Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γίναμε νησάκι της Κω, ας γίνουμε και «Ομοπολιτεία» Κύριο

Δεν μπορούμε ούτε τα σκουπίδια μας να διαχειριστούμε

Η Κάλυμνος και πάλι κατάντησε ένα νησάκι που κρατιέται από την Κω.

Έχει πολύ πληθυσμό μεγάλου νησιού και πολιτική οντότητα μικρού νησιού.

Αφού οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ & ΝΔ) πήρανε από το νησί Επιμελητήριο, Εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, πέταξαν στο δρόμο την Τράπεζα Δωδεκανήσου με 220 υπαλλήλους, τώρα εμείς τρέχουμε, με ουρανομήκεις υψηγορίες αέρος, να ζητήσουμε στήριγμα, για λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης-ταφής των σκουπιδιών. 

Έφτασε λοιπόν η Κάλυμνος σε τέτοιο κατάντημα, ώστε να μην είναι σε θέση ούτε για τα σκουπίδια  να ασκήσει «πολιτική»;  Τέτοιο κατάντημα δεν το είχε γνωρίσει ποτέ στη νεότερη ιστορία της.

Η ανομία στο ΧΥΤΑ

Πριν δέκα και πλέον χρόνια η τότε δημαρχία Ρούσσου είχε ξεκινήσει την κατασκευή ΧΥΤΑ, αλλά την μπλόκαρε ο νυν δήμαρχος, κ. Διακομιχάλης, γιατί «ανακάλυψε» κομπίνα. Ξεσπάθωσε σαν αρχάγγελος της κάθαρσης στέλνοντας στον εισαγγελέα τη δημοτική Αρχή, τον εργολάβο και τους μηχανικούς των Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου(!) Από τότε δεν έγινε τίποτα απολύτως. Ούτε λύθηκε το ιδιοκτησιακό, ούτε βήμα δεν πήγε μπροστά ο ΧΥΤΑ(Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων)  ούτε ξεκίνησε κανένας ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Αξεπέραστο αδιέξοδο.

Η παράλυτη συγκυβέρνηση της Αθήνας, το ιστορικό αίσχος της σύγχρονης Ελλάδας, έχει το δικό της πρόγραμμα: πώς να εξοντώσει το λαό με εγκληματικές φορολογίες, δολοφονικές απολύσεις,  ληστρικές κατασχέσεις σπιτιών κλπ. κλπ. Την ανομία στην Κάλυμνο δεν τη βλέπει. Θεότυφλη. Ενάμισι χρόνο το «παλεύει» αλλά δεν κατόρθωσε να ψηφίσει το νόμο που οι ληστές της μίζας θα φέρνουν πίσω τα κλεμμένα. Για την ανομία της Καλύμνου θα νοιαστεί.

Τι ψηφίζει ο πολίτης;

Αποτέλεσμα: Όπως ο πολίτης διερωτάται να θα ψηφίσει ελληνική κυβέρνηση ή πραιτοριανούς της γερμανικής κυβέρνησης, έτσι δικαιούται να ερωτάται: για ποιο λόγο ψηφίζουμε δημοτική Αρχή; Και δεν είναι ρητορικό αυτό το ερώτημα. Σήμερα ο δημότης ψάχνει να δει την παρουσία και αποτελεσματικότητα της δημ. Αρχής στη διαχείριση του περιβάλλοντος (καταπατήσεις παραλιών κλπ.), στην καθαριότητα και τη διαχείριση των σκουπιδιών, στην αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων (ισόγειο Δήμου-αγορά, ισόγειο Ναυτικής Σχολής, Αστυνομία Χώρας κ.α.), στα βρόχινα νερά (ή επί το επιστημονικότερο «όμβρια ύδατα»!).  

Να η φτήνια!

Τώρα μας αναλύει ο κ. δήμαρχος ότι βρήκε μια πρωτοποριακή λύση: Να στείλει τα σκουπίδια της Καλύμνιου στην Κω, αντί να τα διαχειρίζεται η δημ. Αρχή.  Θα μας έρχεται λέει πιο φθηνά, αφού, (1) θα δεματοποιεί τα σκουπίδια, (2) θα τα πηγαίνει στο πλοίο ειδικά φορτηγά (;), (3) θα τα μεταφέρει στην Κω με «παντόφλα» (εφόσον το επιτρέπει ο καιρός!) , (4) από εκεί με φορτηγά και πάλι θα τα πηγαίνει στο ΧΥΤΑ ή σε κανένα ΧΥΤΥ, (5) θα πληρώνουμε το «ενοίκιο» στο Δήμο της Κω, το οποίο, φαντάζομαι, θα διαπραγματευτεί «σκληρά» και (6) θα χαιρετά τον εκάστοτε δήμαρχο φιλικά. Όλες αυτές τις φάσεις μεταφοράς των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω, υποτίθεται, ότι τις μελέτησε και έβγαλε το πόρισμα ότι  θα μας κοστίζουν φθηνότερα, παρά αν είχε η Κάλυμνος ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στα Γιαννοχώραφα. Που σημαίνει ότι και οι Κώοι την «πατήσανε» που έχουν δικές του υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων, και επομένως εμείς αξιοποιούμε την ευκαιρία

Για «πιο φθηνά»…

Απίστευτο και όμως καλύμνικο! Ούτε τα σκουπίδια μας δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Και το ερώτημα είναι: γιατί η Κάλυμνος να πληρώνει τόσους αξιωματούχους της Δημαρχίας Καλύμνου και ενώνεται σε έναν δήμος με την Κω. Να έχει έναν και μόνο αντιδήμαρχο, ως τοποτηρητή και εκπρόσωπο του ενιαίου δήμου  της Ομοπολιτείας Κω-Καλύμνου. Πιο φθηνά ακόμη θα μας έρθει.

Όταν ένας Δήμος δεν είναι ικανός να διαχειριστεί ούτε τα σκουπίδια του, είναι ακατάλληλος να διαχειριστεί τις τύχες του νησιού. Το μόνο που θα πετυχαίνει είναι να αυξάνονται συνεχώς οι μετανάστες προς Αυστραλία, να μπαίνουν στις τζαμαρίες των καταστημάτων  όλο και περισσότερα «πωλείται» - «ενοικιάζεται».  

Θα μας ερχόταν πιο φθηνά η πολιτική παρουσία και λειτουργία της δημ. Αρχής, αν ενσωματωθούμε ως ενιαίος δήμος με την Κω; Γιατί, εδώ που τα λέμε, και τέτοιες λύσεις τις  προβλέπει ο Καλλικράτης για  αναιμικούς και αδύναμους να αυτοκυβερνηθούνε.

***

Τι ήταν η Ομοπολιτεία

Δεν πιστεύω στην θεωρία ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Πιο εύκολα μπορώ να δεχτώ αυτό που είπε ο Μαρξ ότι «η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία». Μόνο που στην περίπτωση του Δήμου Καλύμνου ισχύουν και τα δύο, και φάρσα και τραγωδία. Και μιλώντας για επανάληψη της ιστορίας, αναφέρομαι στην ιστορική «Ομοπολιτεία Κω-Καλύμνου». Δυο λόγια γι’ αυτήν: 

Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. (309 π.Χ.) η Κάλυμνος είχε καταντήσει δορυφόρος της Κω, καθώς ο Πτολεμαίος ο Α΄ την είχε υπαγάγει στην «Ομοπολιτεία Κω-Καλύμνου». Κάτω από αυτή την πολιτειακή ομπρέλα Κώοι χρηματιστές έδωσαν δάνειο στην Κάλυμνο για τις ανάγκες της, που όμως η διαχείρισή του γέννησε προστριβές (το λέω μαλακά…). Αποτέλεσμα η Ομοπολιτεία αξιώθηκε να λειτουργήσει μόνο 3 χρόνια και οι διαχειριστικές ανωμαλίες (πάλι μαλακά το περνάω) και οι διενέξεις-τριβές ήταν τόσο πολλές που προέκυψαν 350 δίκες. Χρειάστηκε να φέρουν οι Κώοι δικαστές από τη μικρασιατική Ιασό για να λύσουν τις διαφορές των Καλυμνίων.

Έναν αιώνα μετά, το 204 μ.Χ. ανασυστάθηκε η Ομοπολιτεία Κω-Καλύμνου και έμεινε πάνω από 200 χρόνια,  μετά χωνεύτηκε μες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.  

Πότε σήκωσε κεφάλι η Κάλυμνος;

Η Κάλυμνος θα σηκώσει κεφάλι το 18ο αι.(!), όταν θα έχει ιδρύσει τη Χώρα, εγκαθιδρύοντας όμως ένα πολιτικό καθεστώς πρωτοφανούς καταπίεσης, και βίας (δολοφονίες κλπ.), για να φτάσει επιτέλους στο 1894 (τέλη του 19ου αι.!) και να αποκτήσει καταστατικό χάρτη, τον Κανονισμό Δημογεροντίας, που κατοχύρωνε λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα (χρόνια ζήσαμε με δημογεροντικά παραμύθια της Χαλιμάς).

Οικονομικά ανέβηκε περί τα μέσα του 19ου αι. και πνευματικά αρχές του 20ου αι. Τότε είχε κύρος, απολάμβανε το σεβασμό των άλλων νησιών.

Μας αξίζει ή όχι μια Ομοπολιτεία;

Σήμερα η Κάλυμνος έχει ξεπέσει πολύ. Ψάχνουμε παρηγοριά στην Κω για δουλειά, τουρισμό, γεωργικά προϊόντα κ.α. Τώρα «διαπραγματευόμαστε» να τους πληρώνουμε για τα σκουπίδια μας. Είναι ή δεν είναι κατάντια;  Αξίζουμε ή δεν αξίζουμε μια νέα Ομοπολιτεία Κω-Καλύμνου;  

                

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos