Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κοσμοσυρροή στο «Χορό της Παναγιάς» - «Συγχώριο» Κύριο

Μέγα πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αυλή της Παναγιάς των Τσικχουώ Χώρας (f-vd),

το απομεσήμερο της Κυριακής, 26/2/17,  για το «Χορό της Παναγιάς» και  το «Συγχώριο», τον Κατανυκτικό Εσπερινό, με τον οποίο λήγουν οι αποκριάτικες διασκεδάσεις και οι χοροί, για να ανοίξει  η μεγάλη εκκλησιαστική περίοδος της Σαρακοστής.

Στην πλακόστρωτη αυλή της Κεχαριτωμένης χόρεψαν με ζωντάνια  και χάρη μεγάλοι και μικροί. Πολλές από τις κοπέλες (που αποτελούσαν και την πλειοψηφία των χορευτών) ήταν ντυμένες με τα παραδοσιακά καββάδια και τα «καλύμνικα». Οργανοπαίκτες,  κατ’ αποκλειστικότητα και παράδοση πολλών δεκαετιών, ήταν και φέτος οι βιολιτζήδες – λαουτιέρηδες της οικογένειας του αειμνήστου Μικέ Τσουνιά (Έννημα).

Ένας Χωριανός κάποιας ηλικίας, πάνω στο φούντωμα του χορού, μου είπε «κάθε χρόνο βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια».Τυπικά είχε δίκιο, βλέπουμε την ίδια χορευτική παράσταση, στην αυλή της Παναγιάς, πάντα μόνο ίσο και σούστα, βιολί και λαούτο. Δεν του απάντησα γιατί ουσιαστικά δεν είχε δίκιο. Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και κάτι άλλο. Φέτος, μαζί με τους παλιούς,  είδαμε νέες παρουσίες στους κυκλωτικούς χορούς, νέα παλικάρια και νέες κοπέλες. Ακόμη και στο βιολί και το λαούτο η νέα γενιά πάνω στην τυποποιημένη μουσική παράδοση έβαζαν τα δικά τους χρώματα.

Ένας άλλος, δίπλα μου, πιο μεγάλος και απόμαχος δεινός χορευτής,  μου είπε με περηφάνια αυτός: «Άκου, Σακελλάρη, πώς κελαηδάει το βιολί, μόνο στην Κάλυμνο ακούγονται αυτές οι μουσικές!»  Συμφώνησα μαζί του αν και ήταν υπερευαίσθητη πατριωτική αντίληψη. Συμπληρώνω όμως ότι, πράγματι, μόνο στην Κάλυμνο βλέπει κανείς αυτό το πάθος νέων ανθρώπων για τον ίσο και την καλύμνικη  σούστα (μας ανταγωνίζονται… οι Ικαριώτες με τον ομώνυμο χορό τους) .

Ήταν ένα ωραίο δίωρο επετειακού λαϊκού χορού, 3-5μμ. Παρόντες (στο τραπέζι των επισήμων) ήταν ο μητροπολίτης κ Παΐσιος , ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, ο αντιδ/ρχος κ. Σ. Τηλιακός, ο πρόεδρος ΔΣ κ. Γ. Ψαράς, δημ. συμ/λοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κ.α.

Το τέλος του χορού σήμανε, κατά το παραδοσιακό τυπικό, ο μητροπολίτης χτυπώντας τη μεγάλη καμπάνα της Παναγιάς. Ακολούθησε αμέσως, σαν αδιάσπαστη συνέχεια,  ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον ιστορικό τρίκλιτο ναό της  Παναγίας Κεχαριτωμένης. Χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, παρών σύμπας ο ιερός κλήρος και  στο δεξιό αναλόγιο  έψαλλε μεγάλη χορωδία Καλύμνιων ιεροψαλτών υπό τον πρωτοψάλτη κ. Γ. Χατζηθεοδώρου . Και τα τρία κλίτη της εκκλησίας ήταν κατάμεστα από πιστούς που προσήλθαν για να ακούσουν το Μέγα Προκείμενο «Μη αποστρέψεις» και το ιδιόμελο «Έλαμψεν η χάρις» αλλά και στο τέλος της ακολουθίας να συμμετάσχουν στην αλληλοσυγχώρεση ιερέων και λαού, το «Συγχώριο» .   

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version