Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ομοφωνία... για τη Χώρα, υπό επιτήρηση ο δήμαρχος… Κύριο

Το δημ. συμβούλιο που διεξήχθη στην αίθουσα τελετών της Παναγίας Χώρας, το Σάββατο πρωί της 2.2.13, και θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της «νεκρολογίας» για την εξαφάνιση της Χώρας και καταγγελιών από τις αντ/τεύσεις  εις βάρος του δημάρχου κ. Διακομιχάλη,που με τις πράξεις και προπάντων με τις παραλείψεις του «έθαψε» τη Χώρα.

 

Ο κύριος Δημ. Διακομιχάλης έκανε μια μακροσκελή εισήγηση στο θέμα παρουσιάζοντας επιστολές δικές του και απαντήσεις υπηρεσιών, όλα με ημερομηνίες στον Ιανουάριο του 2013, με τις οποίες διατείνεται ότι έψαχνε να βρει ποιος φταίει για τη συγχώνευση τη Χώρας με την Πόθια. Όμως  στάθηκε εντελώς αδύνατο να δικαιολογήσει την «άγνοια» που είχε πάνω στις εξελίξεις επί ενάμισι χρόνο, από το καλοκαίρι του 2011, που έγινε η Απογραφή πληθυσμού και οικιών, μέχρι το τέλος του 2012. Επικαλούνταν (1) η Στατιστική Υπηρεσία διενεργούσε την Απογραφή, (2) δεν τον ενημέρωσαν εγκαίρως για το αποτέλεσμα της απογραφής, (3) το σχετικό έγγραφο είχε πάει στο στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου (ΠΕΚ, πρώην Επαρχείο) και εκείνος, και πάλι, δεν ενημερώθηκε, (4) η Στατιστική Υπηρεσια έκανε του κεφαλιού της, (5) τη διαγραφή της Χώρας από το χάρτη την πληροφορήθηκε, όπως είπε, από φίλο του στις 28 Δεκεμβρίου του 2012, και (6) από τις 16 Ιανουαρίου ξεκίνησε την προσπάθεια του για να αποκαταστήσει τη Χώρα. Ο κ. Διακομιχάλης κατέληξε με έκκληση για ενότητα και αγωνιστικότητα για την αποκατάσταση του ονόματος της Χώρας.

Το νοηματικό απόσταγμα της (κουραστικής) εισήγησης του κ. Διακομιχάλη ήταν ότι: 1) Ο ίδιος  δε φέρει καμιά απολύτως ευθύνη, 2) φταίνε η Στατιστική Υπηρεσία και (μεταθέτοντας το φορτίο…) το ΠΕΚ (πρώην Επαρχείο), στο οποίο είχε πάει το έγγραφό, αλλά εκείνος δεν τον πήρε στα χέρια του.

Ο κ. Κώστας Σταυλάς, περιφ. σ/λους και υπεύθυνος της ΠΕΚ απάντησε αλλά το ακροατήριο δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε για το επίμαχο έγγραφο που του έστειλε η Στατιστική Υπηρεσια.

Η αντιπολίτευση κατέρριψε με ντοκουμέντα κάθε ισχυρισμό του κ. δημάρχου.  Ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κύριος Γιάννης Μαστροκούκος και της ελ. αντ/τευσης κύριος Γιάννη Γαλουζής ήρθαν εκπληκτικά προετοιμασμένοι. Κινούμενος ο καθένας σε διαφορετικό θεματικό χώρο, έκαναν φύλλο και φτερό τα επιχειρήματα του κ. δημάρχου και απέδειξαν ότι ήταν και παραήταν ενήμερος για την πορεία της απογραφής και ότι όλο αυτό το διάστημα του ενάμισι χρόνου κρατούσε ένοχη σιωπή, μέχρι που πρώτος ο κ. Γαλουζής (11.1.2013) και αμέσως μετά ο κ. Μαστροκούκος έφεραν το θέμα στην επιφάνεια, με δελτία τύπου και συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να αισθανθεί αφόρητη την πίεση ο κ. δήμαρχος και να αρχίσει να κινείται(;)  για το θέμα. Προπάντων ήχησαν τύμπανα πολέμου  εις βάρος του κ. δημάρχου από τη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησε ο κ. Μαστροκούκος στην αίθουσα τελετών του Προδρόμου (και ο κύριος Διακομιχάλης πάσχισε να τη ματαιώσει με παρέμβαση του στο μητροπολίτη).

Συμπληρωματικά στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντ/τευσης οι δημ. σ/λοι της αντ/τευσης κ.κ. Σακελλάρης  Ζερβός, Μιχάλης Μπούκης, Μιχάλης Λελέκης από την αξ. αντ/τευση, και Γιάννης Μαγκάκης, Μικές Ρήγας από την ελ. αντ/τευση,  και στις τοποθετήσεις τους ήταν καταπέλτες. Κατάγγειλαν τον κ. δήμαρχο με ισχυρά επιχειρήματα και πεντακάθαρη λογική (όπως και οι κ. Μαστροκούκος και Γαλουζής) ότι με τις πράξεις του και τις παραλείψεις του ενέπλεξε το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου στις διενέξεις των δύο καλύμνικων εταιριών πετρελαιοειδών. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αποστροφή του κ. Μαγκάκη ότι δε φοβάται τον κ. δήμαρχο γι’ αυτά που κάνει την ημέρα αλλά γι’ αυτά που κάνει τη νύχτα. Σ’ αυτή την αποστροφή του κ. Μαγκάκη δεν απάντησε ο κ. δήμαρχος

Όλοι οι ομιλητές της αντ/τευσης ολοκλήρωναν τις τοποθετήσεις τους με δύο φράσεις, (α) ότι ψηφίζουν ομόφωνα την κοινή προσπάθεια για αποκατάσταση του ονόματος της Χώρας, και (β) ότι  δεν εμπιστεύονται τον κ. Διακομιχάλη  για τους χειρισμούς που θα κάνει από δω και πέρα, καταλογίζοντάς του, χάρη της ενότητας, αμέλεια και αδιαφορία πάνω στο πρόβλημα, ενώ η ανάλυσή τους τον περιέγραφαν ως ένοχο.

Από τους δημ. σ/λους της συμπολίτευσης μίλησε πρώτη η κ. Σεμίραμις Ψαρομπά, αντιδ/ρχος. Κατήγγειλε ότι από τις αντ/τεύσεις η οικογενειακή της επιχείρηση (πετρελαιοειδών) και τα παιδιά της δέχονται έναν ανηλεή και ανήθικο πόλεμο. Κλείνοντας επανέλαβε (αυτό που είχε πει από τηλεοράσεως) ότι θα καταθέσει αγωγές.

Μετά την κ. Ψαρομπά μίλησαν οι κ. Νικ. Γαβαλάς, Ιω. Κατσοτούρχης και Ν. Γιαννικουρής, οι οποίοι έκαναν έκκληση για ενότητα χάρη του κοινού αγώνα για την αποκατάσταση της Χώρας.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του δημ. σ/λίου, που διήρκησε πάνω από πέντε ώρες,  ήταν η απόφαση σε δύο σημεία: 1) Ομόφωνη ψήφιση της κοινής προσπάθειας όλων των πτερύγων του δημ. σ/λίου, για την αποκατάσταση του ονόματος της Χώρας. 2) Συγκρότηση επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί τον κύριο δήμαρχο σε κάθε βήμα των ενεργειών ή στις παραλείψεις του. Ουσιαστικά δηλαδή τίθεται υπό επιτήρηση ο κ. δήμαρχος, επειδή δεν του έχουν εμπιστοσύνη οι αντιπολιτεύσεις και ο λαός.

Την επιτήρηση αυτή όχι μόνο τη δέχτηκε, αναγκαστικά βέβαια, ο κ. δήμαρχος αλλά έκανε και την πρώτη κίνηση, καθώς εκείνος πρόλαβε και πρότεινε τη συγκρότηση της επιτροπής, μετά τις επικριτικές αξιολογήσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν του έχουν εμπιστοσύνη. Η αρχική πρόταση του κ. Μαστροκούκου ήταν να είναι τριμελής η επιτροπή: ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των δύο αντιπολιτεύσεων. Μετά όμως πλειοδότησε ο κ. Διακομιχάλης προτείνοντας να συμπληρωθεί η επιτροπή και με πολίτες, ένας από κάθε μια ενορία της Χώρας, του Προδρόμου, της Παναγιάς και του Αγ. Χαραλάμπους. Έτσι η 3μελής επιτροπή έγινε 6μελής (κατά το ρηθέν υπό του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βαμβακούλα: «να κάνουμε μια τριμελή επιτροπή από πέντε-έξι άτομα»).

Το θέμα ουσίας είναι τι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι πολίτες! Θα ελέγχουν τον κύριο δήμαρχο για ΟΛΕΣ του τις ενέργειες;

*

Παραπολιτικά του σημ. σ/λίου

Θα λέγαμε ότι  πιο μεγάλη σημασία και αξία για την πολιτική στην Κάλυμνο είναι  πολιτικό ήθος που βγαίνει στην επιφάνεια συχνά από τις «θάλασσες» της δημοτικής αρχής. Αυτό κάνει πιο διάφανη την ποιότητα της πολιτικής που βιώνουμε. επισημαίνουμε μερικά παραδείγματα, με την ελπίδα ότι η δημ. Αρχή κάτι θα κάνει για να δείξει (έστω και για το θεαθήναι) ένα καλύτερο πρόσωπο:

  1. Ο  δήμαρχος κ. Διακομιχάλης επανέλαβε και πάλι το «μειονέκτημα» του κυρίου Σ. Ζερβού είναι τα «γηρατειά» του. Ο κ. Ζερβός είναι 71 ετών και ο κ. Διακομιχάλης 63 ετών και πιστεύει ότι ο κ. Ζερβός είναι γέρος…, ενώ εκείνος εκπροσωπεί  τα «νιάτα». Και εντάξει να το πιστεύει, δεν έχει στοιχειώδη κρίση να καταλάβει ότι δημοσίως δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ηλικίας; Είναι αυτό πολιτικό ήθος και επίπεδο πολιτικού αντίλογου; Αφήνω το γεγονός ότι στελέχη της παράταξης του είναι της ίδιας και μεγαλύτερης ηλικίας από τον κ. Ζερβό, ενώ έχει φανατικούς οπαδούς γηραλέους. Γι’ αυτούς ποια γνώμη έχει; Ο κ. Ζερβός τον αντιμετώπισε και πάλι με ανωτερότητα και, βασικά, με χιούμορ. Όμως μέσα στην αίθουσα οι ακροατές Χωριανοί αγανάκτησαν με την «εξυπνάδα» αυτή του κ. δημάρχου και του έβαλαν τις φωνές.  Ο κ. Διακομιχάλης αγωνίστηκε να επαναφέρει την ηρεμία στο ακροατήριο.
  1. Ο κ. Διακομιχάλης θέλοντας να αποστομώσει, πάλι, τον κ. Ζερβό τον «βομβάρδισε» με την υπόμνηση ότι παλιότερα έτρωγε στο σπίτι της κας Ψαρομπά. Τέτοια κατάπτωση πολιτικού λόγου δεν ξανάγινε!
  1.  Ο αντιδήμαρχος κ. Παντ. Ζωίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του δ. σ/λου  κ.  Μικέ Ρήγα επιστρατεύοντας τη «λογική» ότι «τον διόρισε ο κ. Διακομιχάλης και τώρα του κάνει κριτική».  Ο κ. Ζωίδης δέχτηκε άμεσα απάντηση από τον κ. Μαγκάκη με τα εξής: Διορίζατε ανθρώπους για να τους έχετε διά βίου υποτελείς σας.

Τα σχόλια που ακολούθησαν την τοποθέτηση του κ. Ζωίδη και τη «λογική» που πρόβαλε έλεγαν: «Με αυτούς τους σκοπούς θα λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο που ετοιμάζει ο Διακομιχάλης; Για να εξαγοράζει ψήφους με τα μακαρόνια και αυτά χωρίς να είναι δικά του ή της παράταξης του;»

Και το άλλο σχόλιο: «Γι’ αυτό θέλει να βάλει μπροστά στον ΟΚΑΝΑ, που θα δίνει δωρεάν υποκατάστατα των ναρκωτικών στα εξαρτημένα άτομα;»

Κατά τη δική μας εκτίμηση Το δημ. σ/λιο ήταν μια δημόσια ανάλυση των ευθυνών που φέρει ο κ. Διακομιχάλης για την εξαφάνιση της Χώρας.  Επίσης ακούστηκαν θλιβερές εκφράσεις και συμπεριφορές χαμηλού πολιτικού ήθους. Η Κάλυμνος είναι ισοπεδωμένη και πολύ δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι, γιατί στο τέλος, μετά από όλα αυτά που είπε ο κ. Διακομιχάλης, βρέθηκαν 3-4 Χωριανοί που τον χειροκρότησαν ένθερμα και ξάφνιασαν τους υπόλοιπους του ακροατηρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

6 σχόλια

Argo Kalymnos