Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Δούρειος ίππος» το νέο εκλογικό σύστημα Κύριο

Το νέο εκλογικό σύστημα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και το αφήνει

να διαρρεύσει ως δήθεν «σκέψεις του πρωθυπουργού», είναι ο «δούρειος ίππος» για την άλωση- διάλυση παρατάξεων, ιδεολογιών, κομμάτων, που με «ενότητα» και «σύμπνοια» για «το καλό του δήμου και του λαού,  θα περάσουν από πολτοποίηση και εύκολη εμπορία.

Γιατί είναι «δούρειος ίππος»

Είναι «δούρειος ίππος», γιατί φαίνεται εντυπωσιακό, λαμπερό και ρηξικέλευθο  εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές εκλογές . Να μην έχουμε παρατάξεις και με δύο ψηφοδέλτια, παρά μόνο ένα για τους υποψηφίους δημάρχους και ένα άλλο για όλους μαζί τους υποψηφίους δημ. συμβούλους.

Η ύπουλη αυτή πρόταση ξεκινά από μια αντικειμενική και πολύ αρνητική πραγματικότητα: α) κυριαρχεί η  στείρα αντιπαλότητα των παρατάξεων, β) οι  δημ. σ/λοι είναι  υποταγμένοι στον αρχηγό της παράταξης, γ) ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δημ. σ/λους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ή «αχρωμάτιστους» πολιτικά,  δ) θα εκλέγονται δημ. σ/λοι από τον πίνακα των αποτελεσμάτων, με τη σειρά που καθορίζουν οι ψήφοι, ώστε να μην εκλέγονται δημ. σ/λοι της συμπολίτευσης με πολύ λιγότερους ψήφους από υποψηφίους των αντιπολιτεύσεων που αν και έχουν μεγάλο αριθμό ψήφων μένουν εκτός δημ. σ/λίου, ε) ο δήμαρχος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει συνεργάτες τους με κριτήρια μόνο την αξιότητα (παραμύθι για αφελείς), και στ) ζήτημα  «παραταξιακής πειθαρχίας» δε θα τίθεται. Δηλαδή όλοι θα είναι ανεξάρτητοι και όλοι θα εργάζονται για το καλό του δήμου.

Πολιτιστικά &  Πολιτική

Ωραία και καλά φαίνονται όλα αυτά, αλλά μπορούν αν ισχύουν και πρέπει να ισχύουν σε πολιτιστικούς και σε αθλητικούς συλλόγους, σε εκκλησιαστικά συμβούλια σε Συνοικιακά Συμβούλια – που τα διέλυσαν κακήν κακώς -  ακόμη σε επαγγελματικά σωματεία ή και σε συνδικαλιστικά όργανα, που έχουν ένα και μοναδικό: τη διεκδίκηση «διακαίων αιτημάτων» και τη διασφάλιση «των κεκτημένων»…

Στην πολιτική υπάρχουν κοινά πεδία άσκησης της πολιτικής (εξωτερική πολιτική κ.α.), αλλά η πορεία ενός δήμου θέλει σχέδιο ξεκάθαρο, προτεραιότητες, αναπτυξιακές επιλογές που οδηγούν προς αυτή ή την άλλη κατεύθυνση ( π.χ. περισσότερη κοινωνική πολιτική, επενδύτης ο δήμος σε ειδικούς τομείς ή ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενός δήμου σε ιδιώτες ή σε ξένες εταιρίες, π.χ. σε γερμανικές, αμερικάνικες κ.α.) που διαθέτουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία και, επομένως, μία «λύση» υπάρχει: το ξεπούλημα για το καλό του δήμου και του λαού. Γι’ αυτές τις επιλογές οι παρατάξεις και οι ηγέτες του πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης ενός δήμου, που σε μερικές περιπτώσεις οι δήμοι είναι σχεδόν μικρά κρατίδια. Ο δήμαρχος που θα εκλέγεται με το απολίτικο σχήμα θα βγάζει εξανθήματα μέχρι να βγάλει μιαν απόφαση μέσα από το χάος του δημ. σ/λίου, όπου θα γίνεται ένας διάλογος απελπισίας, και θα είναι ένας οιονεί  «ανεύθυνος ανώτατος άρχων» που θα βολεύεται και θα βολεύει και θα πολιτεύεται ανάλογα με το «καιρό».

Και μερικά « πρακτικά» ζητήματα

Με το νέο σύστημα, ούτε λίγο ούτε πολύ, όλα φαίνονται ηθικά και έντιμα, πεντακάθαρα. Από άγνοια είτε λόγω μηδενικής  διορατικότητας. Έχω την άποψη ότι  τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο βρόμικα. Για να δούμε μερικά πρακτικά ζητήματα:

1.  Ο υποψήφιος δήμαρχος θα κατεβαίνει στις εκλογές και θα μιλάει στο λαό, χωρίς να έχει στήσει τη διαπλοκή του με τους «κολλητούς» του, που θα τρέχουν γι’ αυτόν, να τον βγάλουν δήμαρχο;  Θα βγαίνει για περιοδείες στις γειτονιές μόνος του;  Θα ανεβαίνει στην προεκλογική εξέδρα «γυμνός», χωρίς τα μελλοντικά του στελέχη στο δήμο; Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο ο υποψήφιος δήμαρχος θα γίνει πιο διαπλεκόμενος με τους πάντες.

2.  Οι υποψήφιοι δημ. σύμβουλοι θα πηγαίνουν στις γειτονιές και ο καθένας θα εξηγεί το δικό του πρόγραμμα και θα «δεσμεύεται» ως άτομο;  Θα βρει τα δικά του «κόλπα», χωρίς να δεσμεύεται από παράταξη.

3.  Οι προεκλογικές «συμπράξεις» υποψηφίων δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν, απεναντίας, θα γίνουν περισσότερο αμοραλιστικές, χωρίς «παραπολιτικά όρια».

3.  Τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ θα τις αναλάβει ο καθένας για τον εαυτό του και όποιος έχει πληρώνει. Η λεγόμενη ίση μεταχείριση των  υποψηφίων  θα ευνουχιστεί.

4.  Η συσπείρωση δυνάμεων είναι το βασικό δομικό στοιχείο της δημοκρατίας  που είναι γύρω από έναν υπεύθυνο άρχοντα, αυτό το στοιχείο θα πεταχτεί στα σκουπίδια.

Γεύσεις ενότητας

Γευτήκαμε την «ενότητα» με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-(ΔΗΜΑΡ), ας γευτούμε και μια σαρωτική «ενότητα» στα δημοτικά, για να ρευστοποιήσουμε την πολιτική σε βαθμό σούπας. Έτσι μόνο θα βολεύονται  τα αφεντικά μας, μέχρι να μας στείλουνε και «τοποτηρητές δήμων» και να ησυχάσουμε…

 

Τελευταία τροποποίηση στις

4 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Είναι υποκριτικό να κοπτώμαστε γιά την αλήθεια καί να υπηρετούμε το ψέμα κύριε Τρικοίλη...γιά ποιά πολιτική μιλάτε καί γιά ποιούς δημοκρατικούς θεσμούς που κινδυνεύουν; Γιά ποιά τοπική αυτοδιοίκηση; Μιά προέκταση του κομματικού πελατειακού παρακράτους είναι, μόνο τοπική καί μόνο αυτοδιοίκηση που δεν είναι καί βέβαια με τις ευλογίες όλων διχάζεται καί από προσανατολίζεται η τοπική κοινωνία..δεν είδα δα καί κανένα πειστικό επιχείρημα στην ανάλυσή σας αλλά ούτε καί στο επιθετικό σας σχόλιο, χαρακτηριστικό δείγμα της συμβολής σας στην παραταξιακή διχόνοια..τελεία καί παύλα με τα σχόλιά μου στην εφημερίδα σας.-

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Ας το κρίνουν οι αναγνώστες σας κύριε Τρικοίλη είμαι σίγουρος πως έχουν την ικανότητα..

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

    Μάλλον, κύριε Πατέλλη, δεν κατάλαβες ότι δεν πρόκειται για "μια αλλαγή στο νόμο", όπως εσύ θέλεις να τον βλέπεις (η έτσι μπορείς να τον δεις), αλλά για ολική κατεδάφιση δημοκρατικών θεσμών που θεμελιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία φιλοδοξούμε να γίνει Διοίκηση, τοπικό κράτος.
    Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: βγαίνεις απ' τα ρούχα σου όταν ακούσεις κάτι που δεν σ' αρέσει στο πρώτο του άκουσμα ή διαφέρει από τις απόψεις σου. Και το σπουδαίο είναι ότι διερωτάσαι πια μήπως άλλος δεν είναι και "στα καλά του". Χρησιμοποιείς μάλιστα και τον κοινωνιολογικό όρο στάτους, για να εντυπωσιάσεις ντύνοντας την απορριπτική σου "κρίση" με κάποια σοβαροφάνεια. Τα μεγάλα προβλήματα Δημοκρατίας, κύριε Πατέλλη, δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιους αφελείς αφορισμούς. Η προσωπική μας άποψη πάνω στην αξιολόγηση της λειτουργίας θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, πρέπεινα πατάει κάπου, να έχει στέρεη βαση, κι ας είναι αντίθετη από άλλες απόψεις ακόμη και από την επικρατούσα. Αυτό θα πει διά-λογος. Ο αφορισμός σου δεν αποτελεί άποψη αλλά φυγή από την ουσία του θέματος με αλαλαγμούς.

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Αν με μιά αλλαγή στον εκλογικό νόμο καί μόνον καταργηθούν οι τόσο καταστροφικά διαιρετικές παρατάξεις στην εκλογική διαδικασία με αποτέλεσμα να επιλέγονται πρόσωπα και όχι αλληλομισούμενες ομάδες στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην γίνει.....να το τρίβουμε το πιπέρι μας αρέσει φαίνεται, παρ'όλα όσα περνάμε τον χαβά μας εμείς, να μην αλλάξει τίποτα στο ελληνοφρενικό μας στάτους γιατί αποδυναμώνονται ορισμένοι...είμαστε με τα καλά μας ;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version