Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο για την Παναγιά

Από τον κ. Γ. Μαστροκούκο

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ:ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 21/09/2015

ΠΡΟΣ: ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΚΟΙΝ. ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ –ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ  ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Κ. Δήμαρχε, Παρασκευή μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου 2015, ο Ιερός Ναός Παναγίας Κεχαριτωμένης  Χώρας ,υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κεντρικό κλίτος του Ναού, από άγνωστα αίτια.   

Η Παναγία Χώρας αποτελεί ιστορικό μνημείο και κατέχει ξεχωριστή θέση στη λαϊκή συνείδηση και παράδοση του τόπου μας. Είναι σύμβολο  Εθνικών , θρησκευτικών και πνευματικών αγώνων  της Καλύμνου. Δέθηκε άρρηκτα με τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας του νησιού μας. Ταυτίστηκε με τους αγώνες των Καλυμνίων για απελευθέρωση και αυτοδιάθεση στα πέτρινα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Ιταλοκρατίας.   

Από την πυρκαγιά προκληθήκαν  σοβαρές ζημιές,  κυρίως στο βόρειο τμήμα του Ναού, όπως στην κιονοστοιχία κατά μήκος  της  τρίθολης  στέγης  ,(οι αρχαίοι κίονας  της εκκλησίας  μεταφέρθηκαν από τη γειτονική περιοχή του Δηλίου Απόλλωνα) στη ζωγραφική διακόσμηση των πλευρικών τμημάτων της καμάρας ,στο προσκυνητάρι, τα  παγκάρια, κλπ.

Συγκινητική υπήρξε η παρουσία του λαού της Χώρας Καλύμνου, που έτρεξαν όλοι μαζί από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και με αυτοθυσία μαζί με τον εφημέριο πατέρα Αμφιλόχιο  έσβησαν τη φωτιά και απέτρεψαν την ολοσχερή καταστροφή του Ναού.

Καθήκον και υποχρέωση του Δήμου μας, ο οποίος αποτελεί την οργανωμένη έκφραση της Καλυμνιακής κοινωνίας, είναι να μεριμνήσει και να συμβάλει ουσιαστικά με κάθε πρόσφορο τρόπο στην αποκατάσταση των φθορών που υπέστη ο Ναός.

Με την ελπίδα ότι η Παναγία Κεχαριτωμένη Χώρας  θα αποτελέσει για όλους μας  σημείο αναφοράς και ενότητας  παρακαλούμε  για τις δικές σας ενέργειες

Για την Παράταξη

Ο Επικεφαλής

ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version