Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Αγιο είχαν», διασώθηκαν αβλαβείς

Πρωτοφανές τροχαίο ατύχημα με δύο έφηβους. Το αμάξι διασκορπίστηκε… και αυτοί διασώθηκαν αβλαβείς.

 

Δύο συμμαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, οδηγώντας οικογενειακό αμάξι, μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (12.3.11) έγιναν οι «ήρωες» του πιο ακραίου ατυχήματος, χωρίς όμως κάτι σοβαρό. Ο οδηγός ανέπτυξε δαιμονιώδη ταχύτητα, στον κεντρικό δρόμο από την Πόθια προς το Χωριό, και στις στροφές μετά την Ανάληψη έχασε τον έλεγχο του τιμονιού και το αμάξι χτυπούσε από τη μια μεριά και την άλλη στα δέντρα της δημοτικής δενδροστοιχίας. Χαρακτηριστικό των συγκρούσεων είναι ότι αλλού βρέθηκε το αμάξι με διαλυμένο το μπροστινό του μέρος, αλλού η μηχανή, πιο πέρα η μπαταρία και διασκορπισμένες οι 2 ρόδες - εμπρός δεξιά και πίσω αριστερή.    

Και, ω του θαύματος, μετά από ένα τέτοιο κακό, ο συνοδηγός βγήκε έξω από το διαλυμένο κουφάρι του αμαξιού απλώς με ένα κάταγμα στο χέρι και ο οδηγός εντελώς αβλαβής. Η φράση που ακουγόταν παντού ήταν «άγιο είχαν».    

2 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου e.valla.stavropoulou δημοσιεύθηκε από e.valla.stavropoulou

  Επειδή το έθιμο είναι βαθιά ριζωμένο στη ψυχή του λαού,
  επειδή ο μιμητισμός σε έθιμο ένος άλλου λαού είναι πολύ δύσκολο να επικρατήσει,
  επειδή το έθιμο "του αποχαιρετισμού των σφουγγαράδων" χαρακτηρίζει το τόπο μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό,
  επειδή πρέπει να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
  Ας αναβιώσουμε τα έθιμά μας !ας ευαισθητοποιηθούν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και ας υιοθετήσουν την πρόταση του συμπατριώτη μας κ. Γ. Κουλιανού.

 • Σύνδεσμος σχολίου Κουλιανός Γεώργιος δημοσιεύθηκε από Κουλιανός Γεώργιος

  Ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, θα ήθελα να θέσω σε δημόσιο διάλογο ένα ζήτημα που και κατά το παρελθόν είχα την ευκαιρία να θέσω σε πρόσωπα του δημόσιου βίου του νησιού.
  Το θέμα είναι σχετικό με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλύμνου και ειδικότερα των ηθών και των εθίμων που αποτελούν μέρος της σπογγαλιευτικής παράδοσης.
  Δυστυχώς, αν και το σχετικό λαογραφικό υλικό είναι πλούσιο, θεωρώ ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε κατ' ελάχιστον.
  Η εμπειρία έχει δείξει, όμως, ότι περιοχές που έχουν να αναδείξουν δρώμενα, τα οποία προβάλλουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και το ιστορικό τους παρελθόν, δημιουργούν αξιόλογα κίνητρα για την τουριστική τους ανάπτυξη.
  Προτείνω λοιπόν, η γνωστή πανηγυρική αναχώρηση των σφουγγαράδων, με όλο το γνωστό τελετουργικό, να αναβιώνει ως δρώμενο- αναπαράσταση, αμέσως μετά το Πάσχα. Η συμπερίληψή του σε ένα ήδη ελκυστικό πακέτο πασχαλινών διακοπών, πιστεύω ότι θα έκανε τη διαφορά για τους υποψήφιους επισκέπτες.
  Το κόστος-αν βρεθούν και χορηγοί- δεν είναι απαγορευτικό κι επιπλέον, θα βρεθούν πολλοί προθυμοι συμπαραστάτες της προσπάθειας από όλους τους χώρους. Εξάλλου το οφείλουμε στην ιστορία και στους εναπομείναντες σφουγγαράδες του νησιού μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version