The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

«Έφυγε» ο μεγάλος επιχειρηματίας της Καλύμνου Κύριο

Ο κορυφαίος επιχειρηματίας  της Καλύμνου Ποθητός (Τάκης) Αντ. Ψαρομπάς, δημιουργός της γιγαντιαίας  εταιρίας πετρελαιοειδών ARGO,  «έφυγε», στις 24 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 76 ετών.

 

Είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας και η σορός του ήρθε στην Κάλυμνο με καθυστέρηση ημερών λόγω σφοδρών καιρικών φαινομένων.  Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 27.12.13, 2:30΄, στο μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού. Χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος συμπαραστατούμενος από σύμπαντα τον ιερό κλήρο του νησιού,  και επικήδειους εκφώνησαν (κατά σειρά) ο κ. Παν. Γιαμαίος - πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, ο κ. Ι. Ρήγας - συγγενής του νεκρού,  η κ. Ευ. Ψαρομπά- νύφη του θανόντος, ο κ.  Νικ.  Πελεκάνος - υπάλληλος των γραφείων της εταιρίας, ο κ. Δ. Διακομιχάλης - δήμαρχος ,και ο μητροπολίτης κ. Παΐσος. Η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακά μεγάλη.

Οι αρετές και τα προσόντα  του αειμνήστου Τάκη καθρεφτίζονται στο μεγάλο επιχειρηματικό του έργο, τη γιγαντιαία εταιρία πετρελαιοειδών ARGO. Τη συνέστησε, με τον αδελφό Μιχάλη, το 1983, ακολούθησε μια πορεία συνεχούς ανέλιξης και  επέκτασης, για να φτάσει να αποτελεί μια από τις πιο ανθηρές εταιρίες της χώρας μας. Έχει αναπτύξει δίκτυο 100 πρατηρίων ανά την ελληνική επικράτεια, από τη βόρεια Ελλάδα, έως τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, μέχρι και το μικρό Καστελλόριζο  -το ξεχασμένο από την Ελληνική πολιτεία.  Η ΑΡΓΩ  διατηρεί αταλάντευτα δεκάδες θέσεις εργασίας στην Κάλυμνο και στα κατά τόπους πρατήρια, και αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της με ανθρωπισμό. Αποτελεί οικονομική δύναμη με ανθρώπινο πρόσωπο.

Εκλεκτή συνεργάτις και σύντροφος του στάθηκε η σύζυγος του (από το 1973) κ. Σεμίραμη, ενώ πολύτιμα και εκπληκτικά στελέχη της εταιρίας  αναδείχτηκαν οι τέσσερις γιοι του, και οι τέσσερις με σπουδές και γνώσεις αναγκαίες για την εταιρία: ο Αντώνης-πτυχιούχος του Πολυτεχνείου, ο Κυριάκος απόφοιτος της ΑΣΟΕ (Οικονομικά), ο Μιχάλης - Ναυπηγός-Μηχανολόγος πλοίων, και Γιάννης - απόφοιτος του Σχολής Εμπ. Ναυτικού (καπετάνιος), καθώς η εταιρία μεταφέρει με δικό της πλοίο («Χρυσάνθη», το όνομα της μάνας του Τάκη) τα καύσιμα από τη Θεσσαλονίκη έως τις εσχατιές του Αιγαίου. 

Αυτός ο πρωτοφανής άθλος της εταιρίας ΑΡΓΩ φέρει τη σφραγίδα της προσωπικότητας του Τάκη και του αδελφού του Μιχάλη. Τώρα πια και των παιδιών του.  Στο εμπόριο ο αγαπητός μας Τάκης μπήκε από παιδί, δίπλα στον πατέρα του, τον Αντώνη Ψαρομπά (φλογερό πατριώτη και αγωνιστή της Αντίστασης των Καλυμνίων κατά των Ιταλών), πρώτο στο νησί έμπορο ξυλείας.

Το μεγάλο όμως άλμα πραγματοποίησε η ρηξικέλευθη επιχειρηματικότητα του Τάκη, που μετά από σοβαρή μελέτη των οικονομικών συντεταγμένων της εποχής του, αποτόλμησε την ίδρυση της εταιρίας πετρελαιοειδών, με δεξαμενές  αποθήκευσης υγρών καυσίμων σε δικό τους κολπίσκο, έξω από το λιμάνι της Πόθιας, και με κτιριακές εγκαταστάσεις όσο ένας οικισμός.

Όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί με τον Τάκη στα γνωρίσματα του χαρακτήρα του συγκαταλέγουν την  καθαρότητα των συναλλαγών, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα. Γνωρίσματα που τα ξεδίπλωνε πάντα με ευγένεια, ηπιότητα και κατανόηση.

Κοινωνικά ο Τάκης απέφευγε τους εντυπωσιασμούς και την επίδειξη. Παρά την τεράστια οικονομική δύναμη που απέκτησε, παρέμενε πάντα σεμνός και διακριτικός, ήταν άνθρωπος του μέτρου. 

Θα ξεχωρίσω άλλες δύο μεγάλες αρετές του, τη γενναιοδωρία του και την προθυμία του στο να στηρίζει, ως αθόρυβος Μαικήνας των Γραμμάτων, πνευματικές δημιουργίες και δράσεις ατόμων και συλλόγων. Ένιωθε πληρότητα ψυχής και πνεύματος όταν ενίσχυε οικονομικά το Αναγνωστήριο Καλύμνου, το έργο σωματείων,  τα πολιτιστικά του Δήμου κ.α. Ο άνθρωπος της επιχειρηματικότητας και των λογιστικών μεγεθών, είχε μέσα του μεγάλα πνευματικά μεγέθη.

Προσωπικά, αν και τον γνώριζα πολλές δεκαετίες πριν,  εντυπωσιάστηκα από το χαρακτήρα του,  όταν του ζήτησα να στηρίξει την έκδοση του βιβλίου  μου «Ο ξεναγός της Καλύμνου». Η άμεση ανταπόκρισή του και η γενναιοδωρία του,  αποτέλεσαν  στα μάτια μου μια νέα αποκάλυψη ενός Τάκη με ιδανικά και αξίες. Κατάλαβα ότι αυτό ήταν το θεμέλιο της προσωπικότητάς του και γι’ αυτό ανέβηκε τόσο ψηλά. Πάντα με τις δικές του και μόνο δυνάμεις. Τον άκουγα έκπληκτός να μου εκφράζει  την ικανοποίηση του, που θα κυκλοφορήσει τέτοιο βιβλίο για το νησί. Επίσης, πρώτη φορά άκουγα άνθρωπο του επιχειρηματικού κόσμου να μου εκφράζει τόσο μεγάλο σεβασμό και αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα. 

Αλλά δίπλα στην αγάπη του για τη Γλώσσα μας, το πολιτισμό και την τοπική μας παράδοση, ο πνευματικός άνθρωπος Τάκης Ψαρομπάς έτρεφε μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τη  Βυζαντινή Μουσική.  Όταν μου έκανε την τιμή να έρχεται στο Χριστό για να με ακούσει, με εντυπωσίαζαν οι πολύ εύστοχες κρίσεις του και δύσκολες λεπτομέρειες της ιεροψαλτικής τεχνικής. Δεν μπορούσα να του απαντήσω. Προτιμούσα να ακούω τις δικές του παρατηρήσεις.

Ίσως παρατηρήσει κάποιος ότι ο Τάκης δεν ήταν άνθρωπος του καφενείου. Μα, αυτή ακριβώς ήταν η μεγάλη του αρετή του Τάκη, το ότι δεν έτρωγε τις ώρες του σε άσκοπες συζητήσεις. Συχνά προτιμούσε να κάνει μια βόλτα στο πεζοδρόμιο της παραλιακής, στο λιμάνι της Πόθιας, και να απολαμβάνει τη μοναδική εικόνα του λιμανιού μας με τα εκατοντάδες καΐκια. Ήταν ο άνθρωπος  που έλεγε λίγα και εργαζόταν όσο ελάχιστοι.  

Στα παιδιά του άφησε την καλύτερη κληρονομιά, το χαρακτήρα του και την ακούραστη εργατικότητά του.  Και σπουδαίο είναι ότι αυτές τις αρετές του Τάκη τις έχουν κάνει βίωμά τους και τρόπο ζωής οι τέσσερις του γιοι.

Η Κάλυμνος θα θυμάται για πάντα τον Τάκη όχι μόνο βλέποντας παντού πινακίδες της εταιρίας ARGO, αλλά στα πρόσωπα των τεσσάρων γιών του, γιατί στην οικογένεια του αειμνήστου Τάκη βρίσκει την τρανή επιβεβαίωση της η μεγάλη αλήθεια της εκκλησιαστικής φράσης «ο γεννήσας υιόν ουκ απέθανε».   

Θα κλείσω με τη φράση του Ε. Παπανούτσου ότι «ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή πολύ πριν τη γέννηση του και μένει στη ζωή και μετά το θάνατό του». Δηλαδή φέρει οικογενειακές αρετές  των γονέων, παππούδων και προγόνων, αλλά και αφήνει σαν κληρονομιά το δικό του παράδειγμα, τις αρετές που καλλιέργησε στη δική του ζωή.  Το πνεύμα του Τάκη γεννήθηκε από την εποχή του πατέρα του Αντώνη, του γενάρχη της υγιούς οικογενειακής επιχειρηματικότητας, και θα υπάρχει στα πρόσωπα των γιών του, αλλά και στη δυναμική παρουσία της συζύγου του, Σεμίραμης, η οποία ξεχωρίζει για την κοινωνική της προσφορά (ισόβια πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων), την πολιτική της ζωντάνια και ευθύτητα στο δημοτικό συμβούλιο, και, πάνω απ’ όλα για την καταλυτική της παρουσία ως μητέρας σε μια οικογένεια επιχειρηματιών.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια. Υπήρξε και θα μείνει για πάντα πρότυπο επιχειρηματία, πατέρα και συζύγου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης του Καλύμνου που τον σκεπάζει.  

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

Τελευταία τροποποίηση στις

3 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΝΑΞΟΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΝΑΞΟΣ

    Πέρα από τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη βιολογική οικογένεια του εκλιπόντος, (σύζυγο, παιδιά, εγγόνια) οφείλουμε τούτη την ώρα, να τονίσουμε ενώπιον όλων, τη σημασία της απώλειας του αείμνηστου Τάκη Ψαρομπά, για την ευρύτερη οικογένεια των συνεργατών της ΑΡΓΩ. Τολμώ να εκφράσω εκ μέρους όλων, τις σκέψεις και τα αισθήματά μας. Για όλους εμάς τους παλαιότερους συνεργάτες ήταν πραγματικός πατέρας, στήριγμα και βοηθός επί σειρά ετών και σε κάθε περίσταση. Με υπομονή και αγάπη μας άκουγε, από το τηλέφωνο συνήθως, λόγω της απόστασης που χωρίζει τα νησιά μας. Πάντα ενδιαφέρονταν για την υγεία, την προκοπή και την πρόοδό μας… Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σταθερή φωνή του με τη χαρακτηριστική χροιά και τη ζεστή καρδιά του…
    Σεβόμενοι τη μνήμη του δηλώνουμε στα αγαπημένα του παιδιά, ότι αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί τους, με ίδια και μεγαλύτερη θέρμη, με πίστη στον ωραίο αγώνα που ξεκίνησε ο πατέρας τους, με γνώμονα την ανθρωπιά. Ο καλύτερος τρόπος να αποδείξουμε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη, είναι να στηρίξουμε ο καθένας με τον τρόπο του, την ΑΡΓΩ, στις δύσκολες εποχές που περνάμε. Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι κόποι του ιδρυτή της, για να καρπίσει το δέντρο που εκείνος φύτεψε και ανέθρεψε, για να έχουμε καρπό όλοι μας, ως τοπική και ευρύτερη Ελληνική κοινωνία.

  • Σύνδεσμος σχολίου MΙχαλης. Κούλλιας δημοσιεύθηκε από MΙχαλης. Κούλλιας

    Θλιψη κ στεναχοργια μου έφερε η οιδιση. Της απολειας του Τάκη Ψαρομπα φα τον θημαμε πάντα. Σαν φηλο. Οπος τον γνορισα. Σαν μπήτσηρηκας. Νορις το 60. Θερμά σηλήπητειρηα Στην οικογένεια. Του. Μιχάλης κούλλιας. Ν Y. U S A

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Κουτούζη

    Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αειμνήστου Τάκη Ψαρομπά.Ευχόμαστε να τον αναπαύσει ο Θεός.

    Γιάννης και Φανή Κουτούζη

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΧΕΣ

01-05-2024, 18:31 | Σπογγαλιεία

Η Ν.Ε. Β.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

01-05-2024, 11:32 | Σπογγαλιεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τιμούμε την Εργατική Πρω&tau...

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΙΘΡΙΔΑΤΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

30-04-2024, 11:15 | Τέχνες

H Amok Time Arts και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης πα&rh...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου

29-04-2024, 09:38 | Περιφέρεια

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Δ&...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Argo Kalymnos