Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Χορός των Αποδήμων με την πολιτική μιζέρια

Ο μπροστελάτης φέτος στο «Χορό των Αποδήμων» ήταν η πολιτική μιζέρια.

 

Υπήρχαν κι άλλες μέρες για μικροπολιτική εκτόνωση, όπως έγινε μια βδομάδα πριν την εκδήλωση με τις καταγγελίες  του δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη εναντίον του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου (ΛΕΚ),  που αρνήθηκε να συμμετάσχει στον φετινό «Χορό των Αποδήμων».   Τη βραδιά όμως αυτή, με το Χορό των Αποδήμων, δεν είχε το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο,  ο κ. Διακομιχάλης, είκοσι μέρες πριν την αποχώρησή του από την καρέκλα του δημάρχου, να δηλητηριάσει. Πολύ περισσότερο δεν είχε τέτοιο δικαίωμα ο ακόλουθός του, ο κ. Δρ. Ταυλάριος.  Η συμπεριφορά και των δύο ξεπέρασε κάθε φραγμό πολιτικής ευπρέπειας.

Η βραδιά μπορούσε να εξελιχθεί ίσως και σε ανεπανάληπτη. Υπήρχαν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Κόσμος πολύς κατέκλυσε την αυλή του Χριστού και, έξω απ’ αυτήν, όλη την πλατεία Χριστού-Επαρχείου. Το παραδοσιακό συγκρότημα «Καλιδωνάκια» έκαναν μια εξαιρετική αρχή με  πολύ ωραίες εκτελέσεις καλύμνικων  τραγουδιών. Στην αρχή ήταν τα τρία αδέλφια (φωτο από αριστερά): ο 26χρονος Θεοφίλης στο λαούτο και το τραγούδι - με ερμηνείες γνήσια βοσκαρουδίστικες) , ο 28χρονος, Νικήτας στο βιολί, και ο 30άρης Αντώνης στο λαούτο. Στη συνέχεια προστέθηκε, για τους χορευτικούς σκοπούς,  και ο πατέρας & δάσκαλος του οικογενειακού του συγκροτήματος, ο Γιάννης Καλιδώνης. Όλα πήγαιναν μια χαρά. 

*

Ξαφνικά, μες στη γαλήνη, την πρώτη μπόρα την έφερε ο κ. Ταυλάριος, ο υπεύθυνος σε θέματα πολιτισμού…  και αποδήμων. Σε μια τέτοια βραδιά βρήκε να ξεστομίσει τα  δύο εντελώς αταίριαστα  για τη βραδιά αυτή και το ένα χειρότερο από το άλλο:

Α)  Ύμνησε την πολιτική της δημαρχίας Διακομιχάλη στο θέμα των αποδήμων, ενώ  η πολιτική του Δήμου Καλυμνίων στο κεφάλαιο αυτό είναι διαχρονική και έχει συνέχεια από δημαρχία σε δημαρχία. Και μάλιστα ο κ. Ρούσσος ήταν εκείνος που μίλησε για το «Μητροπολιτικό Δήμο Καλύμνου» και εργάστηκε γι’ αυτό το «όραμα» όσο ρομαντικό κι αν είναι. Ο κ. Ταυλάριος όφειλε να αρκεστεί σε έναν αδελφικό  χαιρετισμό.  Αυτό ήταν το πρώτο ολίσθημα του κ. Ταυλάριου.

Β)  Το δεύτερο ολίσθημα ήταν απρεπές πολιτικά.  Με απαράδεκτες αιχμές έσχατης μιζέριας και μικροπολιτικής εμπάθειας (1) κατάγγειλε την αποχή του ΛΕΚ, στηριζόμενος προφανώς στο ότι οι απόδημοι  που προσήλθαν στην εκδήλωση δε γνώριζαν τίποτα απολύτως για τη διαλυτική πολιτική του κ. Διακομιχάλη που εγκατέστησε  στη Ναυτική Σχολή Βουβάλη ένα εντελώς σάπιο και παράνομο καθεστώς κατάληψης του κτηρίου, και έβαλε να σφαγούν μεταξύ τους  τα δύο συστεγαζόμενα σωματεία, το ΛΕΚ και το Ναυτικό Μουσείο.  2) Κατάγγειλε ότι ο «θεσμός» αυτός του «Χορού των Αποδήμων» υπέστη πολεμική για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Από ποιους; Επειδή, τις «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» τις έχουν οι πολιτικοί και όχι ο λαός, ήταν αυτονόητο ότι κατάγγειλε τις αντιπολιτεύσεις.  3)  Ακόμη, έφτασε να πει το εξής, περίπου, το εντελώς  εντελώς αναληθές: «Μια βδομάδα τώρα συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι δεν είπε κουβέντα για την αποψινή εκδήλωση». Μια βδομάδα και πλέον οι ακροατές του ΑΙΓΑΙΟ TV (αυτό το κανάλι εννοούσε) σφυροκοπούνταν με την εκδήλωση αυτή και την αποχή του ΛΕΚ.  

*

Μετά τον κ. Ταυλάριο απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Καλουρής εκ μέρους των Καλυμνίων της Αμερικής αλλά και των απανταχού της Γης. Ήταν καλός, αν και παρ’ ολίγο  να τον παρασύρουν τα «απόνερα» των καταγγελιών του κ. Ταυλάριου.

Το κλίμα της βραδιάς το μαλάκωσε ο κ. Γαλουζής , όσο γινόταν, με τον ενωτικό χαιρετισμό του και το κλίμα αισιοδοξίας που προσπάθησε να αποκαταστήσει.

*

Αλλά  ενέσκηψε μετά η μεγάλη μπόρα  του  κ. Διακομιχάλη. Άστραψε και βρόντησε εναντίον του ΛΕΚ. Δε χόρταινε να κατακεραυνώνει  ένα πολιτιστικό σωματείο του νησιού. Τρεις φορές πήγε για επίλογο, αλλά επανερχόταν δριμύτερος.  Και αφού εκτονώθηκε κήρυξε την ενότητα.

Μετά όλοι μαζί στην εξέδρα, οι εκπρόσωποι των αποδήμων, ο νυν δήμαρχος κ. Διακομιχάλης , ο νέος δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία…

Ακολούθησε ο χορός των παιδιών από το εξωτερικό και εκεί αποδείχτηκε ότι ο κ. δήμαρχος, χωρίς τη συνδρομή του ΛΕΚ, δεν μπορεί ούτε δύο βήματα του χορού να κάνει .

Επαναλαμβάνουμε: Μπορούσε ο κ. Διακομιχάλης να είχε αποφύγει τη μιζέρια.  Νίκησαν μέσα του άλλες δυνάμεις.

Του χρόνου σίγουρα θα τα πάμε καλύτερα.

ΥΓ  Για την επιβεβαίωση των γραφομένων μας για τις προσφωνήσεις, τις δημοσιεύουμε μαγνητοσκοπημένες, ώστε ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version