Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Δυναμική παρέμβαση από Αθήνα

 

Από την Ενωση Καλυμνίων Αττικής για τις καμάρες του Αγ. Γεωργίου

 

ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

« Ο Άγιος Νικόλαος »

Πατησίων 46, Αθήνα 106 82.  Τηλ. 210 8213200

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

       Αρ. Πρωτ. 18

Αθήνα  14/4/2011

Αγαπητέ μας κ. Τρικοίλη,

Το άρθρο σας «Στόχος και πάλι οι καμάρες του Αγίου Γεωργίου Πανόρμου» στην ηλεκτρονική Αργώ (ανάρτηση 9/4/2011) έρχεται να συμμεριστεί πλήρως τον προβληματισμό και την ανησυχία των μελών μας για το ναό του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί στο βάθος του χρόνου κόσμημα του Πανόρμου και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο χρήζον ειδικής προστασίας (ΥΑ-ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ29/8543/318/16-1-1996-ΦΕΚ 159/Β/14-3-1996).

Σχετικά με το σχόλιο της τελευταίας παραγράφου του άρθρου σας για τη σιωπή και αδιαφορία που επικρατεί στην Κάλυμνο, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας έχουμε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες μεταξύ των οποίων ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφό μας προς την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ομόφωνα για το ΔΣ

 

     Η Πρόεδρος                                                                    Η Γ. Γραμματέας

 

Άρτεμις Σκουμπουρδή                                                           Ειρήνη Γαλανού-Μπουφίδη

 

Αρ. Πρωτ. 16

Αθήνα  6/4/2011

ΠΡΟΣ

Την 4η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΙΠΠΟΤΩΝ,  851 00 ΡΟΔΟΣ

 

ΘΕΜΑ:  Η με αριθ. πρωτ. 6.784/20-12-2010 απόφασή σας.

Δυνάμει της ανωτέρω αποφάσεώς σας εγκρίθηκε κατόπιν παρέλευσης (εξαετίας) μελέτη διαμόρφωσης της δυτικής στοάς του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στον Πάνορμο Καλύμνου.

Όπως γνωρίζετε, με την ΥΑ-ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ29/8543/318/16-1-1996-ΦΕΚ 159/Β/14-3-1996, ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο χρήζον ειδικής προστασίας (κτίσμα του 1888, που τεκμηριώνει την οικονομική ακμή και αισθητική αντίληψη των Καλυμνίων στο τέλος του 19ου αιώνα. Μονόχωρος ναός, σταυροειδής με τρούλο, με νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία και σημαντικότατο εσωτερικό διάκοσμο).

Διαισθανόμενοι το ρόλο μας και αφουγκραζόμενοι την υποχρέωσή μας απέναντι στο μεγάλο αριθμό μελών της Ένωσής μας τους οποίους εκπροσωπούμε, αλλά και υπό την ιδιότητά μας ως απλών ενοριτών, έχοντες ταυτόχρονα ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με το Ναό, έχουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η πρόσφατη με αριθ. πρωτ. 6.784/20-12-2010 απόφασή σας, τροποποιεί εν μέρει την παραπάνω Υπουργική Απόφαση και παρέχει έγκριση «διαμόρφωσης», με την αιτιολόγηση,  ότι το τμήμα, που θα γίνουν οι επεμβάσεις, είναι δήθεν νεότερης περιόδου (1960).

Πιστεύοντας, ότι η τεκμηρίωση του μνημείου, στην οποία βασίστηκε η απόφασή σας, απέδωσε λανθασμένα συμπεράσματα όσον αφορά στο οικοδομικό χρονικό του ναού θεωρούμε, ότι τόσο ο κυρίως ναός όσο και η στοά με τον γυναικωνίτη ανήκουν σε μία οικοδομική φάση. Υποστηρίζοντας αυτήν μας την υπόθεση θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

 Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κτισμένος, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στο υπέρθυρο της κύριας εισόδου του ναού, το 1888. Μια δεύτερη επιγραφή στο πλατύσκαλο της κλίμακας που οδηγεί στο γυναικωνίτη και αναφέρει τη χρονολογία 1903, κατά πάσα πιθανότατα αναφέρεται στο έτος αποπεράτωσης του γυναικωνίτη. Ακόμη,  φωτογραφία που χρονολογείται πριν από το 1903 μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την μορφή του ναού, την οποία και σας επισυνάπτουμε.      

Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι τυπολογικά ο ναός ανήκει στον πλέον διαδεδομένο τύπο της μονόκλιτης τρουλλαίας βασιλικής, που χαρακτηρίζει τη ναοδομία του 19ου αιώνα στο νησί της Καλύμνου. Η παραλλαγή του τύπου με την προσθήκη στοάς στα δυτικά και υπερκείμενο γυναικωνίτη περιλαμβάνει αρκετά τέτοια παραδείγματα με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού (1861), ο οποίος αποτέλεσε και το πρότυπο για τους ναούς αυτής της τυπολογίας, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στη Χώρα (1868), των Ταξιαρχών επίσης στη Χώρα (1893).    

 

Επειδή κατόπιν των ανωτέρω, η αιτιολόγηση οποιασδήποτε επέμβασης στην προσβαλλόμενη απόφασή σας είναι, κατά την κρίση μας,  αβάσιμη,  προσχηματική και καθόλα εσφαλμένη.

 

Επειδή η Υπηρεσίας σας πιθανόν να παραπλανήθηκε από τα προσκομιζόμενα από τους ενδιαφερόμενους αποδεικτικά στοιχεία.

 

Επειδή οι εκκλησιαστικές ανάγκες, όσο επιτακτικές και αν είναι, δεν μπορεί να ικανοποιούνται εις βάρος της πολιτιστικής και μνημειακής μας κληρονομιάς, και τέλος

 

Επειδή το θέμα θα αποτελέσει έναν ακόμα πόλο προστριβών και διενέξεων στην ήδη ταλαιπωρημένη τοπική κοινωνία της Καλύμνου και όχι μόνο,

 

Για τους παραπάνω λόγους,  παρακαλούμε:

 

1) Να μας διευκρινίσετε, αν είναι δυνατόν,  το σημείο (α.) της σχετικής σας απόφασης, ποιοι δηλαδή είναι οι αιτούντες ενδιαφερόμενοι, διότι ενδιαφερόμενοι είμαστε και οι υπογράφοντες και όχι μόνο.

 

2) Να μας χορηγήσετε:

α. Θεωρημένα αντίγραφα της πρόσφατα εγκριθείσας μελέτης,

β. Τη με αριθ. πρωτ. 5.992/26-11-2010 εισήγηση της Εφορείας προς το Τ.Σ.Μ.Δ.

γ. Τη γνωμοδότηση του Τ.Σ.Μ.Δ. όπως διατυπώθηκε στην υπ’ αριθ. από 7/3-12-2010,

δ. Την από 2-11-2010 αίτηση της εκκλησιαστικής επιτροπής

ε. Την απορριπτική απόφαση της Υπηρεσίας σας σε παλαιότερη αίτηση της εκκλησιαστικής επιτροπής με τα συνημμένα σ’ αυτήν σχετικά έγγραφα.

 

3) Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δωδεκανήσου,  προς το οποίο κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, να επανεξετάσει τη γνωμοδότησή του, δεδομένου ότι, κατ’ άρθρο 49 παρ. 2 του Ν. 3028/2002,  έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία.

 

4)Εν τέλει, να ανακαλέσετε τη με αριθ. πρωτ. 6.784/20-12-2010 απόφασή σας, δεδομένου ότι, έχουν προκύψει μετά βεβαιότητας νεότερα αποδεικτικά στοιχεία για την παλαιότητα του τμήματος στο οποίο θα εφαρμοστεί η εγκριθείσα μελέτη και τέλος

 

5)Να μεριμνήσετε για τη διακοπή οιωνδήποτε εργασιών ήθελε ξεκινήσουν με βάση την εγκριθείσα μελέτη.    

                        Για το ΔΣ της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής

 

        Η Πρόεδρος                                                                    Η Γ. Γραμματέας

 

Άρτεμις Σκουμπουρδή                                                           Ειρήνη Γαλανού-Μπουφίδη

 

 

 

ΚΟΙΝ:

1)      κ. Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 ΑΘΗΝΑ.    

2)      κ. Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού Γεώργιο Νικητιάδη, Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 ΑΘΗΝΑ.

3)      κ. Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 ΑΘΗΝΑ.

4)      Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας, Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 ΑΘΗΝΑ.

5)       Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, Πλατεία Καρύτση 10, 105 61 ΑΘΗΝΑ.

6)      Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δωδεκανήσου, 851 00 ΡΟΔΟΣ.

7)      Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπαλαίας, 852 00 Κάλυμνος.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version