The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Ημέρα μνήμης» το μνημόσυνο, αλλά πολλές οι μνήμες Κύριο

Ο Δήμος Καλύμνου, την Κυριακή 26.1.14  και στον ι.ν. Αγ. Νικολάου, τέλεσε το μνημόσυνο

  των τριών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, Παναγιώτη Βλαχάκου – υποπλοιάρχου, Χριστοδούλου Καραθανάση – υποπλοιάρχου και  Έκτορα Γιαλοψού – σημαιοφόρου,  που βρήκαν τραγικό θάνατο στη θάλασσα των Ιμίων, κατά τη ζοφερή εκείνη νύκτα της 29ης προς 30η  Ιανουαρίου 1996. Μετά την ακολουθία στο ναό, η πομπή κατέβηκε στην πλατεία Λιμεναρχείου και προ του μνημείου των πεσόντων αξιωματικών εψάλη Τρισάγιο.

Στη Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ.κ. Παΐσιος και τoν επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο δάσκαλος κ. Απ. Τηλιακός. Παρέστησαν οι τοπικές στρατιωτικές και λιμενικές αρχές,  ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης με δημ. σ/λους της παράταξής του και από την ελ. αντ/τευση ο επικεφαλής κ. Γ. Γαλουζής και ο δημ. σ/λος κ. Μ. Ρήγας.  

Η απουσία της αξ. αντ/τευσης

Απουσίασε από το μνημόσυνο  η αξ. αντ/τευση καθαρά για λόγους συμβολικούς, καθώς πρωταίτιο της τραγωδίας των Ιμίων θεωρεί (από το 1996 ώς σήμερα) τον κ. Δ. Διακομιχάλη. Κατά τη δική της ιστορική και πολιτική αξιολόγηση του ιστορικού αυτού γεγονότος, ο κ. Διακομιχάλης είναι αυτός που   προκάλεσε τη γείτονα Τουρκία και της έδωσε πρόσχημα να επέμβει στα Ίμια. Γιατί ως τότε δήμαρχος θεώρησε εθνικά συμφέρον να στήσει ελληνική σημαία, με εντελώς πρόχειρο τρόπο, στη μεγάλη βραχονησίδα των Ιμίων, ενώ δεν συνέτρεχε κανένας λόγος και ούτε είχε αρμοδιότητα ο Δήμος πάνω σε θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Διακομιχάλη, κατά την αντ/τευση, προκάλεσε την Τουρκία να επέμβει, σε επίπεδο δημοσιογράφων,  και έκτοτε να χαρακτηριστεί από την Τουρκία η θαλάσσια περιοχή των Ιμίων ως «γκρίζα ζώνη». Την άποψη αυτή της αξ. αντ/τευσης συμμερίζονται και στην ελ. αντ/τευση όπως και πολλοί πολιτευτές.  

Η διχογνωμία & οι «μνήμες»

 

Από το 1996 έως σήμερα πέρασαν 18 χρόνια και το μνημόσυνο γίνεται κάθε χρόνο μέσα σε κλίμα τοπικής διχογνωμίας και αμφισβήτησης της ενέργειας του κ. Διακομιχάλη, και δίνουν στο μνημόσυνο εντελώς διαφορετικό νόημα, απ’ ότι η «όχθη Διακομιχάλη», δηλαδή δημ. σ/λοι και οπαδοί τη παράταξης . Να τονίσουμε δε ότι και μέχρι σήμερα δε λείπουν από την Κάλυμνο οι εθνικιστικές κορόνες εναντίον της Τουρκίας  και οι αφελείς πολεμοχαρείς.

Έτσι, όσοι συμμετέχουν στο μνημόσυνο δίνουν το δικό τους νόημα και έχουν τη δική τους «μνήμη», με αποτέλεσμα να έχουν τις εξής μνήμες: Α) Της τουρκικής προκλητικότητας;  Β) Της θυσίας υπέρ Πατρίδας;  Γ) Της τυχοδιωκτικής  πρωτοβουλίας του κ. Διακομιχάλη;  Δ) Του εθνικιστικού κλίματος που οδηγεί σε τραγωδίες;  Ε)  Του «έπους των τουρκοφάγων»;  ΣΤ) Των γραφικών στρατοκρατών που απαιτούν πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία; κ.α.

Όλα μαζί τα ως άνω δεν μπορούν να συνυπάρξουν, ώστε να καταλήγουμε  σε ομόφωνη αξιολόγηση  του ιστορικού γεγονότος και όλοι να έχουμε την ίδια ιστορική μνήμη. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο το μνημόσυνο θα γίνεται αφορμή για σιωπηρή αναζωπύρωση των τοπικών τριβών για την τραγωδία των Ιμίων το 1996.      

Τελευταία τροποποίηση στις

4 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Θανάσης Αθανασίου δημοσιεύθηκε από Θανάσης Αθανασίου

    Σακελλάρη
    Το γεγονός με τα Ίμια, αποτελεί πλέον στοιχείο της τοπικής ιστορίας (και όχι μόνον)και , ανεξάρτητα τις πολιτικές ή παραταξιακές τοπικές διαφορές, είναι μέρος πλέον της ιστορικής μνήμης. Η εκδήλωση για το γεγονός αυτό, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ούτε πολιτική αλλά ούτε και ιστορική καταξίωση των όσων ενεπλάκησαν σ' αυτό. Αυτό είναι έργο του ιστορικού και αντικείμενο μελέτης από την επιστήμη της ιστορίας. Κατά συνέπεια οι τοπικές πολιτικές, οφείλουν να παραμένουν στο επίπεδο της επετειακής μνήμης, ενώ οι τις διάφορες αντιπαλότητες να τις αφήνουν για τους χώρους άσκησης της πολιτικής τους.
    Αναφορικά με τις «εθνικιστικές κορόνες» Σακελλάρη, γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά πως οι διάφοροι «εθνοπατέρες» και «τουρκοφάγοι», είναι τα «φρούτα» που ευδοκιμούν ανέκαθεν σε παρόμοιες περιστάσεις. Ως λαός έχουμε κρίση και ιστορική επίγνωση (τουλάχιστον οφείλουμε να έχουμε) ώστε να κωφεύουμε και να αδιαφορούμε.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Με εκτίμηση
    Θανάσης Αθανασίου, φιλόλογος
    Διαχειριστής της σελίδας "Παλμός της Καλύμνου"

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

    Νικόλα, όταν κάνω λάθος, θεωρώ αυτονόητο το να ζητήσω συγνώμη. Μόνον έτσι νιώθω ήρεμος και καθαρός. Δεν είναιη πρώτη φορά που ζήτησα συγνώμη για λάθος μου ή κάποια υπερβολή μου.

  • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΛΑΣ MAKAΡΟΥΝΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΛΑΣ MAKAΡΟΥΝΑΣ

    ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ.

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

    Ζητώ συγνώμη από το Μαν. Μουσελλή, δημ. σ/λο της αξ. αντ/τευσης (Γ. Μαστροκούκου), που δεν πρόσεξα ότι ήταν παρών ως εκπρόσωπος της παράταξης. Ωστόσο οι πρατηρήσεις μου για τις θέσεις της αξ. αντ/τευσης πάνω στο ιστορικό γεγονός της τραγωδίας των Ιμίων και της ιστορικής μνήμαης δε θέλουν καμία διόρθωση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου

29-04-2024, 09:38 | Περιφέρεια

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Δ&...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos