Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συγχωνεύονται τμήματα, «μαγειρεύονται» απολύσεις εκπαιδευτικών Κύριο

Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας λέει άμεσα να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία. Αυτό προοιωνίζεται απολύσεις, για τις οποίες το υπουργείο προς το παρόν αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις.

 

30% περικοπές τμημάτων

Κυκλοφόρησε ο κατάλογος των μεταβολών και στην Κάλυμνομε τις συγχωνεύσεις-περικοπές τμημάτων  να φτάνουν το 30%.  12θέσια σχολεία υποβιβάζονται σε 8θέσια κ.λπ. αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει «περίσσευμα» δασκάλων και το Υπουργείο Παιδείας δεν απαντά αν θα απασχολήσει τους δασκάλους σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή θα τους απολύσει.

Σύντομα θα ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, για τα οποία μάλιστα υπάρχει και προϊστορία, καθώς προ  εικοσαετίας και πλέον η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/νήσου είχε βάλει ως στόχο τα γυμνάσια και λύκεια της Καλύμνου. Τα έβρισκε πολλά… Πήγε να μιλήσει για  συγχώνευση των δύο γυμνασίων σε ένα και των δύο γενικών λυκείων επίσης σε ένα. Δεν τόλμησε όμως να προχωρήσει τότε, γιατί η αντίδραση ήταν φραστική μεν αλλά πολύ δυναμική.  Σήμερα έχουμε άλλες συνθήκες και αναμένεται σαρωτικό τσουνάμι.

 

Τι απάντησε ο υπουργός;

Όλη η Δωδεκάνησος βρίσκεται στο πόδι: διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια, υπομνήματα και ερωτήσεις στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, αλλά η απάντηση του υπουργού ήταν όταν «το υπουργείο θα εξετάσει τα τεκμηριωμένα αιτήματα των νησιών». Οι πολιτικοί και πολιτευόμενοι χάρηκαν, αλλά εμείς στην απάντηση του κ. υπουργού βλέπουμε την άρνηση. Ο κ. υπουργός είπε ότι θα εξετάσει «τα τεκμηριωμένα» αιτήματα. Δηλαδή όσα δεν είναι τεκμηριωμένα  θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, ανεξάρτητα από τις συγκεντρώσεις στις πλατείες και τα συλλαλητήρια.

Πολύ εύστοχο είναι δελτίο τύπου που εξέδωσε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Γάκης και  δημοσιεύουμε. Είναι μια άλλη φωνή, πιο «καθαρή».

Συγκέντρωση την Τετάρτη στο Επαρχείο

Οι σύλλογοι και οι ενώσεις γονέων στη Δωδεκάνησο δεν καταθέτουν τα όπλα. Σήμερα 23.4.13, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στη Ρόδο, την Κω κα. Αύριο, 24.4.13, θα γίνει συγκέντρωση στην Κάλυμνο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Επαρχείου.

Η Ένωση γονέων Καλύμνου εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα και η πρόεδρος κα. Ειρ. Τρικοίλη-Κολιανού, μέσα από την κάμερα της εφημερίδας μας, καλεί τους γονείς και εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση για να διατρανωθεί η απόφαση των Καλυμνίων να εμποδίσουν την εφαρμογή της του σχεδιασμού συρρίκνωσης των σχολείων, που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας.

Τα περί «τεκμηρίωσης»

Το μόνο για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι αν επιμελήθηκαν οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών είναι η «τεκμηρίωση» του αιτήματος, βάσει κάποιων σαφών και ισχυρών κριτηρίων. Μόνες οι διαμαρτυρίες δεν αποδίδουν. Εδώ και με τεκμηριωμένα τα αιτήματα κλείνουν υπηρεσίες, όπως έγινε με τη ΔΟΥ Καλύμνου, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει ούτε τεκμηρίωση. Κάτι εννοούσε… ο υπουργός Παιδείας που προειδοποίησε για «τεκμηρίωση». Πριν τη συγκέντρωση έπρεπε ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών να είχε ετοιμάσει μια ημερίδα, στην οποία θα αναπτυσσόταν ένα διάλογος και θα θεμελιωνόταν, βάσει αντικειμενικών στοιχείων, το αίτημα της Καλύμνου.

Ο αγώνας όμως πρέπει να γίνει, έστω και αν καθοδόν μαζί με τις δυνατές φωνές κατατεθεί και τεκμηρίωση του αιτήματος της Καλύμνου, εξετάζοντας το κάθε σχολείο κατά περίπτωση, μπας και σωθεί κάτι.

Αναξιόπιστη  η συμπαράσταση του δήμου

Επίσης θα λέγαμε ότι οι αποφάσεις των δημ. συμβουλίων δε μετράνε σήμερα καθόλου, γιατί οι δήμοι πανελληνίως κατάφεραν να αποδείξουν ότι είναι αφερέγγυοι πολιτικοί οργανισμοί, χωμένοι μες στις τοπικές συμβάσεις σκοπιμότητας ψηφοθηρικής μικροπολιτικής.  Ειδικά ο δήμος της Καλύμνου, ανεξάρτητα από τη φλυαρία των ψηφισμάτων στο δημ. σ/λιο υπέρ της εκπαίδευσης,  με ποιο πολιτικά ηθικό ανάστημα και πολιτική συνέπεια μπορεί να λέει όχι στις συγχωνεύσεις, όταν πρώτος αυτός, καλώς ή κακώς, έσπευσε να συγχωνεύσει τους 3 παιδικούς σταθμούς σε 1; Τώρα για τα σχολικά τμήματα θα έχει άλλη λογική;

***

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Οι  γονείς  & κηδεμόνες  των μαθητών της Καλύμνου εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στις σχεδιαζόμενες από το “Υπουργείο  Παιδείας” αλλαγές  στην οργανικότητα των σχολείων. Αλλαγές που θα επιφέρουν  συγχωνεύσεις  τμημάτων με  αποτέλεσμα τη δημιουργία  τμημάτων με  25 έως 30 μαθητές. Για  μας  η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό .Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος πολύπλευρης γνωστικής  καλλιέργειας, κριτικής σκέψης και δημιουργικής αμφισβήτησης. Σκοποί  του πρέπει να είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών ,η κοινωνική τους ωρίμανση, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αλληλοεκτίμησης ,η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας  και της ικανότητας συνεργασίας .Όλα αυτά  δεν μπορούν να επιτευχθούν σε τμήματα που οι μαθητές θα στοιβάζονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο .

Πως θα επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι όταν ο χρόνος που θα αντιστοιχεί σε κάθε παιδί θα είναι λιγότερος από δύο λεπτά;  Είναι φανερό πως στόχος του Υπουργείου δεν είναι η προαγωγή της εκπαιδευτικής  διαδικασίας και της προσωπικότητας των μαθητών αλλά  συρρίκνωση  τμημάτων αρχικά και οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων κατόπιν  .Είναι επίσης ολοφάνερο ότι η έννοια της νησιωτικότητας δεν αγγίζει αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Σε όλα αυτά εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας και δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε .Καλούμε όλους τους γονείς να στηρίξουν τις δράσεις των συλλόγων γονέων ώστε να αντιληφθούν οι αρμόδιοι  ότι η εκπαίδευση πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό.

ΤΟ Δ.Σ.

 

*

ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΓΑΚΗ - ΣΥΡΙΖΑ 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ρόδος, 22.04.13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση για το κρίσιμο θέμα των συγχωνεύσεων και της κατάργησης οργανικών θέσεων στις σχολικές μονάδες της Δωδεκανήσου και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων την Τρίτη 23.04.13 στην πόλη της Ρόδου.

«Η αλήθεια είναι γυμνή. Και πολύ σκληρή.

Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από συνθηματοτολογικές εκφράσεις, κενές ουσιαστικού περιεχομένου όπως «δεν πρόκειται να θιγεί η οργανικότητα των σχολείων της Δωδεκανήσου» και «δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των οργανικών θέσεων στην πρωϊνή ζώνη στα σχολεία των μικρών νησιών», ή, «οι θέσεις των εκπαιδευτικών στα μικρά νησιά θα μείνουν ως έχουν» .. (Αλήθεια, αν αλλάξει η οργανικότητα των σχολείων, τι θα τους κάνουν τους δασκάλους στα μικρά νησιά)!!! Δεν μας λένε ανοικτά, ότι οι απολύσεις των 14.000 δημοσίων υπαλλήλων ξεκινούν από τους δασκάλους και τους καθηγητές. Με θύματα τους μαθητές, τα παιδιά, το μέλλον της χώρας.

Τόσο με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού μετά από συνάντηση του με τον κ. Κόνσολα, όσο και στην πρόσφατη και προχθεσινή συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων των κ.κ. Κρεμαστινού και  Υψηλάντη, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση στο πρόβλημα και να δεσμευτεί με συγκεκριμένες αποφάσεις, παρά τις επίμονες είναι αλήθεια, προσπάθειες του κ. Υψηλάντη. Ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου, μάλιστα, «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» και την ευθύνη στον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν το //στημένο παιχνίδι //.

Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες γονέων και εκπαιδευτικών για ισοτιμία στη μόρφωση όλων των παιδιών. Η δημόσια εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη πρόνοια και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της ποιοτικής της αναβάθμισης. Το πλαίσιο μας, είναι οι σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις που απαντούν στις προκλήσεις της νέας κοινωνικο-πολιτισμικής πραγματικότητας και απαιτούν παιδαγωγικές παρεμβάσεις σε υψηλό επίπεδο στην καθημερινή διδασκαλία.

Η εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα, δεν θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Δυστυχώς όμως, αυτές είναι οι συνέπειες της μεσοπρόθεσμης προσαρμογής στην εκπαίδευση, που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση στο υπουργείο Παιδείας. Οι ανορθολογιστές «ταγοί» του υπουργείου Παιδείας, εφαρμόζουν εκπαιδευτικές πολιτικές τρικοκοσμικών χωρών.

Η έντονη ποικιλομορφία της νησιωτικής Ελλάδας και οι αγώνες δεκαετιών για ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση των νησιωτών, αποτελούν «εξωτική» παρέκκλιση, στους άχρωμους μνημονιακούς σχεδιαστές του εκπαιδευτικού χάρτη στα νησιά. Το ίδιο και η ιστορία και οι μορφωτικές – πολιτιστικές παραδόσεις των Δωδεκανησίων με άξονα την Παιδεία, σε όλο τον 20ο αι. , που ατιμωτικά αμαυρώνουν.  

Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να ενημερωθεί επίσημα η εκπαιδευτική κοινότητα και οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για τις μεταβολές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2013-2014 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για το λόγο αυτό, είμαστε μαζί με τους συμπολίτες μας, σε κάθε νησί, σε κάθε χωριό, σε κάθε σχολείο της Δωδεκανήσου, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και να απαιτήσουμε μέτρα αναβάθμισης της, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς: Στη στελέχωση, στις υποδομές, στον εξοπλισμό.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η εκπαίδευση αποτελέσει σε όλες τις νησιωτικές περιοχές εθνική στρατηγική προτεραιότητα.  Είναι υποχρέωση του κράτους να εντάξει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις σε όλη τη χώρα, καθώς και να προνοεί με συγκεκριμένα μέτρα για τις ανάγκες της νησιωτικής κοινωνικοπολιτισμικής πραγματικότητας. Για να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο η περίφημη «ρήτρα νησιωτικότητας» για την ψήφιση της οποίας τόσο πανηγυρίζουμε.

Ζητούμε, τη ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του ΥΠΑΙΘΠΑ, ότι κανένα σχολείο στη Δωδεκάνησο δεν θα καταργηθεί, ούτε θα υποβαθμιστεί και ότι όλα τα σχολεία θα είναι πλήρως, έγκαιρα και όχι μόνο στα χαρτιά, στελεχωμένα, προσφέροντας στους ακρίτες μαθητές ποιοτική και σύγχρονη μόρφωση.»

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version