Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έτσι μεταβιβάζεται η Βυζαντινή Μουσ. Παράδοση Κύριο

Το Δοξαστικό των Αίνων των Χριστουγέννων, «Ότε καιρός», το μορφοποίησε

στην Κάλυμνο, κατά πρώτον,  ο αείμνηστος παπα-Τσουγκράνης Μιχαήλ, πρωτοψάλτης της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου. Ακολούθως το παρέλαβε, με τη διαδικασία της πολιτισμικής μεταβίβασης, ο Νικόλαος Σ. Τρικοίλης  και σήμερα δέκτης και πιστός συνεχιστής αυτής της παράδοσης είναι  ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης.

Αυτό το Δοξαστικό «Ότε καιρός», αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον πλούτο της βυζαντινής παράδοσης της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου. Ξεχωρίζει για την  πρωτότυπη μουσική τεχνοτροπία του, όπως αυτή καταγράφεται στις μουσικές γραμμές και στον πρωτότυπο ρυθμό εκτέλεσης, που είναι μεγαλοπρεπής, αυτοκρατορικός θα έλεγα, σαν τον διθυραμβικό ρυθμό που είχε η Πάροδος της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, σαν εμβατηρίου.  

Η μουσική του Δοξαστικού έχει επιδράσεις από τη βυζαντινή παράδοση της Κωνσταντινούπολης, και ειδικά από τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη,ίνδαλμα των παλαιών ψαλτάδων της Χώρας, αλλά και από τον Νικόλαο Γεωργίου, Πρωτοψάλτη Σμύρνης. Ο παπα-Τσουγκράνης πρόσθεσε το δικό του χρώμα και στυλ ψαλτικής.

 Από τον παπα-Τσουγκράνη πήρε τη σκυτάλη ο μαθητής και ένθερμος θαυμαστής του, ο παπα-Νικόλας Σ. Τρικοίλης, αριστερός του ψάλτης του παπα-Τσουγκράνη, διάδοχος του στη θέση του πρωτοψάλτη Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας, και μετέπειτα εφημέριος του ναού. Ο παπα-Νικόλας Τρικοίλης έβαλε τη δική του σφραγίδα, πάντα με αξιοθαύμαστο σεβασμό προς το δάσκαλό του (για καθετί πρωτότυπο και ιδιόμορφο συνήθιζε να επισημαίνει «έτσι το έλεγε ο παπα-Τσουγκράνης) . 

Τρίτη γενεά μουσικής παράδοσης, κατά διαδοχή, ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης, γιος του παπα-Νικόλα, κανονάρχος στην Παναγία από μικρό παιδί μέχρι τα 16 του χρόνια (που διορίστηκε ψάλτης στον Αγ. Χαράλαμπο Χώρας) και πρωτοψάλτης του ι. μητροπολιτικού ναού του της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, τα τελευταία… 50 χρόνια.  Ο Σακελλάρης, κρατώντας ψηλά σαν ιερή παρακαταθήκη αυτή την προφορική μουσική παράδοση, από τον παπα-Τσουγκράνη (και τους πριν απ’ αυτόν) μέχρι και τον πατέρα του, την αποδίδει σήμερα με το δικό του ύφος, καθαρά προσωπικό,  προσθέτοντας τις δικές του μουσικές «πινελιές», γραπτά πια στο χαρτί, με σεβασμό στη μουσική βυζαντινή παράδοση της Χώρας Καλύμνου.

Το Δοξαστικό το μαγνητοσκόπησε φέτος (βίντεο - 2015), σε ζωντανή εκτέλεση κατά την ακολουθία του Όρθρου των Χριστουγέννων. Το δημοσιεύει για να πάρουν μια «γεύση» όσοι ενδιαφέρονται (Καλύμνιοι και μη) για τη βυζαντινή παράδοση της ψαλτικής στην Κάλυμνο.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version