Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο περιπετειώδης εορτασμός της 7ης Μαρτίου έμεινε χωρίς παρέλαση Κύριο

Λόγω του δυνατού ψύχους και της επαπειλούμενης βροχής, ο επίσημος εορτασμός της Απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου φέτος δεν είχε μαθητική παρέλαση.

 Στις 10:45΄ έγινε η Δοξολογία στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος. Παρέστησαν οι αρχές του τόπου, εκπρόσωποι υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί και οι φρουρές των σχολικών σημαιών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα κ. Χριστίνα Παπουτσή.

Μετά τη Δοξολογία η πομπή των επισήμων μετέβη στο Ηρώο, όπου είχαν σχηματίσει τιμητική φρουρά σε δύο πέταλα κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων ντυμένες με παραδοσιακές δωδεκανησιακές φορεσιές. Ο μητροπολίτης έψαλλε Τρισάγιο για τους πεσόντες υπέρ της δωδεκανησιακής απελευθέρωσης, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και η τελετή περατώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Ο καιρός μετά τη Δοξολογία ήταν εντελώς ανασφαλής στο θέμα της βροχής, ενώ το δυνατό ψύχος έκανε τα παιδιά να τρέμουν, καθώς είχαν ντυθεί ελαφριά για την παρέλαση. Ο υπεύθυνος για το θέμα της παρέλασης εξουσιοδοτημένος από τον περιφερειάρχη περιφ. σ/λος κ. Κ. Σταυλάς πήρε την απόφαση να ματαιωθεί η παρέλαση – τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός ήταν μια χαρά…, αλλά το πρόγραμμα έλεγε «χορός και κούλουμα». Με το διαπεραστικό όμως ψύχος της 8ης Μαρτίου…, ελάχιστα παιδιά κατέβηκαν για παρέλαση. Οι σημαιοφόροι και οι φρουρές των σημαιών έκαναν υπομονή μέχρι τα τελειώσει η τελετή στο Ηρώο και αμέσως μετά εξαφανίστηκαν.

Η μαθητική παρέλαση της ημέρας αυτής επρόκειτο να γίνει στο βόρειο τμήμα της παραλιακής, μετά το Δημαρχείο προς τα ουζερί και τις ταβέρνες, γιατί αυτή την υπόσχεση είχε δώσει προεκλογικά ο κ. Διακομιχάλης, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά, όπως έχει πει, τους επαγγελματίες της ζώνης αυτής. Όμως το τμήμα αυτό, λόγω έργων της ΔΕΗ, δεν ήταν ακόμη έτοιμο για να δεχτεί μαθητική παρέλαση και κόσμο. Ετσι, η αναποδιά του καιρού απάλλαξε τους υπεύθυνους της παρέλασης και το Δήμο από το φόβο και το ενδεχόμενο ατυχήματος.

Αλλά το πρόβλημα φέτος δεν ήταν τόσο η ματαίωση της παρέλασης λόγω καιρού όσο το σπάσιμο της εορτής σε δύο κομμάτια που απείχαν μεταξύ τους τρεις ημέρες,  λόγω βέβαια του Σαββατοκύριακου και της Καθαρής Δευτέρας. Η κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές έγινε την Παρασκευή στις 4 Μαρτίου και μετά το «τάιμ άουτ τριών ημερών», ήμασταν «συνεπείς» στο εθνικό μας ραντεβού και στις 8 Μαρτίου τελέσαμε τη Δοξολογία μαζί και τη δεύτερη κατάθεση στεφάνων, αυτή τη φορά από τους επισήμους αυτή τη φορά. Ηταν κομματάκι περιπετειώδης ο εορτασμός της επετείου, αυτή την ημέρα την είχαμε βαθιά στην ψυχή μας και μόλις μας δόθηκε η ευκαιρία την τιμήσαμε δεόντως.

Δηλαδή την τοπική εθνική μας εορτή την τραβήξαμε από ‘δω, την τραβήξαμε από ‘κει και τη φέραμε στα μέτρα μας. Με αυτή την «ρύθμιση» πετύχαμε ώστε και τις μαθητικές αργίες μας να έχουμε κατοχυρωμένες (ως «κεκτημένο δικαίωμα», καθότι η Πατρίδα πρέπει να τιμάται πάντα σε ημέρες και ώρες μαθημάτων), αλλά και τα κούλουμα, ως λαϊκή παράδοση, να μην τα «χαλάμε» με καταθέσεις στεφάνων,  Δοξολογίες και παρελάσεις.

Ενας καλός «προγραμματισμός» βάζει… στη θέση τους τις εθνικές επετείους και οι αγωνιστές της ελευθερίας μας τιμώνται στο μέτρο του δυνατού – γιατί έχουμε και δουλειές, βρε αδερφέ! Αυτό θα πει να έχεις γνήσια ιδανικά και όχι δανεικά ιδανικά.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ

    Πολύ σωστές επισημάνσεις δάσκαλε….

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version