Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το καλύμνικο μέλι και τα άλλα «καλύμνικα» μέλια Κύριο

Μαζί με το γνήσιο καλύμνικο θυμαρίσιο μέλι κυκλοφορούν ακόμη και στην αγορά της Καλύμνου

και άλλα μέλια με «κουκούλα» Καλύμνου. Είναι κοινό μυστικό ότι «βαφτίζονται» καλύμνικα από τον «παραγωγό» ή τον έμπορα, με περισσή άνεση, κι ας έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και από Τουρκία ή και από Κίνα (!).

Ένα μοναδικό και σπάνιο της Καλύμνου χτυπιέται ύπουλα «βρόμικα» μέσα στο ίδιο του το νησί. Η μυρωδιά του γνήσιου θυμαρίσιου μελιού, η γεύση του και οι θεραπευτικές του ιδιότητες το καθιστούν ικανό να διεκδικεί πανελλήνια πρωτιά (και όχι μόνο)

Και δε θέλουμε να πούμε ότι τα προϊόντα άλλων χωρών είναι κατώτερα από τα ελληνικά. Κάθε άλλο.

Όμως η Κάλυμνος έχει τεράστιο πρόβλημα με κάθε λογής και ποιότητας μέλι, γιατί  οι πάσης κατηγορίας εμπορευόμενοι το μέλι προωθούν  στην αγορά, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμιά συνέπεια,  μέλι καλύμνικο –μαϊμού. Πωλούνται, ακόμη μες στην Κάλυμνο, πολλά μέλια ως «καλύμνικα», ενώ είναι διάχυτη στην κοινή γνώμη η προειδοποίηση ότι στην Κάλυμνο εισάγονται τόνοι μελιού από Τουρκία και από Κίνα κ.α.     

Το καλύμνικο μέλι αποτελεί βασικό και ιστορικό στοιχείο της «παραγωγικής ταυτότητας» της Καλύμνου, πού έχει γράψει ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - να ξαναπούμε ότι ο Στράβων το βρήκε εξαιρετικό και «εφάμιλλον του αττικού». Και όμως εμείς οι ίδιοι το πολεμάμε τυχοδιωκτικά.

Αλλά, πρέπει να σημειώσουμε ότι σ’ αυτό το αυτοκαταστροφικό έργο έχουμε  με την παθητική  συνεργία της τοπικής κοινωνίας αλλά και την αδιαφορία της τοπικής πολιτικής ηγεσίας και εν γένει όλου του πολιτικού προσωπικού, γιατί η προστασία της καλυμνιακής παραγωγής-οικονομίας είναι . 

 Ευτυχώς ξεκίνησε από κάποιους φιλότιμους και υπεύθυνους Καλύμνιους παραγωγούς μελιού η τυποποίηση του «Καλύμνικου Θυμαρίσιου Μελιού».

Κάτι συντονισμένο και οργανωμένο συνολικά πρέπει να γίνει.  Το σωστό είναι να πάρουν την πρωτοβουλία οι συνεταιρισμοί μελοπαραγωγών.

Αλλά και ο Δήμος δεν πρέπει να μένει απλός παρατηρητής.  Ας πάρει μια πρωτοβουλία η Δημοτική  Επιτροπή για την Ποιότητα Ζωής ή η Επιτροπή Εμπορίου.

 

 

Υ.Γ. Γιατί έγραψα αυτό το αρθράκι; Καλυμνιά του εξωτερικού ήρθε στην Κάλυμνο (αυτές τις ημέρες), για ολιγοήμερες διακοπές, αγόρασε «καλύμνικο μέλι»  και μας παραπονέθηκε ότι δε μυρίζει καθόλου για θυμαρίσιο μέλι. 

***

Επί τη ευκαιρία

Παραθέτουμε μερικά από τα οφέλη του μελιού,

όταν το πρωί πίνετε νερό με μέλι το πρωί με άδειο στομάχι

(πηγή: internet):

Το νερό με μέλι το πίνετε το πρωί με άδειο στομάχι.

 

Το πίνετε γρήγορα.  Η βαλβίδα του στομάχου ανοίγει άμεσα και το νερό εισέρχεται ταχύτατα στις οδούς πέψης και  στο κυκλοφορικό μας σύστημα .

 

Καθαρίζει το πεπτικό σύστημα των παρασίτων και φροντίζει την αναπαραγωγή τους. Καθαρίζει επιπλέον το εσωτερικό των δηλητηριωδών αποθέσεων.

Εναρμονίζει την μεθοδολογία επεξεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι βάζει τέλος στο θέμα των «τεμπέλικων εντέρων".

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι  απίστευτο κατά  της βρογχίτιδας και καθαρίζει τα υγρά στους πνεύμονες.

Αυξάνονται οι αντι-ιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, με αποτέλεσμα την κάθαρση των κυττάρων στην οργανική μας οντότητα.

Η λειτουργία του παχέος εντέρου είναι τυποποιημένη. Το νερό με μέλι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της παρούσας χλωρίδας του παχέος εντέρου, αφανίζοντας τους μικροοργανισμούς.

 

Όταν πίνετε το βράδυ αυτό το ρόφημα, ανακουφίζεται η λειτουργία του νεφρού. Αυτό το μείγμα μπορεί να βοηθήσει στο να μην πηγαίνετε ανεξέλεγκτα για κατούρημα τη νύχτα. Το μέλι συγκεντρώνει το νερό, το οποίο σημαίνει ότι οι νεφροί δεν λειτουργούν με μεγαλύτερη ένταση από την κανονική.

 

Κατ 'αρχάς, θα αντιληφθείτε τη διεύρυνση της περιφέρειας της μέσης, ωστόσο δεν θα πρέπει να νιώσετε άγχος.  Αυτό συμβαίνει επειδή η λάσπη των κοπράνων διογκώνεται.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ενας Παρατηρητης δημοσιεύθηκε από Ενας Παρατηρητης

    Αγαπητή Αργώ,
    Σε ευχαριστώ θερμότατα για το παραπάνω άρθρο σου σχετικά για το Καλύμνικο μελί.
    Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η Κάλυμνος παράγει ένα από τα καλυτέρα σε ποιότητα μέλια , το όποιο έχει παρά πολλές φαρμακο-ιατρικές ιδιότητες.
    Θα ήθελα να παρακαλέσω όμως τους Καλύμνιους μελισσοκόμους να κρατήσουν ψηλά τη ποιότητα της παράγωγης και αν είναι δυνατό να παραγάγουν μελί όπως το παλιό παραδοσιακό μελί όπου ήταν ξακουστό σε όλο τον κόσμο.

    Με πολυ εκτημηση
    Ενας Παρατηρητης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version