Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΡΚΕΤΑ

Κάποτε φθάνει η στιγμή που αυθόρμητα λέμε στον εαυτό μας  “αρκετά”. Συνειδητοποιούμε πως είναι ανάγκη να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας, να σκεφτούμε τι χρειαζόμαστε πραγματικά και να ελέγχουμε περισσότερο τους λόγους που μας οδηγούν στην υπερβολή.

 

      Στην αέναη προσπάθεια να κάνουμε πράξη το  «φτάσε όπου δεν μπορείς»  έχουμε  καταπονήσει τη σκέψη μας από την υπερπροσπάθεια, την υπερπληροφόρηση, την υπερκατανάλωση και τα ατελείωτα ωράρια στη δουλειά ή στον αγώνα για εύρεση άλλης ή καλύτερης δουλειάς. Κι ήρθε το καλοκαίρι, που από μόνο του μας οδηγεί στο να πατήσουμε λίγο και το φρένο. Κι ήρθε ο Αύγουστος , που με τις κλιματολογικές του συνθήκες μας λέει, ότι ακόμη έχουμε λίγο χρόνο και πως το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να ρίξουμε τους ρυθμούς, να σταματήσουμε τις υπερβολές και να κοιτάξουμε πως μπορούμε να κάνουμε πιο απλή τη ζωή μας. Φυσικά ο καθένας πράττει έτσι, όταν νιώσει πως δεν πάει άλλο ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, απλά τον Αύγουστο αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού.

      Σίγουρα όλο το χρόνο ζούσαμε κοπιαστικές μέρες με το να επιχειρούμε καθημερινά  να ρυθμίσουμε  επαγγελματικά, οικονομικά και προσωπικά ζητήματα. Αλλά επειδή ο εγκέφαλος  είναι η πολυτιμότερη όλων μηχανή μας, χρειάζεται ξεκούραση. Η καλή λειτουργία του και η προστασία του, θα μας δώσει μεγαλύτερη ώθηση για τους επόμενους μήνες.  Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να κλείσουμε την τηλεόραση  και να προτιμήσουμε για συντροφιά τη μουσική του ραδιοφώνου ή ακόμη καλύτερα την ηρεμία που προσφέρει η σιωπή. Βέβαια αν πάλι θελήσουμε να ενημερωθούμε για τις τελευταίες ειδήσεις και εξελίξεις, το διαδίκτυο είναι η καλύτερη επιλογή, καθότι προσφέρει ενημέρωση δίχως να μας χαλάει τη διάθεση με τις αναλύσεις και τα  «παράθυρα», όπως κάνουν τα τηλεοπτικά κανάλια.

      Επόμενο βήμα είναι να αφήσουμε λίγο στην άκρη όλα τα gadgets τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε διαρκώς. Καλό είναι να είμαστε  σύγχρονοι με τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά ας μη γίνουν τα κινητά και οι υπολογιστές η προέκταση των χεριών μας και να περιμένουμε απ’ αυτά να μας δικτυώσουν κοινωνικά! Το θέαμα όπου οι παρέες κάθονται στις καφετέριες κι ο καθένας ασχολείται με το κινητό του μιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δε συνομιλούν μεταξύ τους καθόλου, είναι θλιβερό έως αποκαρδιωτικό. Δεν είναι καλύτερη η τετ-α-τετ συνάντηση και συζήτηση, όπου σίγουρα θα καταλάβει κανείς περισσότερα πράγματα για τον άλλο και θα περάσει πιο ευχάριστα την ώρα του; Αν λοιπόν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

     Απ’ την άλλη για τις ώρες της προσωπικής μας χαλάρωσης το βιβλίο είναι η απόλυτα  ενδεδειγμένη λύση. Είτε στην παραλία είτε στο σπίτι είναι ευκαιρία να διαβάσουμε κάθε βιβλίο που λαχταρούσαμε τον υπόλοιπο καιρό, αλλά δεν προλαβαίναμε. Να διευρυνθεί λίγο η προοπτική του μυαλού μας και να ξεφύγουμε ίσως από τις ίδιες και μονότονες σκέψεις μας.

    Όσο για το  «ψωνίζω, άρα υπάρχω», έχει χάσει το νόημα του μεσούσης της οικονομικής κρίσης και η γοητεία του ξεθωριάζει. Φυσικά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εντυπωσιάζεται μπροστά στο καινούριο και σ’ αυτή τη γνώση βασίζεται η διαφήμιση, γι’ αυτό και καθημερινά μας βομβαρδίζουν με νέα, πρωτότυπα προϊόντα. Και πάλι όμως υπάρχει τρόπος αντίστασης. Μια … βαθύτερη «ανασκαφή» στις ντουλάπες μας φέρνει στο φως θησαυρούς. Εξάλλου η μόδα είναι ένα ανακυκλούμενο προϊόν που επανέρχεται ανά 3ετίες και 5ετίες. Αλλά και πάλι μια νέα αγορά μπορεί να προσαρμοστεί στο βάθος της τσέπης μας. Δε χρειάζεται να στεναχωριόμαστε για όσα προϊόντα δεν μπορούμε να έχουμε. Ας είμαστε χαρούμενοι με αυτά που έχουμε. Έπειτα –όσο κι αν ακούγεται περίεργο- αυτή η υπερπληθώρα ευκαιριών και επιλογών είναι ένα είδος σύγχρονου άγχους, που τελικά βγαίνει εις βάρος μας, οπότε δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε κι άλλο τον εαυτό μας.

     Αναμφίβολα δε το καλύτερο φάρμακο που γιατρεύει σώμα, πνεύμα και ψυχή από κάθε είδους ιό είναι η θάλασσα. Όσοι λοιπόν έχουμε την τύχη να ζούμε σε νησιά και γενικώς κοντά σε παραλίες ας τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Η θάλασσα αναζωογονεί, ζωντανεύει και φτιάχνει τη διάθεση. Τόσοι τουρίστες μας επισκέπτονται απ’ όλο τον πλανήτη γι αυτό το σκοπό. Μπάνια λοιπόν μέχρι και το φθινόπωρο. Για τους υπόλοιπους στα αστικά κέντρα οι πισίνες, ακόμη κι η ντουζιέρα του καθενός είναι καλά υποκατάστατα και μπορούν να βοηθήσουν.

    Όπως και να ‘χει το σώμα μας πάντα μας ειδοποιεί όταν ξεπερνάμε τα όρια του και μας στέλνει σημάδια. Όταν, επομένως, αισθανόμαστε καταπονημένοι και εξαντλημένοι, δεν είναι κακό να αποσυρθούμε για να ανακτήσουμε δυνάμεις και να ξαναβρούμε τη φόρμα μας. Και φυσικά εν κατακλείδι όσο μπορούμε να κάνουμε καθημερινά πράγματα που μας αρέσουν και μας κάνουν χαρούμενους . Να ξεφύγουμε από κάθε είδους τέλμα  λέγοντας  “αρκετά”.

                                                                                             Ματάκι

Τελευταία τροποποίηση στις
Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Argo Kalymnos