Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Και πάλι πήγε να τους λιώσει ο δήμαρχος Διακομιχάλης μες στο τεράστιο γουδί του Κύριο

Δε γράψαμε εξαρχής τίποτα για την υπόθεση της ιχθυοκαλλιέργειας και την τακτική του κ. δημάρχου. Περιμέναμε να δούμε πόσο θα «σηκώσουν» το θέμα οι αντιπολιτεύσεις. Κάτι έγινε αυτή τη φορά. Αντιπολιτεύτηκαν μάλλον επαρκώς…

 

Ποιο είναι το πρόβλημα; Εν ολίγοις: ο νόμος (όχι το κέφι κάποιου δημάρχου ή κάποιου αντιπεριφερειάρχη, αλλά  ο νόμος…) λέει πεντακάθαρα  ότι, όταν ένας πολίτης υποβάλει αίτηση και ζητά μια έγκριση π.χ. για εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει  μέσα σε 20 μέρες. Αν δεν απαντήσει, ο νόμος θεωρεί ότι με τη σιωπή του ο Δήμος είπε «Ναι». Ένα το κρατούμενο, το νομικό.  Δεύτερο, το πρακτικό, η εφαρμογή του νόμου: συμπολίτης μας υπέβαλε αίτηση για ιχθυοκαλλιέργειες ο Δήμος δεν απάντησε μες στο 20ήμερο. Μετά από 40 μέρες ο δήμαρχος παρουσίασε το θέμα στο δημ. σ/λιο, για να πάρει απόφαση θετική ή αρνητική.

Η αντίδραση της αντ/σης

Έγινε ο χαμός στο δημ. σ/λιο με τις εκρηκτικές τοποθετήσεις των δημ. σ/λων  της αξ. αντ/τευσης Σάκη Ζερβό, Μιχ. Λελέκη, που έβγαζαν αγανάκτηση για την αντιαλιευτική πολιτική και τακτική του κ. Διακομιχάλη. Του καταλόγισαν σκοπιμότητα, καθώς άφησε να περάσει το 20ήμερο αλλά και για το ότι έφερε  στο δημ. σ/λιο θέμα εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών,  ενώ υπάρχει η οριστική και κάθετη απόφαση του δημ. σ/λίου που λέει ότι η Κάλυμνος δεν μπορεί πια να δεχτεί άλλες ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρόμοια ήταν η αντίδραση της ελ. αντ/τευσης με ομιλητή το δ.σ. κ. Γιάννη Μαγκάκη, ο οποίος τόνισε την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του δημ. σ/λίου, αλλά και το εγκληματικό εις βάρος των ψαράδων

Η απάντηση δημάρχου

Ο κ. δήμαρχος στο θέμα του χρόνου προέβαλε τις τηλεφωνικές επαφές(!)  που είχε για το θέμα αυτό με τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Αντ. Χατζηιωάννου (δεν είναι ο αρμόδιος για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών ο αντιπεριφερειάρχης ούτε ο περιφερειάρχης  αλλά η αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου - ΑΔΑ) , ενώ για την πάγια απόφαση του δημ. σ/λίου είπε ο κ. Διακομιχάλης είπε ότι δεν μπορούσε να σηκώσει μόνος του το βάρος της απόφασης αυτής (έγκρισης ή απόρριψης της νέας ιχθυοκαλλιέργειας) και γι’ αυτό το έφερε στο δημ. σ/λιο – μετά από 40 ημέρες!

Τελικά, κάτω από την πίεση της αντ/τευσης απέσυρε την πρόταση του ο κ. Διακομιχάλης, με τη δέσμευση να επανέλθει με βελτιωμένη εισήγηση…

Κερδισμένος ο ιχθυοκαλλιεργητής

Κουβέντα να γίνεται στο δημ. σ/λιο. Από νομικής απόψεως ο «ιχθυοκαλλιεργητής έχει πάρει το «Ναι» του Δήμου Καλύμνου και (από το παράθυρο») του δημ. σ/λίου. Με αυτό το όπλο μπορεί να εξασφαλίσει πολύ εύκολα την υπογραφή έγκρισης από   την ΑΔΑ.

Συνέχεια αντιδράσεων

Μετά τη δυναμική αντίδραση, στο δημ. σ/λιο, των κ. Ζερβού και Λελέκη, οι οποίο κατηγόρησαν για  «παράβαση καθήκοντος», το θέμα συζητήθηκε από τους δημοσιογράφους του ΑΙΓΑΙΟ TV  κ. Μπέττυ Μαΐλλη και Μ. Χαραμαντά. Ο κ. Διακομιχάλης, με τηλεφωνική του παρέμβαση αντέδρασε οργισμένος (για  την κατηγορία της "παράβασης καθήκοντος", εκ μέρους του δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη και του προέδρου του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλά). Από την «άλλη όχθη» ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Μαστροκούκος με τηλεφωνική του παρέμβαση κι αυτός έκανε μια ορθολογική και τοποθέτηση επί του θέματος (ήταν απών στη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου), αλλά με μετρημένα τα λόγια του. Εκεί έληξε όλη η ιστορία. Την έβαλε «καθαρή» ο κ. Διακομιχάλης για άλλη μια φορά.

Πιο σημαντική από όλες τις αντιδράσεις, πολύ πιθανόν, θα αποδειχτεί η επιστολή του προέδρου των ψαράδων Καλύμνου κ. Γιώργου Κατσοτούρχη προς τη ΓΓ ΑΔΑ. Μιλάει για την εξόντωση των ψαράδων από τις ιχθυοκαλλιέργειες, θέμα στο οποίο ανέβασαν όλη τους τη φωνή κ. Λελέκης,  επαγγελματίας του χώρου της αλιείας  και ο κ. Μαγκάκης

Το γουδί του αριστοφάνειου Πολέμου

Με αυτά τα πολιτικά και δημοσιογραφικά δεδομένα της νεκρικής σιγής μετά το μπουρινάκι της ιχθυοκαλλιέργειας, μου ήρθε στο μυαλό η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη Ειρήνη (421 π.Χ.):  Ο Πόλεμος  (περίοδος Πελοποννησιακού  Πολέμου: 431-404 π.Χ.) έχει φυλακίσει την Ειρήνη σε σπηλιά -  ώρα καλή…, την Κάλυμνο  εδώ και δεκαετίες τώρα. Ο φοβερός και αδυσώπητος  Πόλεμος  έχει ένα τεράστιο γουδί και μέσα σ’ αυτό έχει ρίξει όλες τις πόλεις  της Ελλάδας για να τις λιώσει, να τι κάνει σκορδαλιά. Έστειλε το γιο του, τον Τάραχο (συμβολικό το όνομα), να φέρει τον καβγατζή πολιτικό Κλέωνα, για να τον χρησιμοποιήσει σαν γουδοχέρι. Οι Αθηναίοι τον πρόλαβαν και ελευθέρωσαν την Ειρήνη - όμως ο Πελοποννησιακός Πόλεμος είχε γονατίσει την Ελλάδα ανεπανόρθωτα.

Το γουδί του Διακομιχάλη

Στην Κάλυμνο ο Διακομιχάλης έχει μες στο τεράστιο και φοβερό γουδί του όλες τις παρατάξεις του δημ. σ/λίου, αντιπολιτευόμενες και… συμπολιτευόμενες, χθεσινές, σημερινές και αυριανές, και στα δύσκολά του τις κάνει «σκορδαλιά» πικάντικη.  Αυτό έδειξε και η  «ρέουσα» πολιτική πραγματικότητα στο θέμα της ιχθυοκαλλιέργειας.  Έχασε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Πήγε να τους λιώσει και πάλι, αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην απάντηση ήταν η πρώτη του νίκη. Η συνέχεια θα μεθοδευτεί και πάλι από τον ίδιο. Και σημασία πια έχει η τελική έκβαση της υπόθεσης.

Ο κ. Διακομιχάλης τους λιώνει όλους άνετα μες στο γουδί του. Διαθέτει στρατό από Κλέωνες. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ισχυρές και υγιείς αντιπολιτευτικές «φωνές», αλλά στο τέλος ο Διακομιχάλης, κατά (περίεργο;) τρόπο, έχει τον τελευταίο λόγο και πάντα τον νικητήριο λόγο, προς δόξαν της Δημοκρατίας,  των νόμων και της συγκυβέρνησης των πολιτικών της εθνικής ημών σωτηρίας Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο Διακομιχάλης μετά από κάθε «σκορδαλιά, «καθαρίζει» το ορειχάλκινο γουδί του με «μπράσο» και το γυαλίζει, για να το θαυμάζουν οι υποψήφιοι «εραστές»  που ψάχνουν να βρουν το δρόμο για ένταξή τους στην παράταξη που έχει σήμα της το ορειχάλκινο και αστραφτερό «Γουδί» και αρχηγό τον «Μπαμπά τον Πόλεμο».

Όποιος έχει αντίθετη εικόνα από αυτά που εμείς βλέπουμε, δικαίωμά του…
(φωτο, από αριστερά: Διακομιχάλης, Γαβαλάς, Ζερβός)

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version