Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ξανά ο λόγος για τα ακίνητα του Δήμου στην Αθήνα Κύριο

Η νέα δημ. Αρχή «ξαναζεσταίνει» το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου

με εξειδίκευση σε ένα ακίνητο: Στο πινάκιο του δημ. σ/λίου, για τη συνεδρία της 26ης Μαρτίου, περιέχεται ο τίτλος: «Λήψη απόφασης για το εγκαταλειμμένο – ετοιμόρροπο ακίνητο συνιδιοκτησίας Δήμου Καλυμνίων και ιδιώτη στο Παλαιό Φάληρο».

Το θέμα είναι σημαντικό για την εκτός Καλύμνου ακίνητη περιουσία του Δήμου Καλυμνίων. Γιατί θα μπορούσε η Κάλυμνος να ανοίξει έναν εξαιρετικά σπουδαίο αναπτυξιακό κεφάλαιο αξιοποιώντας τα σπίτια και τα οικόπεδα που εμπιστεύτηκαν στο Δήμο κάποιοι ρομαντικοί, αείμνηστοι πια, Καλύμνιοι πατριώτες με κοινωνικές ευαισθησίες – δυστυχώς… πλανηθέντες. Η αξιοποίηση είχε και έχει πολλούς δρόμους, πολλές επιλογές. Πολιτική βούληση ήταν και είναι το μέγα ζητούμενο. 

Ένα λοιπόν από αυτά τα ακίνητα είναι και το «ετοιμόρροπο ακίνητο» στο Παλαιό Φάληρο. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει κατά νουν ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής να πράξει: Να το επισκευάσει ή να κάνει κάτι άλλο; Ούτε γνωρίζω και τις διαθέσεις των πτερύγων της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική ιστορία της «Τσαμαδού»

Γνωρίζω όμως την «πολιτική ιστορία» του οικήματος Θωμά στα Εξάρχεια, επί της οδού Τσαμαδού 12. Άλλη μια μεγάλη δημαρχιακή αμαρτία, διαχρονική. Μιλάω για το καλύμνικο σπίτι των φοιτητών, τη θρυλική «Τσαμαδού» (υπήρξα ένοικος). Οι δημαρχίες της Καλύμνου την παρέλαβαν φοιτητική εστία (με ισόγειο και 2 ορόφους), στην οποία στεγάζονταν Καλύμνιοι φοιτητές που δεν είχαν την οικονομική δύναμη να ενοικιάζουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες. Εκεί φιλοξενούνταν και γονείς των φοιτητών, αλλά ακόμη και μη Καλύμνιοι φοιτητές, φίλοι των Καλύμνιων σπουδαστών από Κω, Νίσυρο και Ρόδο. Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι οι δημαρχίες της Καλύμνου παρέλαβαν σπίτι και παρέδωσαν στις μετέπειτα γενεές ερείπιο και μετά οικόπεδο. Γι’ αυτή την «πολιτική ιστορία» της «Τσαμαδού» μιλάω. Όχι για τις πολιτικές συζητήσεις εκεί μέσα, ούτε για την παρακολούθηση της Ασφάλειας – και των «φίλων» της (αυτά τα συμπεριέλαβα σε βιβλίο, που μια των ημερών θα εκδοθεί. Επιτέλους, κάτι πρέπει να ειπωθεί...).

Το ωραιότατο και φιλόξενο αυτό νεοκλασικό κτίριο, στα περίπου 60 μέχρι κατάταξής του στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, οκτώ  δημάρχους, με θητεία 8 και πλέον χρόνια ο καθένας. Συγκεκριμένα τρεις πριν τη δικτατορία (του 1967), έναν κατά τη δικτατορία και τέσσερις μετά τη δικτατορία, τότε που το κτίριο εξέπεμπε σήμα κινδύνου. Όταν πέρασε στα  «πέτρινα χρόνια» του. Στην αρχή Όταν άρχισε να καταρρέει, ο Δήμος είχε άλλες σκοτούρες, κυρίως τα εντός Καλύμνου έργα για εκλογική ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού. Το κτίριο έφτασε να γίνει επικίνδυνο ερείπιο, στο βαθμό που ο Δήμος Αθηναίων το έκανε … οικόπεδο, αλλά και πάλι ο Δήμος δεν έκανε κάτι στην πράξη και όχι στα λόγια, στις πολιτικάντικες λογάρες. Η εξέλιξη αυτού του δημοτικού οικήματος/οικοπέδου ήταν να μετατραπεί σε καταφύγιο Εξαρχειωτών ναρκομανών. Τότε…, ο Δήμος: έκτισε έναν τοίχο περίφραξης (φωτο) μήκους περίπου 10 μ., (ύψους 1 μ. και με σύρμα περίφραξης μία όψη έχει το οικόπεδο). Αλλά και αυτή η περίφραξη ξηλώθηκε. Και φτάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν που το οικόπεδο περιήλθε σε σύλλογο των Εξαρχείων και το μετέτρεψε σε παιδικά χαρά. Ο Δήμος Καλύμνου (επί Διακομιχάλη και Ρούσσου) συνέχισε τη μοιραία και τραγική πολιτική διαχείρισης αυτής της περιουσίας. 

Τι κάνουμε σήμερα;

Η νέα δημ. Αρχή του κ. Γ. Γαλουζή δείχνει ενδιαφέρον για το ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο. Τι θέλει να κάνει; Το έχει εντάξει στις αναπτυξιακές της δράσεις; Τίνος ιδέα ήταν το ακίνητο του Π. Φαλήρου; Γιατί δεν κάνει λόγο και για την Τσαμαδού; Η νέα δημαρχία χάραξε μια καινούρια πορεία για την Κάλυμνο και πρέπει να παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Να δει όλη την εκτός Καλύμνου περιουσία του Δήμου και να καταλήξει σε επιλογές αξιοποίησης.  

Προπάντων όμως, πέρα από τη διαχείριση της καθημερινότητας και των προβλημάτων ή έργων που «τρέχουν», να παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση το αναπτυξιακό της πρόγραμμα με συγκεκριμένες και αναλυτικές επιλογές. Τα προεκλογικά προγράμματα είναι καλά, αλλά είναι επόμενο να διαπνέονται από τη (Βαρουφάκειο) «δημιουργική ασάφεια. Από τη φύση τους πρέπει να εμφανίζονται σαν «προεκλογικά σούπερ μάρκετ».  Μετεκλογικά όμως η επαφή με την πραγματικότητα και ο ειλικρινής πόθος για Αλλαγή πορείας, επιβάλλει όδευση προς το μέλλον με ξεκάθαρο αναπτυξιακό χάρτη.  Συνεπώς, με την ευκαιρία του θέματος που εισάγεται στο δημ. σ/λιο, έχουμε να πούμε: Καλό το ακίνητο στο Π. Φάληρο, πιθανόν να είναι πιο καλό το παλιό και ξεχασμένο στα Εξάρχεια, μα το πρώτιστο όλων είναι το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον του νησιού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version