Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τραβιούνται στα δικαστήρια ως «παράπλευρη απώλεια» του ΧΥΤΑ Κύριο

Από το Δεκέμβριο 2009, όταν ο επικεφαλής της τότε αξ. αντ/τευσης κ. Δ. Διακομιχάλης έκανε την καταγγελία για το ΧΥΤΑ, συνεπικουρούμενος από τον κ. Ιω. Τάτση (και οι δύο πολιτικοί μηχανικοί), είχε ανοίξει ένα τεράστιο (<τέρας) κεφάλαιο που ταλαιπώρησε φρικτά μέχρι σήμερα όλη την Κάλυμνο και συνεχίζουν οι «παράπλευρες απώλειες».

 

Ο ανακριτής κάλεσε στην Κω, για τις 4 & 5 Φεβρουαρίου, όλους τους δημ. σ/λους του τότε δημ. σ/λίου που ψήφισε ομόφωνα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έργου. Οι ανακρινόμενοι σήμερα πρέπει να αποδείξουν ότι καλώς ψήφισαν τότε  (ή τουλάχιστον χωρίς δόλο). Οι εκτιμήσεις λένε ότι τελικά θα αθωωθούν, όμως ποιος μπορεί να προδικάσει την ετυμηγορία των δικαστών;  και μια επιγραμματική καταγραφή του ιστορικού της υπόθεσης ΧΥΤΑ είναι χρήσιμη και αναγκαία.

Το «έπος ΧΥΤΑ» κατέστη σταθμός στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Καλύμνου, γιατί (α) έκανε ανάστατη την Κάλυμνο για χρόνια, (β) έκρινε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τις τελευταίες δημ. εκλογές που τις κέρδισε ο κ. Διακομιχάλης, (γ) και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με τις «παράπλευρες απώλειες» να ταλαιπωρεί συμπολίτες μας και δημ. σ/λους,  ακόμη και της παράταξης του κ. Διακομιχάλη.

Παραθέτουμε το χρονολόγιο του «έπους» και ευχαριστούμε το συντάκτη κ. Δημ. Καρδούλια, συνήγορο της εταιρίας 3Κ των αδελφών Κρούσκου  - η οποία βγήκε νικήτρια και «καθαρή» μέσα από τη σκληρή αυτή δοκιμασία, παρά τα γεγονός ότι ο κ. Διακομιχάλης δήλωσε ότι γι’ αυτόν η υπόθεση δεν έκλεισε, θα τη συνεχίσει….

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΧΥΤΑ

 1. Στις 15-12-2009 κατατίθεται μηνυτήρια αναφορά των κ.κ. Δημητρίου Διακομιχάλη και Ιωάννη Τάτση, κατοίκων Καλύμνου, επί της οποίας σχηματίστηκε η ΑΒΜ: Γ09/83Ε ποινική δικογραφία.
 1. Λίγες ημέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος τότε της παράταξης Διακομιχάλη, κ. Γαβαλάς Νικόλαος, νυν πρόεδρος του δημοτικού μας συμβουλίου, σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Καλύμνου, ανακοινώνει στο σώμα, πως  υπάρχει καταγγελία πολίτη, ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο χώρο ΧΥΤΑ. Το ανωτέρω γεγονός ο Γαβαλάς Νικόλαος ζητά να καταγραφεί στα πρακτικά του Δ.Σ. Το δημοτικό συμβούλιο Καλύμνου, αποφασίζει να αναθέσει απ’ ευθείας, στον συμπατριώτη μας τοπογράφο μηχανικό Ολυμπίτη Εμμανουήλ, την εκτέλεση τοπογραφικής αποτύπωσης του χώρου Χ.Υ.Τ.Α, προκειμένου να καταστεί σαφής, αλλά και αναλλοίωτη η υφιστάμενη κατάσταση του οικοπέδου ΧΥΤΑ μετά τις καταγγελίες των κ.κ Διακομιχάλη-Τάτση.
 1. Στις 15-1-2010 οι καταγγέλλοντες (Διακομιχάλης-Τάτσης), σε νέα συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ, εμμένουν στις καταγγελίες τους, κατηγορώντας ωστόσο ευθέως τα μέλη της Διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών (Χούλλη – Κλήμη) για ανεπάρκεια και πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, χρησιμοποιώντας την έκφραση «νυχτωμένοι παρά δέκα».
 1. Στις 25-1-2010

η ανάδοχος εταιρεία «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» καταθέτει σχετική στο Τ.Ε.Ε. Δωδ/σου για να οριστεί επιτροπή πραγματογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει το βάσιμο ή μη των καταγγελιών Διακομιχάλη - Τάτση.

 1. Το Τ.Ε.Ε. Δωδ/σου δηλώνοντας εγγράφως αδυναμία συγκρότησης επιτροπής πραγματογνωμόνων, παραπέμπει την αίτηση στο Τ.Ε.Ε. Αθηνών.
 1. Στις 16-3-2010 (αρ. πρωτ:  3163/16-03-10) , δηλ. μετά από 50 ολόκληρες ημέρες!!!, το Τ.Ε.Ε. Αθηνών ορίζει από κοινού, ως πραγματογνώμονες, τους κ.κ. Αναστάσιο Φλώκο, πολιτικό μηχανικό και Ταρναρά Ιωάννη, τοπογράφο μηχανικό για να διενεργήσουν την παραπάνω πραγματογνωμοσύνη.

10. Στις 26-3-2010 οι πραγματογνώμονες Αναστάσιος Φλώκος και Ταρναράς Ιωάννης επισκέπτονται, για πρώτη φορά, την Κάλυμνο. Συναντούν τον ανάδοχο, επισκέπτονται την Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών του έργου για ενημέρωση και συλλογή στοιχείων, γίνεται επίσκεψη στον τόπο του έργου και ακολούθως βλέπουν χωριστά και τους καταγγέλλοντες.

11. Στις 19-4-2010 οι παραπάνω πραγματογνώμονες επισκέπτονται για δεύτερη φορά την Κάλυμνο. Συναντούν και πάλι τον ανάδοχο, επισκέπτονται την Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών του έργου για να πάρουν την τοπογραφική αποτύπωση του κ. Εμμ. Ολυμπίτη, ενώ και πάλι γίνεται επίσκεψη στον τόπο του έργου.

12. Στις 16/7/2010 οι πραγματογνώμονες Αναστάσιος Φλώκος και Ταρναράς Ιωάννης καταθέτουν στο Τ.Ε.Ε. το πόρισμά τους.

13. Η ανάδοχος 3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. πληρώνει στο ΤΕΕ το κόστος πραγματογνωμοσύνης (περίπου 30.0000,00 €) και στη δημόσια συνέντευξη των εκπροσώπων της κ.κ. Νικολάου και Γεωργίου Κρούσκου, η οποία έγινε στις 2-8-2010, αυτοί ενημέρωσαν τον Καλυμνιακό Λαό, ότι οι καταγγελίες Διακομιχάλη - Τάτση του Δεκεμβρίου 2009, περί δήθεν, όπως είπαν, παράνομων πιστοποιήσεων ποσού 500.000,00 €, είναι παντελώς αβάσιμες και ότι σ’ αυτό συμφωνούν και οι πραγματογνώμονες του Τ.Ε.Ε. Αθηνών. Εφευρίσκονται ωστόσο από τους πραγματογνώμονες «όλως τυχαίως», όπως δήλωσε ο κ. Κρούσκος τεχνάσματα συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού, δηλ.: α) στροφή της λεκάνης του έργου κατά 0,50 μοίρα !!!, β) προσωρινές εναποθέσεις (μπάζα), που από τους πραγματογνώμονες θεωρούνται τελικώς, αυθαίρετα, ως παρθένο-άσκαφτο βουνό !!!, και γ) εφάρμοσαν και επέβαλαν, όπως είχε πει ο κ. Κρούσκος, αυθαίρετα, πρόστιμο περίπου 50.000,00 €, γιατί, κατά τον κ. Κρούσκο «… άκουσον - άκουσον σκάψαμε παραπάνω από όσο θα έπρεπε» !!!!

14. Τον Αύγουστο 2010 επισκέφθηκε την Κάλυμνο ο κ. Λούρμας, επιθεωρητής δημοσίων έργων για να κάνει αυτοψία και έλεγχο επί τόπου στο έργο του ΧΥΤΑ. 

15. Στις 26-10-2010, δηλ. λίγες μόλις ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 συντάσσει τη σχετική του έκθεση, η οποία όμως αποστέλλεται αμέσως μετά τις εκλογές… Το εκλογικό σώμα δεν λαμβάνει γνώση εγκαίρως της έκθεσης αυτής και ο κ. Διακομιχάλης κερδίζει τις εκλογές, ενώ το «σκάνδαλο ΧΥΤΑ» παίζει δυνατά στα προεκλογικά μπαλκόνια. Στην εν λόγω έκθεση του κ. Λούρμα από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε) δικαιώνονται πλήρως οι θέσεις της αναδόχου εταιρείας και των μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καλύμνου, καθώς στη σελ. 48 της έκθεσης αυτής αναφέρονται κατά λέξη τα εξής: «Σύμφωνα με όσα προαναφέρονται, ιδιαίτερα στις παραπάνω παραγράφους  2.3, 2.4 και 2.8 εσφαλμένα διαπιστώθηκε κατά την πραγματογνωμοσύνη ότι πληρώθηκαν με τον 5ο λογαριασμό, επιπλέον 353.890,67 € (με Ο.Ε. & ΦΠΑ)».

16. Τον Σεπτέμβριο του 2011 καλούνται επειγόντως, από την κα Μπούμπα, τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, τόσο ο κ. Νικόλαος Κρούσκος, όσο και οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μας κ.κ. Ζωγραφάκης Μιχ., Χούλλης Σπ., Καμμά Στ. και Κλήμης Δημ., ο τεχνικός σύμβουλος του έργου κ. Φρατζής Ι. και ο κ. Ρώτας Ι., για να δώσουν όλοι τους εξηγήσεις σε προκαταρτική εξέταση με βάση τη σχηματισθείσα από τις καταγγελίες Διακομιχάλη – Τάτση ποινική δικογραφία. 

17. Στα τέλη του ίδιου μήνα η κα Μπούμπα έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, αφού δέχθηκε το αβάσιμο των καταγγελιών.

18. Μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη αυτή, ο κ. Διακομιχάλης άρχισε να εκτοξεύει βέλη κατά της κας Μπούμπα, κάνοντας λόγο για «κουκούλωμα» της υπόθεσης, ενώ οι συνεντεύξεις του και οι καταγγελίες του σε βάρος της δικαιοσύνης γίνονται πρώτο θέμα στα ΜΜΕ όλης της Δωδ/σου.

19. Μετά από λίγο διάστημα ο κ. Αντεισαγγελέας Εφετών με αφορμή το παραπάνω πόρισμα, αλλά και την ένορκη εξέταση, στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, του κ. Δημητρίου Λούρμα, Επιθεωρητή του ΣΕΔΕ, ζήτησε να επιστραφεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω και να μην τεθεί αυτή στο αρχείο προκειμένου να ερευνηθεί ένα άλλο θέμα, άσχετο, όπως προκύπτει, με τα αρχικώς καταγγελλόμενα των κ.κ. Διακομιχάλη - Τάτση. Ειδικότερα, ο κ. Λούρμας, στα πλαίσια λοιπόν της ως άνω κατάθεσής του, αλλά και στο από 26-10-2010 πόρισμά του, εστίασε και σ’ ένα άλλο ζήτημα. Ο κ. Λούρμας κατέθεσε ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: «…Το μόνο που θέλω να σημειώσω, πράγμα που άλλωστε αναφέρω στην έκθεσή μου και ειδικότερα στη σελίδα 48 επόμενα, είναι ότι με την υπ’αριθμ. 60/2-3-2006 απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Καλυμνίων αύξησε την αξία των χωματουργικών εργασιών από 460.000,00 € περίπου που ήταν στη μελέτη, σε 848.000,00 € αντί να τα μειώσει σε ένα ποσό περίπου των 350.000,00 € και δημοπράτησε το έργο με αποτέλεσμα να πληρώνονται δυσανάλογα ψηλά οι χωματουργικές εργασίες. …». Έτσι, με βάση αυτή την κατάθεση ερευνάται το ενδεχόμενο πρόκλησης αντίστοιχης ζημίας στο ελληνικό δημόσιο και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σημειώνεται, ότι η υπ’αριθμ. 60/2-3-2006 απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου ελήφθη, ομόφωνα, ενώ αυτή ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από κα Πέτροβα, τέως Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και πιο συγκεκριμένα για τα αδικήματα: α) της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, τελεσθείσα από κοινού, από την οποία προκλήθηκε ελάττωση της περιουσίας του δημοσίου, συνολικής αξίας άνω των 120.000,00 €, β) της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τελεσθείσα από κοινού, γ) της ηθικής αυτουργίας στις πράξης αυτές, καθώς επίσης και της άμεσης συνέργειας.  

Κλήθηκαν από τον ανακριτή, για τις 4 & 5 Φεβρουαρίου οι εξής:  

 1. Ρούσσος Γιώργος
 1. Κουρούνης Χαράλαμπος
 1. Μπούκης Μιχάλης
 1. Γαλουζής Ιωάννης
 1. Ζερβός Σακελλάριος
 1. Ζωϊδης Παντελής
 1. Θανάτσης Γιώργος
 1. Καλικάτζαρος Μικές
 1. Κλωνάρη Αικατερίνη
 1. Λελέκης Μιχαήλ
 1. Σισώης Γεώργιος (απεβίωσε)
 1. Σκουμπουρδής Αγαπητός
 1. Τρουμουλιάρης Απόστολος
 1. Χατζηλάου-Ρήγα Αικατερίνη
 1. Χριστοδούλου Φίλιππος
 1. Κουλιανός Παναγιώτης  (δημ. υπάλληλος, υπηρεσιακός εισηγητής)

Απουσίαζαν από την επίμαχη συνεδρίαση της 2-3-2006 οι Διακομιχάλης, Ανδρέου, Μακρυλλός, Μαστροκούκος και Ψαράς. Για το λόγο αυτό δεν καλούνται. 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version