Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Γκρίζα» η απόφαση για τη Χωράφα… (+ σχόλια)

Χθες (20.8.14) το απόγευμα, ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία

(καταψήφισε η παράταξη Γιάννη Γαλουζή), υπέρ της αγοράς του κτήματος της Φωκίαινας, 3,5 στρ., στον Άγ. Θεολόγο (που όμως είχε πάρει την ίδια απόφαση και το 2006... και επανήλθε το 2014!!!).

Από την παράταξη της πλειοψηφίας, του κ. Διακομιχάλη, απουσίαζαν 6 δημ. σ/λοι:Ανδρέου, Κουτρούλης, Λεβέντης, Τρικοίλης, Τάτσης, Τσέρος, και από την αξ. αντ/τευση ο κ. Μ. Μουσελλής. Μίλησαν υπέρ της αγοράς ο κ. Διακομιχάλης, ο κ. Μαστροκούκος και Σ. Ζερβός, ο πρώην δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος, ο κ. Γ. Μαύρος, και ο εφημέριος του ναού αιδ. Ν. Καζαβούλης, και ενορίτες του Αγ. Θεολόγου.

Ο ρεπόρτερ μου, όπως μου περιέγραψε τη συνεδρίαση, αφού άκουσε όλους και μπερδεύτηκε πάνω στο ποιοι συνεργάζονται με ποιους, μου είχε χαρακτηριστικά με το χιούμορ που διαθέτει: "Έμεινα με την απορία... ποιος είναι ο Βενιζέλος και ποιος ο Σαμαράς. Βρε, πώς μπλεχτήκαν έτσι;" Του εξήγησα ότι έχει λάθος... απορία.

*

Τα δύο γκρίζα σημεία της απόφασης αυτής

Α)  Ο από 1/9/14 νέος δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής και οι δημ. σ/λοι, Ψαράς και Ρήγας, καταψήφισαν την απόφαση. Ο κ. Γαλουζής είναι αντίθετος με τις διαδικασίες (απαλλοτρίωση αντί αγοράς) αλλά και με το ύψος της τιμής του κτήματος. Βρίσκει διπλάσια την τιμή, γιατί κατά τη γνωμοδότηση δικών του επαγγελματιών εκτιμητών το κτήμα αξίζει 250.000€ ή 260.000€. Και το βασικότερο, ότι έπρεπε να γίνει αγορά, ώστε να υπάρχει διαπραγμάτευση, και όχι απαλλοτρίωση.   

Β)  Ο ταμίας του Δήμου, κ. Π. Πίκος είχε επιφυλάξεις-αρνήσεις διοικητικού χαρακτήρα. Μίλησε για "υπηρεσιακή κυβέρνηση του κ. Διακομιχάλη, που έχει αρμοδιότητες μόνο διεκπεραίωσης, όχι αναπτυξιακών αποφάσεων".  Η άποψη του κ. Πίκου βαραίνει ιδιαίτερα γιατί είναι ο αρμόδιος αλλά και υπεύθυνος για την εκταμίευση του ποσού – 390.000€ του προγράμματος + έτερα 72.000€ από το ταμείο του Δήμου, ενώ έπεσαν κανονικά και οι 30.000€  ως πρόστιμο υπέρ του εργολάβου κ. Κρούσκου, για υπερημερίες από καθυστέρηση έργων του, με ευθύνη και απόφαση του κ. Διακομιχάλη, ενώ για τον ίδιο λόγο (επίσης ως πρόστιμο) κατέβαλε ο Δήμος στον ίδιο εργολάβο άλλες 40.000€, για την καθυστέρηση του έργου στο δημοτικό μέγαρο. Σύνολο προστίμων 70.00€ και όλα αυτά με «ανάληψη ευθύνης» εκ μέρους του κ. Διακομιχάλη, αλλά η πληρωμή από το ταμείο του Δήμου.  

Η απόφαση βγήκε αλλά η υλοποίησή της είναι μάλλον γκρίζα.

Τελευταία τροποποίηση στις

18 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

    Νικόλα σήμερα λόγω Σαββατοκύριακου δεν λήγει η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. Η προθεσμία της 31/08/14 δεν αφορά την λήξη της απαλλοτρίωσης. Η προθεσμία αυτή ετέθη από τους φερόμενους ιδιοκτήτες οι οποίοι πλέον αν δεν αλλάξουν την στάση τους θα προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης (κατά την γνώμη μου). Κατά την γνώμη όμως του κ. Γαλουζή έχει ήδη συντελεστεί η άρση της απαλλοτρίωσης εδώ και κάποια χρόνια (από το 2012 λόγω παρέλευσης δεκαοκταμήνου)

    Συνεχίζω λοιπόν λέοντας ότι αφού συμφωνείς με τον προηγούμενο συλλογισμό μου (για τις λογικές συνέπειες της άποψης Γαλουζή) άρα από την προσεχή Δευτέρα ο νέος Δήμαρχος αναλαμβάνοντας το θέμα θα πρέπει να ενημερώσει το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ότι δεν υπάρχει πλέον απαλλοτρίωση και να επιστρέψει τα χρήματα στον ΘΗΣΕΑ γιατί διαφορετικά θα ξεκινήσει την θητεία του με μια παρανομία κάτι που ούτε ο ίδιος θα το ήθελε.

    Και εδώ λοιπόν έρχομαι ξανά στην πρόταση μου. Γιατί τόσο εύκολα να δεχθούμε ότι έχει χαθεί η απαλλοτρίωση και τα χρήματα για αυτήν και να μην αγωνιστούμε να ισχύσει η απαλλοτρίωση και να μην χαθούν τα 390.000 ευρώ? (Με την προϋπόθεση βέβαια ότι τώρα πλέον πρέπει να πειστούν και η φερόμενοι ιδιοκτήτες ξανά ώστε να δώσουν στον Δήμο να προθεσμία)

    Ευχαριστώ Νικόλα για την ωραία συζήτηση και ευχαριστώ και τον Σακελλάρη για την δυνατότητα που μας έδωσε , τον χώρο ,το χρόνο και τον κόπο του

    Σε αναμονή λοιπόν των εξελίξεων

  • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ

    Γιώργο σήμερα λόγο Σαββατοκύριακου νομίζω ότι λήγει η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης αφού δεν έγινε η παρακατάθεση των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ημερολογιακά λήγει την Κυριακή 31-08-2014,και σύμφωνα με την άποψη σου 5.2. Η μη ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης σημαίνει αυτόματη απένταξη του έργου από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ χωρίς δυνατότητα επανένταξης του γιατί αυτό πλέον απαγορεύεται εδώ και αρκετό καιρό(επιτρέπονται πλέον μόνο πληρωμές ήδη ενταχθέντων έργων/ενεργειών και μέχρι την 31/12/2014) . Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα χαθούν για τον Δήμο τα 390.000 ευρώ (και συνεπώς και το περιβόλι)γιατί συγχρόνως απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν τα 390.000 ευρώ για κανένα άλλο σκοπό. Εκτός και αν στην συνέχεια (μετά την 31/08/14) υλοποιήσει ο κ. Γαλουζής ότι λέμε εμείς σήμερα που εκείνος σήμερα το αρνείται , δηλαδή να πείσει τους ιδιοκτήτες (μετά την 31/08/14) να μην ματαιώσουν την απαλλοτρίωση και στην συνέχεια να παρακαταθέσει τα χρήματα στο ΤΠΔ. Τώρα το βάρος και η λύση της υπόθεσης αυτής είναι στα χέρια του νέου Δημάρχου είτε να πείσει τους ιδιοκτήτες να μην ματαιώσουν την απαλλοτρίωση είτε να έρθει σε συμφωνία μαζί τους και να προχωρήσει σε αγορά. Ας κλείσουμε εδώ προσωρινά την ανταλλαγή απόψεων μας περιμένοντας από εβδομάδος τα αποτελέσματα αυτής της υπόθεσης, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η ουσιαστική συζήτησή μας . Εννοείτε βέβαια ότι συμφωνώ με τον συλλογισμό σου και περιμένω απάντησή σου. Εύχομαι αυτή η υπόθεση να έχει ένα καλό τέλος για την ποιότητα ζωής όλων μας. Ευχαριστώ τον αγαπητό δάσκαλό μου κύριο Σακελλάρη Τρικοίλη για την φιλοξενία των απόψεων μου στην ηλεκτρονική του Αργώ της Καλύμνου και ζητώ συγνώμη αν τον κούρασα.

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ
    Έχοντας λοιπόν ως παραδοχή ότι έχει αρθεί αυτοδίκαια η απαλλοτρίωση (άποψη Γαλουζή)θα πρέπει να δεχθούμε αναγκαστικά ότι όλο το προηγούμενο διάστημα από τότε που εγώ επανάφερα το 8έμα έως και σήμερα και μέχρι την ανάληψη της Δημαρχίας από τον κ. Γαλουζή την προσεχή Δευτέρα κακώς γίνονται όσα γίνονται(από τον κ. Διακομιχάλη , από εμένα και την επιτροπή του Αγίου Θεολόγου κ.λ.π. ) και συνεπώς η λογική συνεπαγωγή αυτής της παραδοχής είναι ότι καλώς ο κ. Γαλουζής λέει , όλο αυτό το διάστημα (εκτός των άλλων) για το θέμα , ότι θα πρέπει να περιμένουμε να αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και εκείνη πια να το χειριστεί , με βάση την παραδοχή ότι έχει αρθεί αυτοδίκαια η απαλλοτρίωση. Υποθέτω ότι συμφωνείς στον συλλογισμό μου αυτόν. Περιμένω την απάντηση σου για να συνεχίσω
    ΥΓ: Πραγματικά χαίρομαι τον διάλογο αυτόν...

  • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ

    Γιώργο χαίρομαι που η ανταλλαγή απόψεων μας για το θέμα της απαλλοτρίωσης η όχι του περιβολιού έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον και το κυριότερο είναι ότι σε πολλές λεπτομέρειες και πολλές απορίες του θέματος που πολλοί αγνοούσαν δίνονται εξηγήσεις κατά την δική σου άποψη.Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να κρίνουμε τις δύο διαφορετικές απόψεις,νέου Δήμαρχου και αντιπολίτευσης.
    Γιώργο το ότι δεν έχει συντελεστεί άρση της απαλλοτρίωσης και ότι η απαλλοτρίωση είναι σε ισχύ αυτό χαροποιεί όλους μας,αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το πως ο νέος Δήμαρχος που τον έχουμε γνωρίσει ως υπέρμαχο του νόμου να έχει διαφορετική άποψη στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από συγκεκριμένη νομοθεσία και νομολογία, και όπως αναφέρεις την άποψη του δεν υπάρχει καμιά νομική γνωμάτευση που να την υπερασπίζει.Εφόσον λοιπόν η άποψη του νέου Δημάρχου είναι αυτή μέχρις στιγμής (Μακάρι να αλλάξει) στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε καμιά απαλλοτρίωση σε ισχύ.

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

    Υπάρχουν λοιπόν δύο απόψεις για το συγκεκριμένο κρίσιμο ερώτημα. Η 1η άποψη (η δική μου)λέει ότι δεν έχει συντελεστεί άρση της απαλλοτρίωσης και ότι η απαλλοτρίωση είναι σε ισχύ. Με αυτή την άποψη συντάσσονται τόσο η νυν-απερχόμενη Δημοτική Αρχή όσο και οι παρατάξεις κυρίων Μαστροκούκου και Μαύρου (η παράταξη του κ. Χούλλη δεν έχει εκφραστεί ακόμα). Επίσης την ίδια άποψη έχει και ο χειριστής του θέματος επί της Δημαρχίας μου κ. Χριστοδούλου και νυν συνεργαζόμενος μαζί μου για την ολοκλήρωση του. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι αυτή την άποψη όλοι οι ανωτέρω (εμού συμπεριλαμβανομένου)την διαμόρφωσαν με βάση δύο εμπεριστατωμένες εισηγήσεις : μια της έγκριτης δικηγόρου κας Μπιλλήρη Άννας και μιας όμοιας του νομικού συμβούλου του Δήμου , έγκριτου δικηγόρου κ Δίκαρου Βασίλη που και οι δύο βασίζονται σε συγκεκριμένη νομοθεσία και νομολογία σύμφωνα με την οποία για να συντελεστεί η άρση της απαλλοτρίωσης πρέπει αυτό να ζητηθεί με συγκεκριμένη διαδικασία από τους ιδιοκτήτες , διαδικασία που ολοκληρώνεται με έκδοση σχετική νέας δικαστικής απόφασης που διαπιστώνει και κυρήσσει την άρση της απαλλοτρίωσης λόγω παρέλευσης άπρακτου δκαοκταμήνου. Αυτό το προβλέπει ο νόμος γιατί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης είναι εξ ορισμού "επαχθής πράξη" αναγκαστική κατά των ιδιοκτητών και προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών από την καταχρηστική καθυστέρηση της απαλλοτρίωσης και την αντίστοιχη δέσμευση της περιουσίας τους , τους δίνει το δικαίωμα , αν παρέλθει το δεκαοκτάμηνο να ενεργήσουν μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας και να πετύχουν την άρση της απαλλοτρίωσης. Στην περίπτωση μας όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο από τους ιδιοκτήτες. Αντίθετα αυτοί ανανέωσαν εγκαίρως και νομοτύπως (το 2011) την θέληση τους να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση κάτι που τότε επίσης εγκαίρως έκαμε και ο Δήμος διά εγγράφου του παγίως εκπροσωπούντα τον Δήμο , τότε Δημάρχου (κ.Διακομιχάλης). Σε κάθε περίπτωση έως και σήμερα δεν έχει γίνει το απαραίτητο και προβλεπόμενο δικαστήριο για την διαπίστωση ότι έχει αρθεί αυτοδίκαια η απαλλοτρίωση και συνεπώς η απαλλοτρίωση ισχύει και έχει ανανεωθεί η θέληση και των δύο μερών για αυτό.

    Η 2η άποψη οχυρώνεται πίσω από την λεκτική διατύπωση του νόμου περί αυτοδίκαιης άρσης της απαλλοτρίωσης μόλις παρέλθει το δεκαοκτάμηνο χωρίς περεταίρω επιχειρήματα. Υπέρ αυτής της άποψης είναι μόνο η παράταξη του κ. Γαλουζή (και Δημοτική Αρχή από Δευτέρας)ενώ σημειώνω ότι για αυτή την άποψη δεν υπάρχει καμιά νομική γνωμάτευση που να την υπερασπίζει.

    Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο κρίσιμο σημείο. Θα ήθελα όμως να συνεχίσω με την εξάντληση του σκεπτικού (και των λογικών και νομικών συνεπαγωγών αυτού του σκεπτικού) του Νικόλα (που συμπίπτει με την άποψη του κ. Γαλουζή) ότι δηλαδή έχει συντελεστεί ή η αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης.

    Τότε αγαπητέ μου Νικόλα πρέπει να συμφωνήσεις ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε καμιά απαλλοτρίωση σε ισχύ. Θα ήθελα την συμφωνία σου στην ανωτέρω λογική συνεπαγωγή της σκέψης σου ώστε αμέσως μετά να προχωρήσω τον συλλογισμό μου.

  • Σύνδεσμος σχολίου Νίκος Σδρέγας δημοσιεύθηκε από Νίκος Σδρέγας

    Γιώργο απ ότι πληροφορήθηκα έχει λήξει αυτοδίκαια το θέμα της απαλλοτρίωσης από το 2011 και έχει παρέλθει ο χρόνος και το 18μηνο άρα δεν υφίσταται θέμα απαλλοτρίωσης αλλά θέμα μόνο αγοράς...

  • Σύνδεσμος σχολίου Νικος Σδρέγας δημοσιεύθηκε από Νικος Σδρέγας

    Γιώργο δεν ΄ξέρω εάν θα πρέπει να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης για αγορά,που δύσκολα βλέπω ο νέος Δήμαρχος να κάνει,αλλά η σκέψη μου είναι εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν και οι ιδιοκτήτες αποδεχθούν από την απαλλοτρίωση μόνο το ποσό του προγράμματος Θησέας τα 390000 ευρώ που είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό. Αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου για να δω την δική σου σκέψη...

  • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Α Ρούσσος δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Α Ρούσσος

    Ωραία. Άρα σύμφωνα με τον συλλογισμό σου αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς να πετύχει καλύτερη τιμή. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης γιατί η τιμή της απαλλοτρίωσης είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα πρέπει να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης και στην συνέχεια διαπραγμάτευση για αγορά. Συμφωνείς σε αυτό?

  • Σύνδεσμος σχολίου Σδρέγας Νικόλαος δημοσιεύθηκε από Σδρέγας Νικόλαος

    Γιώργο σωστά όπως αναφέρεις.

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

    Όπως λοιπόν συμφώνησε ο Νικόλας συνεχίζουμε την συζήτηση εδώ στην ΑΡΓΩ και του απαντώ ως ακολούθως(όπως ήδη έχω αναρτήσει στο FB από χθες):

    Νικόλα , πραγματικά σε ευχαριστώ για την νηφάλια , καλοπροαίρετη αλλά κυρίως ουσιαστική παρέμβαση σου. Ας το εξετάσουμε λοιπόν το θέμα με την προσέγγιση που κάνεις

    Καταρχήν συμφωνούμε στα νούμερα όπως ακριβώς τα έδωσες . Αυτά είναι σε μεγάλη προσέγγιση έως και ακρίβεια.

    Πάμε λοιπόν στην βάση , στον πυρήνα του συλλογισμού σου που είναι ο ακόλουθος: "εάν γινόταν εκτίμηση της αγοράς του περιβολιού σήμερα σίγουρα θα ήταν πολύ χαμηλότερη η αξία του". Συμφωνείς ότι αυτός είναι ο πυρήνας της σκέψης σου? Περιμένω την απάντηση ώστε αμέσως μετά να συνεχίσω στην γραμμή της προσέγγισης που κάνεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version