Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Η ΗΤΤΑ

Πολύ συχνά όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το γεγονός ότι αρκετά παιδιά δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ήττα.

Όταν παίζουν ένα παιχνίδι, παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία να δεχτούν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να χάσουν. Λειτουργούν σαν να μην περνά αυτό καθόλου απ’ τη σκέψη τους. Και όταν κάποια στιγμή, όπως είναι φυσικό, έρθει η … “μοιραία” ήττα, αισθάνονται θυμωμένα έως και οργισμένα σε κάποιες περιπτώσεις. Πληγώνεται ο εγωισμός τους και η υπερηφάνεια τους, νιώθουν αποτυχημένα, μη αποδεκτά από τον περίγυρο και κυρίως από τους φίλους τους και νευριάζουν με τον εαυτό τους ή και με τους άλλους.

Συνήθως ο θυμός αυτός των παιδιών δεν διαρκεί πολύ. Παρόλα αυτά όμως πολλοί γονείς, προκειμένου να αποφύγουν την γκρίνια ή και μια πιο θυελλώδη αντίδραση, αλλά και για να μην κακοκαρδίσουν τα παιδιά τους και έπειτα να νιώθουν εκείνοι τύψεις, τα  αφήνουν να κερδίζουν στα μεταξύ τους παιχνίδια. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, καθώς εννοείται πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτές τις συμπεριφορές και καταλαβαίνουν ενστικτωδώς πως οι μεγάλοι σκόπιμα κάνουν “ζαβολιές” στο παιχνίδι, για να τα ευνοήσουν. Αυτός ο τρόπος ούτε αρέσει στα παιδιά ούτε τα βοηθά. Εκείνο που τα ενδιαφέρει είναι να νικήσουν στ’ αλήθεια με την αξία τους και χωρίς τα τεχνάσματα των ενηλίκων.

Πως όμως είναι εφικτό να μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται την ήττα; Το σημαντικότερο ξεκινώντας είναι οι μεγάλοι (είτε γονείς, είτε συγγενείς ή φίλοι) οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά, ώστε σταδιακά να καταλάβουν ότι στη ζωή άλλοτε χάνουμε και άλλοτε κερδίζουμε. Δε γίνεται εκ των πραγμάτων να είμαστε μονίμως οι νικητές. Είναι χρήσιμο να μάθουν να δέχονται τις μικρές τους ήττες και οι ενήλικες να τους υπερτονίζουν την αξία της προσπάθειας. Πιο μεγάλη αξία έχει ο κόπος και η προσπάθεια από την ίδια τη νίκη. Απαραίτητα είναι τα παραδείγματα των μεγάλων, για να γίνουν ευκολότερα κατανοητές αυτές οι σκέψεις από τα παιδιά.  Μπορεί π.χ. παίζοντας δυο ενήλικες ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή με μια μπάλα αυτός που θα χάσει να φροντίσει να δείξει στην αρχή λίγο δυσανασχετημένος, στη συνέχεια όμως να δεχθεί σε λίγα λεπτά την ήττα του και να  «καυχηθεί»  πως την επόμενη φορά θα κερδίσει εκείνος. Παρακολουθώντας μια τέτοια σκηνή τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα σιγά σιγά και αρχίζουν να αποδέχονται και να ξεπερνούν τις αναπόφευκτες  «αποτυχίες», που επιφυλάσσει η ζωή λίγο πολύ σε όλους μας.

Η αποδοχή βέβαια της ήττας δε σημαίνει πως επιθυμούμε να πλάσουμε ηττοπαθή παιδιά, που θα δέχονται μοιρολατρικά και στωικά τις ήττες τους. Το αντίθετο μάλιστα. Στόχος είναι να τους μάθουμε να πηγαίνουν στο επόμενο στάδιο: να ξεπερνούν την αποτυχία και να προσπαθούν ξανά από την αρχή με μεγαλύτερη τόλμη, δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα.

Η ορθολογική διαχείριση της ήττας και η επανάληψη της προσπάθειας είναι το σπουδαιότερο εργαλείο που μπορεί να έχει ένα παιδί στη ζωή του. Όχι μόνο για την προσχολική ηλικία και τις μεγαλύτερες βαθμίδες εκπαίδευσης, όπου ο συναγωνισμός είναι διαρκής, αλλά κυρίως για την εποχή που θα βγει μόνος του πια στην κοινωνία και στη ζωή, που στις μέρες μας έχει γίνει άγρια και σαρκοβόρα. Εκεί δεν επιβιώνουν τα ευάλωτα παιδιά που καταρρέουν μπροστά στην πρώτη αναποδιά, αλλά όσα έχουν δυνατό χαρακτήρα και ισχυρά “αντισώματα”, για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν κάθε πίκρα και ήττα. Στο χέρι λοιπόν των μεγάλων και κυρίως των γονιών είναι να διαλέξουν το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους και σε ποιο βαθμό θα τα βοηθούν και θα είναι δίπλα τους για να τα προστατεύουν πάντα.  Γιατί όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και ο Paulo Coelho : “ Δυναμώνεις κάποιον, όταν τον βοηθάς λίγο. Τον αποδυναμώνεις αν βοηθάς πολύ … ” 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Ματάκι

Τελευταία τροποποίηση στις
Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΑΡΚΕΤΑ »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version