Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γ. Γαλουζής: Άμεσα να αποκατασταθεί η ονομασία της Χώρας (video) Κύριο

Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε  στην ηλεκτρονική ΑΡΓΩ, στις 28.1.13, ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κύριος Γιάννης Γαλουζής, με θέμα την εξαφάνιση της Χώρας Καλύμνου από το χάρτη.

 

Ο κύριος Γαλουζής έθεσε σοβαρά κεφάλαια του θέματος, μεταξύ των οποίων: (α) ο τρόπος  που ήρθε στην επιφάνεια το θέμα, (β) πώς αντέδρασε η δημ. Αρχή στη δημοσιοποίηση του προβλήματος, (γ) η άρνηση του δημάρχου να δοθούν στις αντιπολιτεύσεις τα έγγραφα που έστειλε στη Στατιστική Υπηρεσία, δηλαδή το διαβιβαστικό και το Φύλλο Απογραφής Πληθυσμού (ΦΑΟ) με τους δήμους που αναγράφονται σ’ αυτό και η Χώρα είναι καταχωρισμένη ως αυτοτελής οικισμός, αλλά μετά εξαφανίστηκε, άγνωστο πώς, (δ) ο εντοπισμός του λάθους της ή της σκόπιμης διαγραφής, και (ε) η δυνατότητα αποκατάστασης των πραγμάτων στην προτέρα τους θέση, δηλαδή η Χώρα να συνεχίσει να λέγεται Χώρα και όχι να καταγράφεται σαν γειτονιά της Πόθιας.

Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος από τον κύριο Γαλουζή είναι πολύ σοβαρός και υπεύθυνος. Αποφεύγει να καταθέσει τις προσωπικές του εκτιμήσεις, περιμένοντας τα  γραπτά ντοκουμέντα. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ, με έγγραφα και με τηλεφωνήματα.

Ωστόσο, από την όλη του έρευνα και την επίμονη προσπάθεια του να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, έχει να καταθέσει τις παρακάτω εκτιμήσεις, χωρίς να χρησιμοποιεί επιθετικές εκφράσεις. Είπε στην ΑΡΓΩ ο κύριος Γαλουζής μεταξύ άλλων:

  1. Την ευθύνη φέρει προσωπικά ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης για τη διαγραφή της Χώρας Καλύμνου από το χάρτη. Και ο λόγος είναι απλός και διάφανος: η ΕΛΣΤΑΤ έστειλε στο Δήμο το ΦΑΟ με τη Χώρα μέσα στον πίνακα των οικισμών (ο κ. Γαλουζής επέδειξε το φύλλο αυτό και στο φακό μας), προκειμένου να το ψηφίσει το δημ. συμβούλιο και στη συνέχεια να το υπογράψει ο ίδιος ο δήμαρχος και να το επιστρέψει στην ΕΛΑΣΤ. Το δημ. σ/λιο ψήφισε το συγκεκριμένο ΦΑΟ, αλλά μετά το Χωριό μετά εξαφανίστηκε.
  1. Η δημ. Αρχή δεν του δίδει τα αντίγραφα των εγγράφων που έστειλε στην ΕΛΣΤΑΤ. Στο επίμονο αίτημα της ελ. αντ/τευσης (όπως και της αξ. αντ/τευσης) η δημ. Αρχή, εβδομάδες τώρα, σιωπά και δεν ανταποκρίνεται στην εκ του νόμου υποχρέωση της.
  1. Πρέπει να φωτιστεί σε όλα της τα σημεία η ανιστόρητη και προκλητική εξαφάνιση της Χώρας, και να αποδοθούν ευθύνες.
  1. Η Χώρα θα υποχρεωτικά θα ξαναβρεί την ονομασία της. Είναι απαίτηση του λαού και της ιστορίας του νησιού.
  1. Οι Καλύμνιοι να ενεργοποιηθούν περισσότερο και να πούνε τη γνώμη τους δημόσια. Να μη φοβούνται. Εξάλλου το θέμα δεν είναι με κανένα τρόπο παραταξιακό. Είναι παγκαλυμνιακό και εθνικό.

Σαν επίλογος

Πράγματι η διαγραφή της Χώρας Καλύμνου δεν είναι ένα απλό τοπικό ζήτημα. Δεν αφορά μόνο την Κάλυμνο και τους Χωριανούς, γιατί δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται από το χάρτη της πατρίδας μας ιστορικοί οικισμοί ούτε από «λάθος» ούτε από καμιά σκοπιμότητα.

Ο κύριος Γαλουζής είναι ο πρώτος που «σήκωσε» το θέμα ψηλά, καθώς το παρουσίασε κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΙΓΑΙΟ TV με το δημοσιογράφο Μ. Χαραμαντά όχι σαν μια από τις ειδήσεις της επικαιρότητας, αλλά ως σοβαρότατο θέμα για την Κάλυμνο και την Ιστορία του νησιού. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κύριος Γιάννης Μαστροκούκος, ενώ η ΑΡΓΩ (Σακ. Τρικοίλης) από την αρχή απηύθυνε προσκλητήριο προς τους Καλύμνιους να ενεργοποιηθούν και να αντισταθούν. Το προσκλητήριο της εφημερίδας μας έσπασε κάθε ρεκόρ αποδοχής. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η ΑΡΓΩ (5:33΄) έχει καταγράψει στη σελίδα της πάνω από 4.718 επισκέπτες. Πρωτοφανής ο συναγερμός όχι μόνο των Χωριανών αλλά όλων των Καλύμνιων. Μερικοί, από αυτούς που προσκαλέσαμε ονομαστικά,  δεν απάντησαν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την άρνηση τους  γίνανε οι πρώτοι που ενοχοποιούν το κύριο δήμαρχο; Είναι αυτός «παραταξιακός πατριωτισμός»;

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version