Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

(4) ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΛΑΘΗ

«Επικεφαλής»: είναι επίρρημα, δηλαδή άκλιτη λέξη

 

προήλθε από την ένωση του εμπρόθετου προσδιορισμού επί + κεφαλής > σε μία λέξη: επικεφαλής

Είναι αυτός που βρίσκεται στο κεφάλι (του συλλόγου, της κίνησης, της πορείας κ.λπ.), ο αρχηγός, ο ηγέτης.

 

Κλίνεται μόνο το άρθρο (ο, του, τον...), το επίρρημα μένει άκλιτο:

ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής, οι επικεφαλής κ.λπ.

(όπως λέμε: ο επάνω κόσμος, του επάνω κόσμου - το επίρρημα "επανω" δεν κλίνεται παρά μόνο το άρθο που το συνοδεύει. Παρόμοια και: ο πλησίον, του πλησίον, τον πλησίον)

 

Είναι προφανώς λάθος «τον επικεφαλή» που ακούμε, να προσέχουν, ειδικά οι μορφωμένοι… και από τηλεοράσεως.

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Δανιήλ Ζερβός δημοσιεύθηκε από Δανιήλ Ζερβός

    Κύριε Τρικοίλη, αγαπητέ Σακελλάρη.
    Είναι πολύ σωστή και χρήσιμη η επισήμανση των γλωσσικών ατοπημάτων που συχνά εμφανίζονται στον δημόσιο λόγο, προφορικό ή γραπτό και η διόρθωσή τους.
    Δυστυχώς το φαινόμενο της κακοποίησης της γλώσσας μας, παρατηρείται όλο και συχνότερα και μάλιστα από ανθρώπους, για τους οποίους παλαιότερα ήταν αδιανόητο, λόγω της θέσης που κατέχουν και της εξ αυτής τεκμαιρόμενης μόρφωσής τους.
    Η λέξη «επικεφαλής», της οποίας σήμερα επισημαίνεις την κακή χρήση και με αξιοζήλευτη διδακτική επάρκεια εξηγείς την ορθή, μου θύμισε μια προσωπική μου εμπειρία πριν από αρκετά χρόνια, την οποία δεν αντέχω στον πειρασμό να διηγηθώ.
    Σε μια παρέα καθηγητών, αρχές της δεκαετίας του ΄90, ένας νέος φιλόλογος στη ρύμη του λόγου του είπε την έκφραση «του επικεφαλούς». Αμέσως ένας άλλος, επίσης νέος, τον διόρθωσε λέγοντας: «ακόμη την καθαρεύουσα θυμάσαι! του επικεφαλή έπρεπε να πεις».
    Ας σημειωθεί ότι και οι δύο ήσαν φιλόλογοι, πτυχιούχοι της δεκαετίας του ΄80, της εποχής του «δημοκρατικού 5», ήσαν και οι δύο προσωρινοί αναπληρωτές και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα είναι μόνιμοι καθηγητές σε κάποιο Γυμνάσιο ή Λύκειο, διδάσκοντες την Ελληνική γλώσσα.
    Περαστικά μας!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version