Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

29 θέσεις κοιν. εργασίας - η «βόμβα» του υπ. Εργασίας

Ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα  Κοινωφελούς Εργασίας για 29 άτομα.

 

Οι 6 θέσεις θα καλυφθούν από πτυχιούχους ΠΕ και ΤΕ, των ειδικοτήτων οικονομολόγου, πολιτικού μηχανικού,  μηχανολόγου και λογιστή. Οι υπόλοιπες 23 θέσεις θα καλυφθούν από αποφοίτους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  με τις 16 θέσεις απ’ τις 23 θέσεις να είναι  γενικών καθηκόντων.  

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Δήμο.

Η βόμβα του υπουργείου Εργασίας

Εν τω μεταξύ, πριν ακόμη αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος και ενώ ο κ. δήμαρχος προέβη στην ως άνω ανακοίνωση στις 12/11/14, το υπουργείο Εργασίας έχει ρίξει τη «βόμβα» του από την παραμονή, 11/11/14.  Ανακοίνωσε ότι  το πρόγραμμα θα αφορά νέους άνω των 29 ετών. Οι κάτω των 29 ετών δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.  Αυτή την είδηση επιβεβαίωσε  στην ηλεκτρονική εφημερίδα  e-dimosio.gr  το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πλακιωτάκη.  Και αυτή την επιλογή του το υπουργείο Εργασίας την δικαιολογεί με το σκεπτικό ότι πρέπει να βοηθηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι – αυτό θα πει κοινωνική ευαισθησία του συστήματος και  προπάντων της δικομματικής κυβέρνησης, δύο ευαισθησίες μαζί στη συσκευασία της μιας.  

Το υπουργείο Εργασίας συμπλήρωσε και το «καθησυχαστικό» ότι  στους νέους κάτω των 29 θα δοθεί η ευκαιρία εργασίας με τα προγράμματα voucher, πρακτικής άσκησης για νεοεισερχόμενους – έτερη ευαισθησία για τους νέους.

Επειδή όμως οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου σταθερές, πρέπει να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο να τροποποιήσει την απόφασή της σχετικά με το ηλικιακό όριο των 29 ετών.

Η «αγωνία» των νέων δεν θα κρατήσει πολύ. Σήμερα, 14/11/14 βγαίνει η τελική απόφαση του υπουργείου.

Ο «άθλος»

Θεωρείται άθλος των πολιτικών η εφεύρεση της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας ωμός εμπαιγμός των άνεργων νέων. Προσφέρουν απασχόληση ή και ουσιαστική εργασία για λίγους μήνες, παρουσιάζουν μείωση της ενεργείας  (γιατί τώρα που έληξε η τουριστική περίοδος, θα φουντώσει και πάλι η ανεργία),  και έχουν καταφέρει μες στην  καταιγίδα της εξαθλίωσης του λαού και της απελπισίας των νέων (που τους διώχνουν στη μετανάστευση – άλλη μείωση και εδώ της ανεργίας),  μια θέση κοινωφελούς εργασίας να θεωρείται  «ευλογία» και «μάννα εξ  ουρανού».

***

Τα νεότερα

Μετά τη σημερινή (14/11/14) ανακοίνωση του υπ. Εργασίας για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας,  5μηνης διάρκειας, παραθέτουμε τα ακόλουθα συμπληρωματικά του προγράμματος:  

1)   Ποιοι ωφελούνται από το πρόγραμμα :

- Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ),  από οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Άεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Ανεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

 

2)   Ο υπολογισμός των μορίων:

-   Θα συνυπολογιστούν η συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργίας, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.  

-   Μοριοδότηση από 18 έως 64 ετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία ανέργων 30- 44 ετών, η οποία υπερέχει αριθμητικά στο σύνολο των ανέργων (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του β' τριμήνου 2014), και πλήττεται περισσότερο από την ανεργία, ενώ βαρύνεται και με μεγαλύτερες οικογενειακές υποχρεώσεις.

3)  Οι αμοιβές: Οι άνω των 29 ετών θα παίρνουν 490€ το μήνα, οι κάτω των 29 ετών 427€.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version