου.

Τα 2 πρώτα χρόνια της νέας μητρόπολης (1888-1890)  μητροπολιτικός ναός της Καλύμνου ήταν  η Παναγία Κεχαριτωμένη Χώρας.

Το κτίριο του ναού αποπερατώθηκετο 1861, το 1864 τοποθετήθηκαν πόρτες-παράθυρα, το 1877 στήθηκε το τέμπλο του Ι. Χαλεπά.

Μέχρι σήμερα ο Χριστός μετράει 127 χρόνια στα 129 χρόνια ως μητροπολιτικός ναός. Τα πρώτα 2 χρόνια μητρόπολη της Μητρόπολης Λέρου-Καλύμνου μητροπολιτικός ναός ήταν η Παναγία Κεχαριτωμένη Χώρας.

(Διευκρίνιση: Η Παναγία Κεχαριτωμένη Χώρας είναι ο αρχαιότερος ι. ναός της νεότερης Καλύμνου - εγκαινιάστηκε το 1794 - αλλά μητροπολιτικός ναός ήταν τη διετία  1888-1890. Η τοπική βέβαια «μυθολογία» θέλει αλλιώς την ιστορία, αλλά τα γεγονότα είναι άλλα).

Η φετινή, λοιπόν, 127 η πανήγυρη του Χριστού ως μητροπολιτικού ναού (συν άνω των 20 χρόνων ως λειτουργούντος ναού - από το 1865) έχει πολύ μεγάλη εκκλησιαστική και γενικότερη πολιτισμική αξία για την Κάλυμνο, για όσους βέβαια ενδιαφέρονται… 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version