Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσκλητήριο προς τους Χωριανούς, να μην εξαφανιστεί η Χώρα... Κύριο

Για πρώτη φορά Η ΑΡΓΩ προβαίνει σε δημόσιο και ονομαστικό προσκλητήριο συνδημοτών μας και συλλόγων, γιατί βλέπουμε ότι έχει συντελεστεί ένα έγκλημα εις βάρος της Χώρας και, εκτός από δυο-τρία πολιτικά πρόσωπα και τη λαϊκή συνέλευσης στον Πρόδρομο, δεν ακούσαμε και πολλές… «φωνές».
Η πραγματικότητα
Υπάρχει  μια βάρβαρη πραγματικότητα: Η Χώρα (ή Χωριό), η πρώτη πόλη της Καλύμνου, με ιστορία 10 αιώνων, διαγράφηκε από το χάρτη χάρη της  εφαρμογής του νόμου»!!!. Και ρωτάμε: Είναι δυνατόν οι Χωριανοί να δέχονται αυτοί την ιστορική ταπείνωση με το κεφάλι σκυμμένο; Έχει κανείς το δικαίωμα να ψελλίζει την άθλια πρόφαση «αφού έτσι θέλει ο νόμος» ;
Τέτοια ταπείνωση δε γνώρισε ποτέ η ιστορική μας Χώρα. Η μήτρα της ιστορίας και της Καλύμνου. Η πόλη με τους τολμηρούς, ασυμβίβαστους και δυναμικούς ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης και της εθνικής περηφάνιας.  Κορύφωση της πολιτικής ασυναρτησίας αποτέλεσε η απρόσεκτη πρόταση του δημάρχου κ. Διακομιχάλη να χρησιμοποιείται διπλή ονομασία «Οικισμός Πόθιας-Χώρας». Αυτό το πήρε μήπως  από την προτεινόμενη διπλή ονομασία της Μακεδονίας;
Φοβερά και πρωτόγνωρα πράγματα. Είναι να τρομάζει κανείς. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Οι Βυζαντινοί, οι Ιππότες, οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, όλοι οι κατακτητές δεν αμφισβήτησαν το δικαίωμα της να έχει την ονομασία της. Αυτό το δικαίωμα θα το χάσει σήμερα;
Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι οικονομικές συνέπειες για τους Χωριανούς. Όσα πυροτεχνήματακι αν  πέφτουν, η θλιβερή πραγματικότητα δε θα αλλάζει. Όλοι οι επαγγελματίες θα το νιώσουν.  Ακόμη και οι ταξιτζήδες. Γιατί κι αυτοί  δε θα έχουν πια «νόμιμο» το δικαίωμα να παίρνουν διπλή ταρίφα για κούρσα μέχρι το Χωριό. Στην ίδια πόλη, των 12.000 κατοίκων χωράνε δύο ταρίφες;
Και βέβαια με την ίδια «λογική»  που επικαλείται ο δήμαρχος, της απόστασης 200 μέτρων μεταξύ των οικισμών,  αναμένεται και ο Πάνορμος να γίνει «Πάνορμος Πόθιας», όπως και το «Μασούρι Πόθιας». Γιατί καμιά από αυτές τις περιοχές δεν απέχουν τα σπίτια της 200 από τον γειτονικό οικισμό.  Επομένως στην αλυσίδα «Πόθια-Χώρα» (που τα σπίτια δεν απέχουν 200 μ. από οικισμό σε οικισμό),  πρέπει να γίνουν «οι εκ της νομοθεσίας επιβαλλόμενες διορθώσεις», ώστε να έχουμε τον πιο νόμιμο οικισμό, το απαύγασμα της νομιμότητας:  «Οικισμό Πόθιας – Χώρας - Πανόρμου – Γαϊδουροράχου - Καμαρίου – Μυρτιών – Μασουρίου», με την επιφύλαξη να συνεχίσει το μασούρι του μακρόσυρτου αυτού οικισμού. Πρέπει να πατήσουμε ένα φρένο στον κατήφορο που τρέχει η Κάλυμνος με σπασμένα τα φρένα, «ξεφρενιασμένη» εντελώς…
Η σιωπή είναι μάσκα
Να γιατί οι Καλύμνιοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν «γαργάρα» μια τέτοια τρέλα, ένα τέτοιο έγκλημα. Η μέχρι τώρα σιωπή είναι απαράδεκτη αλλά και ανάρμοστη με την ιστορία των Χωριανών και γενικότερα των Καλυμνίων.
Οι λόγοι αυτής της σιωπής μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι.  Όμως η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ούτε σοβαρότητα, ούτε «χρυσός» (εκτός κι αν έτσι τη βλέπουν μερικοί…).  Είναι μάσκα, για να μην την πούμε «κουκούλα» προδοσίας.  Είναι σαφέστατα ένοχη.
Ποιος όμως Χωριανός δε θα ντρέπεται όταν θα του λένε ότι κατοικεί στον Πρόδρομο Πόθιας ή  στην Παναγία Κεχαριτωμένη Πόθιας, ή στον Άγ. Χαράλαμπο Πόθιας. Και ειδικότερα, στα Θένια Πόθιας, στα Τσίκουδα Πόθιας, την Κοκκαλαριά Πόθιας, στα Χορταράκια Πόθιας. Δεν είναι μόνο γελοίο αυτό που έγινε. Φτύνει κατά πρόσωπο τους Χωριανούς.
Καθαρό το προσκλητήριο
Και επειδή δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας, η ΑΡΓΩ απευθύνει άμεσο και καθαρό προσκλητήριο προς τους αγαπητούς μας συμπατριώτες που «διαθέτουν φωνή» και, συνακόλουθα, έχουν και το  χρέος να μιλήσουν δημόσια. Είτε ως άτομα είτε μέσα από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν. Να πάρουν θέση ξεκάθαρη. Να πούνε, έστω με μια φράση η και με κείμενο,  αν συμφωνούν ή όχι με αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος της Χώρας.  Αν δέχονται τη διαγραφή της Χώρας από το χάρτη ή όχι για χάρη του νόμου και της ευνομίας…
Το προσκλητήριό μας απευθύνεται σε όλους τους Καλύμνιους, προπάντων βέβαια στους Χωριανούς
και τις Χωριανές. Για πρακτικούς λόγους ονοματίζουμε πρόσωπα και συλλόγους:
1)       Ένωση Πολιτών Χώρας.
2)       Κασσάρας Γιώργος, πρώην βουλευτής, Χωριανός.
3)       Εκκλησιαστικά συμβούλια Προδρόμου, Παναγίας, Αγ. Χαραλάμπους.
4)       Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Χώρας.
5)       Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι».
6)       Χατζηδάκης Κυριάκος, πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Χωριανός
7)       Χατζηθεοδώρου Γιώργος, μέλος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου, Χωριανός
8)       Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου (ΛΕΚ)
9)       Κασσάρα-Τρικοίλη Πόπη, μέλος Δ.Σ. ΛΕΚ, Χωριανή
10)   Μαύρου Ι. Πόπη, πρόεδρος Δ.Σ. ΛΕΚ.
11)   Χειλάς Γιάννης, διευθυντής Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου, Χωριανός
12)   Αλαχούζος Μιχάλης, για πολλά χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος, Χωριανός.
13)   Χωριανοί καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι,  τεχνίτες, επιχειρηματίες, σφουγγαράδες, καπεταναίοι, ψαράδες κ.λπ.
14)   Μουσελλής Μανόλης, πρόεδρος των λογιστών, δημ. σ/λος, Χωριανός
15)   Μαΐλλης Θέμελης, συνδικαλιστής των οικοδόμων, Χωριανός
16)   Μακαρούνας Νικόλας, δημοσιογράφος TV12, Χωριανός.
17)   Παροικιακοί σύλλογοι Καλυμνίων Αθήνας, Ρόδου, Θεσσαλονίκης αλλά και Αμερικής (Τάρπον Σπρινγκς, Οχάιο, Ν. Υόρκης κ.λπ.), Αυστραλίας, Γαλλίας κ.α.
Καθαρά και ξάστερα
Δεν έχει νόημα να συνεχίσω την καταγραφή προσώπων και συλλόγων. Όλοι έχουν υποχρέωση να πάρουν θέση. Προπάντων όμως οι Χωριανοί να δείξουνε την περηφάνια τους για το ιστορικό και ηρωικό Χωριό. Ας γράψει  ο καθένας στο φιλικό του έντυπο (η ΑΡΓΩ δεν ψάχνει για αναγνώστες…), αλλά να μιλήσει καθαρά και ξάστερα.  Το θέμα δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε παραταξιακό, όσο κι αν το μαλλιοτραβάνε , ώστε να το πάνε αλλού και οι Καλύμνιοι να παραμιλάνε με «πολιτικό αυτισμό» και «υπό παραταξιακή καταστολή».
Η Χώρα μπορεί και επιβάλλεται να ξαναμπεί στο χάρτη της Καλύμνου άμεσα…
Τελευταία τροποποίηση στις

28 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Eφημέριοι των Ιερών Ναών της Χώρας Καλύμνου δημοσιεύθηκε από Eφημέριοι των Ιερών Ναών της Χώρας Καλύμνου

  Τα Ενοριακά Συμβούλια των τριών Ενοριών της Χώρας Καλύμνου, του Ι.Ν. Παναγίας Κεχαριτωμένης, του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, του Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους, ερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα των απανταχού Χωριανών, αλλά και όλων των Καλυμνίων, εκφράζουμε με την παρούσα ανακοίνωση την έντονη αντίθεση μας στη διαγραφή της ιστορικής κωμόπολης της Χώρας από το απογραφικό χάρτη του νησιού μας.
  Η Χώρα, ο παλιότερος ζωντανός οικισμός της Καλύμνου, με ιστορία 1100 χρόνων, από τη Βυζαντινή πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου ως τις μέρες μας υπήρξε το κέντρο της νεότερης ιστορίας μας, η κοιτίδα των παραδόσεων μας, η καρδιά της Εκκλησιαστικής μας ιστορίας ως καθέδρα των Επισκόπων Λέρνης και του πρώτου Μητροπολίτου Λέρου-Καλύμνου Χρυσάνθου, με τρεις παλαιότατους ενοριακούς ναούς, δύο κοιμητηριακούς και πλήθος εξωκκλησιών. Αυτή η μικρή πολιτεία των 3000 κατοίκων που σημάδεψε με γεγονότα σταθμούς (έκρηξη επανάστασης 1821, πρώτες δημοτικές εκλογές 1828, αγώνας για τα προνόμια 1869, πετροπόλεμος 1935) την ιστορία μας, που πρόσφερε πλήθος ανθρώπων της πειστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, πως είναι δυνατόν να διαγραφεί έτσι απλά; Αυτή η άνευ προηγουμένου αστοχία μας αγανακτεί και μας θλίβει βαθύτατα, καθώς αποτελεί προσβολή του πολιτισμού μας, των παραδόσεων μας και των ιστορικών καταβολών μας.
  Η Εκκλησία μας, κιβωτός και φύλακας της ιστορίας και των παραδόσεων μας, διατρανώνει την αντίθεση της στην παραχάραξη της τοπικής μας ιστορίας. Συνενώνουμε τη φωνή μας μ’αυτή όλων των Χωριανών και καλούμε τη Δημοτική Αρχή, τις πολιτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όλους τους Φορείς του τόπου μας σε κοινό αγώνα ώστε η Χώρα, η ιστορική πρωτεύουσα της Καλύμνου να αποκατασταθεί ως αυτόνομος οικισμός του Δήμου Καλυμνίων.

  Οι Εφημέριοι και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ιερών Ναών Χώρας Καλύμνου

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  ΔΥΤΩΝ ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΟΣΤΡΑΚΑΛΙΕΩΝ
  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΠΟΓΓΩΝ ΑΡ. ΠΡ. 25/01/2013

  ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ, ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»

  Εμείς οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, χωρίς πολλά λόγια και με τα λίγα γράμματα μας, αγαπητοί συμπατριώτες ,σας γνωρίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής των οικισμών και του πληθυσμού από την Στατιστική Αρχή ,εξαφάνισαν την χώρα Καλύμνου, το ιστορικό Χωριό.
  Ναυάγησαν την χώρα Καλύμνου, την έριξαν στον πάτο και την έπνιξαν τα μεγάλα συμφέροντα . Ντροπή σας!!! κύριοι με τις μεγάλες γραβάτες και κυρίες της υψηλής κοινωνίας. Θα τρίζουν τα κόκκαλα όλων αυτών που βρίσκονται θαμμένοι κατά χιλιάδες στα νεκροταφεία του ταξιάρχη και της Λημιώτισσας στο Χωριό. Δεν θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές των Χωριανών σφουγγαράδων που τους κατάπιε η θάλασσα, και κείτονται άθαφτοι, αλειτούργητοι στις μαύρες ερημιές και τα ξερονήσια της Μπαρμπαριάς. Αντί για μνημόσυνο και φόρο τιμής στους αλησμόνητους προγόνους μας, φέρατε τον αφανισμό και το σκοτάδι.
  Οφείλετε να αποκαταστήσετε αυτό το αίσχος !!!
  ΚΑΛΥΜΝΟΣ 25/01/2013
  ΟΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
  ΓΙΩΡΓΑΝΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Π

 • Σύνδεσμος σχολίου Κουλιανός Γεώργιος δημοσιεύθηκε από Κουλιανός Γεώργιος

  Είναι πράγματι λυπηρό, φίλε Θανάση. Μπορούμε να δώσουμε τα...ρέστα μας για "ένα πουκάμισο αδειανό"-που θα λεγε κι ο Σεφέρης-ενώ την ίδια στιγμή δε δίνουμε...μία για το ξεγύμνωμα του τόπου από ζωτικές υπηρεσίες.
  Έτσι πορευόμαστε μια ζωή, γι αυτό δε μας έπαιρναν, δε μας παίρνουν και δεν πρόκειται ποτέ να μας πάρουν στα σοβαρά οι εκάστοτε συνομιλητές μας.

 • Σύνδεσμος σχολίου Θανάσης Αθανασίου δημοσιεύθηκε από Θανάσης Αθανασίου

  Σακελλάρη, θα μου επιτρέψεις να "εκμεταλλευτώ" τον χώρο της "Α.τ.Κ", μετά από την δημόσια τοποθέτησή μου επί του θέματος, για να προσθέσω το τελευταίο άρθρο του "Παλμού του Αιγαίου" που αναρτήσαμε χθες και αποτελεί την ολοκλήρωση της θέσης μας στο πρόβλημα που προέκυψε.

  http://www.palmosaigaiou.gr/politiki/item/1365-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9--%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC.html

  Το επισημαίνουμε με το "λινκ" ώστε να μην καταχραστούμε τον χώρο του δημόσιου διαλόγου της εφημερίδας.Ευχαριστούμε για την φιλοξενεία.
  Με εκτίμηση
  Θανάσης Αθανασίου
  Φιλόλογος - Διαχειριστής της σελίδας "Παλμός του Αιγαίου"

 • Σύνδεσμος σχολίου Μιχ. Αλαχούζος δημοσιεύθηκε από Μιχ. Αλαχούζος

  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  Φ Ε Κ
  3.4.6.5/28-12-2012
  Φύλλο Έκτακτης Κουτουράδας
  Με ημερομηνία 28/12/2012 είδαμε και αυτό να εκδίδεται φύλλο που αξιολογεί-ται για τη μοναδικότητά του, αφού το αποτέλεσμα αυτού δηλώνει ενέργειες εκ του κουτουρού.
  Χρησιμοποιώ σκοπίμως τη λέξη κουτουρού, αφού τίποτε δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή, γεγονός που σε αναγκάζει να βάλεις ερωτήματα για να αποδείξεις την απροσεξία, την απερισκεψία κ.λ.π., το δε αποτέλεσμα είναι τρελό και επιπλέον διακινδυνεύει την αλλοίωση των πάντων. Κοντολογίς, δεν υπάρχει ο οικισμός του χωρίου στην Κάλυμνο. Το όνομα δε αυτής, ΕΛΣΤΑΤ, με τους φωστήρες της.
  Απευθύνομαι σε όλους με την παρούσα ανοικτή μου επιστολή με τα απλά ερωτήματα :
  1) Ποιος εξουσιοδότησε ποιον να αλλοιώσει μια ιστορία που ξεκινά από το 1640, αφού τότε άρχισε να κτίζεται η Χώρα Καλύμνου, που στη συνέχεια επί σειρά χρόνων, υπήρξε η Ιστορική Πρωτεύουσα της Καλύμνου, την οποία σεβάστηκαν και οι κατακτη-τές της.
  2) Ποιός έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Καλυμνίων, όπου και στις δύο αποφάσεις του Δ.Σ. 44, 46, υπάρχει ο οικισμός του Χωρίου.
  3) Πώς γίνεται να διαγράψει έναν ολόκληρο οικισμό, την ώρα που στην τελευταία Απογραφή του 2011, υπήρχαν ανεξάρτητοι Τομεάρχες ξεχωριστά για κάθε οικισμό, με ξεχωριστό κωδικό και για το Χωριό. Ποιός αλλοίωσε όλα αυτά τα στοιχεία;
  4) Τί ονομασία πλέον θα έχει το μοναδικό Κάστρο του νησιού, που φιλοξενούσε μόνο το Λαό της Καλύμνου, από τον 11ο αιώνα;
  5) Ποιός θα μου απαντήσει στο ερώτημα για το ποιός έξυπνος άλλαξε το τοπωνύμιο Παλαιοχώρα του 11ου αιώνα και το έκανε απόλυτο μηδέν, αφού έχει εξαφανιστεί και το Παλαιοχώρα, αλλά και το Χώρα ως λέξη από τους οικισμούς στο νησί της Καλύμνου; Και λέω λέξη, γιατί ο οικισμός Χώρας ήταν, είναι και θα είναι από τους οικισμούς της Καλύμνου.
  Θα μείνω σ’ αυτά τα λίγα λόγια και να παρακαλέσω στο επίπεδο του μη επιτρεπτού της αλλοίωσης της Ιστορίας να επανορθωθεί άμεσα με έκδοση νέου ΦΕΚ ως Ορθή Επανάληψη, για να μην έχω το δικαίωμα να λέω ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι οδοστρωτήρας καθ’ επιλογή, αφού όλα τα κάνει ίσια και στην οικονομία και στην Ανεργία κ.λ.π. και σήμερα τρέχει ένας ολόκληρος Λαός χωρίς να λογοδοτεί κανείς.
  Ξεχωριστά και με την πρέπουσα τιμή θα πρέπει την παρούσα ανοιχτή επιστολή μου να την αποστείλω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με συνοδευτικό το δημοσίευμα των δύο Αρχαιολόγων κ. Μπίλλη Βέμη και κ. Καραμπάτσου Βασίλη, για την απόδειξη της αυθαιρεσίας.
  Με εκτίμηση !
  ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
  ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
  [email protected]

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

  ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
  ΤΗΛ. ΦΑΞ 22430-29663
  Κάλυμνος, 23 Ιανουαρίου 2013
  ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ
  ΘΕΜΑ: Εξαφάνιση της Χώρας από το χάρτη της Καλύμνου
  Η Ένωση Πολιτών Χώρας με τη παρούσα ανακοίνωση εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για την «εγκληματική» και απαράδεκτη πράξη που είχε σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο ιστορικός οικισμός της Χώρας, η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μας, από το χάρτη της Καλύμνου.
  Όταν ανακοινώθηκε αυτό το γεγονός, στη τηλεόραση του Αιγαίου Τ.V. η πρώτη αντίδρασή μας ήταν να μη πιστεύουμε στ’ αυτιά μας, τόσο μεγάλη ήταν η έκπληξή μας και βέβαια η αγανάκτησή μας. Όμως κρατήσαμε ψύχραιμη στάση. Αποφασίσαμε να περιμένουμε για ν' ακούσουμε από τη Δημοτική Αρχή τι είχε να μας πει γι' αυτό το «έγκλημα», πώς και από ποιόν διαπράχθηκε.
  Εντύπωση μας προκάλεσαν τα λεγάμενα της Δημοτικής Αρχής δια του κυρίου Δημάρχου. Όσα μας είπε ήταν μια φανερή προσπάθεια να ρίξει την ευθύνη σε άλλους και πιο συγκεκριμένα στην Υπηρεσία υπεύθυνη για την απογραφή, ότι δήθεν πήρε αυτή η Υπηρεσία την πρωτοβουλία της εξαφάνισης της Χώρας. Μήπως ο Κος Δήμαρχος είχε ήδη ερευνήσει το θέμα για να είναι τόσο κατηγορηματικός; Επίσης υποστήριξε εξίσου σθεναρά την απόσταση των 200 μέτρων μεταξύ των οικισμών. Θα περίμενε κανείς από Δήμαρχο με τόση εμπειρία να είχε διαφορετική προσέγγιση σ' αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.
  Ίσως να ήταν απροετοίμαστος για μια τέτοια αντίδραση εκ μέρους των Χωριανών, αφού η πλειοψηφία τους - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων - είναι εξοργισμένοι κυρίως γιατί ο Δήμαρχος μας παρουσίασε αυτό το έκτρωμα σαν μια ανούσια πράξη, ότι ήταν δηλαδή μια διοικητική πρωτοβουλία και πως όλα ήταν μια χαρά!!! Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι όσα μας έλεγε δεν ήταν σοβαρά επιχειρήματα. Ποιος διέπραξε αυτό το έγκλημα εις βάρος της πρώτης πρωτεύουσας του νησιού μας;
  Αν και αρνούμεθα να μπλεχτούμε στα ιδιωτικά συμφέροντα, πιστεύουμε πως θα είναι για το καλό του νησιού μας να σταματήσει κάθε δικαστική διαμάχη που έχει ως σκοπό να κλείσει μια επιχείρηση η οποία μόνο καλό κάνει στους Καλύμνιους.
  Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πράξει ό,τι χρειάζεται για να ξεδιαλύνει το τοπίο, αλλά κυρίως να αλλαχθεί το ΦΕΚ με άλλο για να αποκατασταθεί αυτή η προσβολή. Οι κάτοικοι της Χώρας είναι έτοιμοι να συνδράμουν στα έξοδα που θα απαιτηθούν γι' αυτόν τον αγώνα.
  Η Ένωση Πολιτών Χώρας καλεί όλους τους κατοίκους της Χώρας και όχι μόνο σε επαγρύπνηση για να επιτευχθεί ο σκοπός μας που δεν είναι άλλος παρά η επαναφορά του οικισμού μας στο χάρτη της Καλύμνου.
  Υπογραμμίζουμε, τέλος, ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά κόμματα ή παρατάξεις. Αφορά όλους τους κατοίκους του νησιού μας. Όλοι μαζί, Δημοτική Αρχή, φορείς του νησιού μας και σύσσωμος ο πληθυσμός του, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
  Με εκτίμηση
  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
  Ιωάννης Ρεΐσης Χρυσοβ. Καναβούρη

 • Σύνδεσμος σχολίου Άρτεμις Σκουμπουρδή δημοσιεύθηκε από Άρτεμις Σκουμπουρδή

  ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΤ. ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ
  Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2013
  Αγαπητή Αργώ, αγαπητοί συμπατριώτες,
  Ορθώς έλεγε ο Νίτσε πως «το κράτος είναι το πιο παγερό απ’ όλα τα παγερά τέρατα». Στην προκειμένη περίπτωση το «κράτος» της Καλύμνου, όσο αποδειχθεί ότι φταίει, μεταλλάσσεται, παραλογίζεται και κυρίως ασεβεί “παγερά».
  Σα να μην έφθαναν όλα τ’ άλλα σοβαρά προβλήματα που βιώνουμε οι περισσότεροι Έλληνες και ιδιαίτερα οι άνθρωποι του ακριτικού μας νησιού ,έρχονται τώρα να προστεθούν βάναυσες και βίαιες αποφάσεις, που έχουν σχέση με την ιστορική μας υπόσταση αλλά και με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στη ζωή μας.
  Είναι δυνατόν να χαθεί το ένδοξο ιστορικό όνομα της Χώρας; Έτσι αβασάνιστα σβήνονται χίλια(1000) χρόνια ιστορίας ,τα βιώματα χιλιάδων ανθρώπων και η ταυτότητά μας; Η Χώρα με τα βυζαντινά της αγιάσματα είναι η καρδιά της Καλύμνου είναι «τα ιερά και τα όσιά μας». Έλεος κύριοι υπεύθυνοι της μοίρας του νησιού μας!
  Δε γνωρίζουμε ποιοι φέρουν την ευθύνη αυτής της ιστορικής παραχάραξης .Σας δηλώ-νουμε όμως ότι οι Καλύμνιοι της Αττικής θα αντισταθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας για την ανατροπή αυτής της ασεβούς απόφασης.
  Άρτεμις Σκουμπουρδή
  Ξεναγός-ιστορικός συγγραφέας
  Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής

 • Σύνδεσμος σχολίου Νικόλαος Π. δημοσιεύθηκε από Νικόλαος Π.

  Ο δήμαρχος απειλεί με φωτογραφίες από τον Πετροπόλεμο του 1935 στην Κάλυμνο. Ας μην του λένε πολλά για το Χωριό και τον παρουσιάζουν σαν προδότη, γιατί θα κάνει έκθεση φωτογραφίας "Ιταλοκρατία 1935 στην Κάλυμνο" και θα αποδείξει ποιοι από αυτούς που σήμερα φωνάζουν για τη Χώρα είχαν προγόνους που ήταν φίλοι και συνεργάτες των Ιταλών. Τα πράγματα ζορίζουν. Τώρα μιλάνε τα αρχεία.
  Και κάτι άλλο είπε ο δήμαρχος. ότι συγγενής του ήταν ο παπα Τσουγκράνης. Άρα, αντιστασιακός ο ίδιος. Και το κρατούσε μυστικό μέχρι σήμερα; Είπε ακόμη ότι ο πατέρας του πήρε το όνομα τουθ Βενιζέλου. Άρα, δημοκράτης. Και τολμάνε να του λένε ότι πρόδωσε τη Χώρα; Θα ξαναχτυπήσει και με άλλες αποκαλύψεις για την οικογένεια του.

 • Σύνδεσμος σχολίου Κουλιανός Γεώργιος δημοσιεύθηκε από Κουλιανός Γεώργιος

  Φοβάμαι πως θα είμαι παραφωνία απέναντι στη συστρατειά των "χωριομάχων", αλλά οφείλω εδώ να σημειώσω και να θυμίσω, ότι το Χωριό ή Χώρα, πριν πεθάνει ως "σήμανση", έχει πεθάνει προ πολλού ως αυθύπαρκτη κοινωνικοοικονομική οντότητα. Άφρονες πολιτικοί και πολιτικές, μικρόνοες παράγοντες και παραγοντίσκοι το έχουν θάψει ποικιλλοτρόπως.Κυρίως, όμως, με την πολυπράγμονα ασχετοσύνη τους και την απράγμονα φλυαρία τους. Η συνάθροιση των φωνασκούντων με τον όψιμο τοπικιστικό παροξυσμό τους, συγχωρείστε με, μου θυμίζουν την απείρου κάλλους κι εξόχως γραφική "σταυροφορία" για την απελευθέρωση της "Μακεδονίας" από το όνομά της!

 • Σύνδεσμος σχολίου KΑΙΤΗ δημοσιεύθηκε από KΑΙΤΗ

  ΖΗΤΩ Ο ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ ΠΩΠΩΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ!! ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΙΤΣΙ...!!!! ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ...!!!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version