Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο «Χορό της Παναγιάς» η νεολαία πήρε τον «κάβο» Κύριο

Βροχερή φέτος η Κυριακή της Τυρινής, όμως μια ανάπαυλα του καιρού, έδωσε την ευκαιρία

στους Καλύμνιους να συρρεύσουν και πάλι στην αυλή της Παναγίας Χώρας, της Κεχαριτωμένης, για να τιμήσουν το έθιμο του «Χορού της Παναγιάς».

Είναι πια καταγεγραμμένο εθιμικά ότι οι νεαροί και νεαρές του Χωριού «κατοχύρωσαν» τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για την ημέρα αυτή. Πρωταγωνιστική, επίσης, θέση έχουν κατά παράδοση τα τρία εγγόνια του μεγάλου Χωριανού βιολιτζή Μικέ Τσουνιά, τα οποία κρατώντας με ιερό σεβασμό και πολλή αγάπη την παράδοση, ήταν και φέτος μπροστά από τις κολόνες της κεντρικής εισόδου του ναού με βιολιά και λαούτο. Έπαιζαν με κέφι και δεξιοτεχνία τον Ίσο και την Καλύμνικη σούστα (μόνο αυτοί οι χοροί επιτρέπονται στο «Χορό της Παναγιάς»), και χόρεψαν με την ψυχή τους όλες οι ηλικίες.  Από παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μέχρι νεαροί και νεαρές, φοιτητές και νέοι επιστήμονες. Ο 18χρονος Γιώργος Πλάτσης έδωσε 3ωρο ρεσιτάλ χορού. Σε όλη τη διάρκεια του χορού, από τις 2 μμ έως τις 5 μμ, δεν κάθισαν.   

Την τελευταία μισή ώρα πήραν τον «κάβο» οι ενήλικες και παλαιοί χορευτές. Μέχρι και πολιτικοί, υποψήφιοι για τις δημοτικές  της 18ης  Μαΐου 2014: Γ. Γαλουζής, Γ. Μαστροκούκος, Μ. Μαύρος και για τις περιφερειακές εκλογές ο Κ. Σταυλάς κ.α. Αισθητές ήταν και… οι απουσίες προσώπων της δημοτικής Αρχής, η οποία έστειλε ως εκπροσώπους της τον αντιδ/ρχο κ. Π. Ζωίδη και τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου κ. Δρ. Ταυλάριο) Τον τελευταίο χορό της ημέρας χόρεψε και φέτος ο ιερέας π. Μουζουράκης.

Στο τραπέζι των επισήμων κάθισαν πολιτικά πρόσωπα τιμώμενα (και… μη τιμώμενα, λόγω της διαγραφής της Χώρας από το χάρτη μέσω), και ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο οποίος προσήλθε λίγο πριν το τέλος του χορού, για να τιμήσει το έθιμο  και στη συνέχεια να χοροστατήσει στον Εσπερινό.

Λίγο πριν τις 5 η ώρα ο μητροπολίτης χτύπησε την καμπάνα για να σημάνει το πέρας του χορού και να καλέσει τους πιστούς στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Τυρινής, τον πρώτο της Σαρακοστής, το  λεγόμενο «Συγχώριο», και να ακούσει το προκείμενο «Μη αποστρέψεις» και το ιδιόμελο «Έλαμψεν  η χάρις».  

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

1 σχόλιο

Argo Kalymnos