Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο δήμαρχος Ρόδου προς τον πρωθυπουργό για το ΦΠΑ Κύριο

Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, απέστειλε την παρακάτω επιστολή

(29/9/15) προς τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, με κοινοποίηση στους υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη, για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Ρόδο.

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η αιφνιδιαστική απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τη Ρόδο στα νησιά που θα χάσουν το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 1.10.2015 αποτελεί την τελευταία πράξη ενός εγκλήματος της κυβέρνησης, βάζοντας ταφόπλακα στη μοναδική σε ισχύ νησιωτική πολιτική.

Οι συντονισμένες προσπάθειες και αγώνες των τοπικών αρχών και φορέων της Ρόδου έπεσαν στον κυβερνητικό τοίχο, με τα στελέχη της κυβέρνησης να μην μπορούν δυστυχώς να συνειδητοποιήσουν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν ούτε προνόμιο, ούτε ευεργέτημα, αλλά αποτελούν δικαίωμα. Είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τα μειονεκτήματα των νησιών και η ελάχιστη ανταπόδοση αυτών που εισπράττονται από την περιοχή μας και γεμίζουν τα κεντρικά ταμεία του κράτους.

Έχετε άραγε συνειδητοποιήσει ότι με την απόφαση σας αυτή υπονομεύετε την ανάπτυξη των νησιών μας και υποβιβάζετε το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών; Των νησιωτών της παραμεθορίου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Έχετε αναλογιστεί πως η εν λόγω απόφαση θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό μας, και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία τη στιγμή που ο ΦΠΑ στον τουρισμό στις ανταγωνίστριες χώρες, και ειδικά στην Τουρκία, κυμαίνεται από 8% έως 10%;

Έχετε άραγε συνειδητοποιήσει ότι η εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, αλλά αντιθέτως θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία;

Σε ποια αντισταθμιστικά και ισοδύναμα μέτρα αναφέρεστε, όταν εσείς ο ίδιος μας  διαβεβαιώνατε προεκλογικά από την Ρόδο για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ;  Μήπως θα έπρεπε για μια και μόνη φορά να μας πείτε αληθινά τι σκοπεύετε να κάνετε;

Το 3ο μνημόνιο δεν αναφέρεται σε πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά έχει ως μοναδικό κριτήριο την παραμεθόριο και την απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν γνωρίζετε άραγε, ότι η Ρόδος αποτελεί το πιο απομακρυσμένο νησί από το κέντρο;

Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε μεθοδικά και συντονισμένα σε συνεργασία με όλους τους φορείς τη μάχη μας και θα προσβάλουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιστρέψουμε το υπό διαμόρφωση αρνητικό κλίμα για τα νησιά μας.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version