Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη για το φεστιβάλ & τον πολιτισμό – με τα παρελκόμενα… Κύριο

Ο αναπληρωτής του δημάρχου στην προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, κ. Ταυλάριος, έδωσε συνέντευξη τύπου, στις 21.12.12, με τρία θέματα στην ατζέντα του, (α) τον απολογισμό του χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ, (β) τον απολογισμό της Επιτροπής Πολιτισμού και της Επιτροπής Αποδήμων, και (γ) το καταρτιζόμενο πρόγραμμα «Πολιτιστική Άνοιξη 2013».

 

Η συνέντευξη

Τη συνέντευξη έδωσε ο κ. Ταυλάριος στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου και δίπλα του παρακάθισαν τέσσερις εκπρόσωποι των σωματείων που συνέβαλαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Δύο γυναίκες, οι κυρίες Ειρ. Τρικοίλη-Κουλιανού και η Μαρία Βεζυροπούλου, και δύο άντρες, οι κύριοι Ιω. Γαβαλάς του μελισσοκομικού συνεταιρισμού και Νικ. Κουτελάς εκ μέρους του καλλιτεχνικού συλλόγου.

Κατά την εξέλιξη της συνέντευξης έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, ο οποίος εκτός από τις εόρτιες ευχές του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία του φεστιβάλ και των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 2012. Ο κ. δήμαρχος και ο αναπληρωτής του στην Επιτροπή Πολιτισμού τόνισαν με έμφαση ότι το δικό τους πρόγραμμα κόστισε μόλις στις 10.000 ευρώ, σε αντίθεση με τα προγράμματα της προηγούμενη Δημαρχίας, του κ. Ρούσσου, που έφτασαν τις 200.000 ευρώ το 2009 & 2010.  Και για επιβεβαίωση «δεσμεύτηκε» να δώσει στη δημοσιότητα συγκριτικούς πίνακες των δαπανώ, ώστε να φανεί η διαφορά ανάμεσα στις δύο δημαρχίες (άλλο ένα «σκάνδαλο», χριστουγεννιάτικο κι αυτό, για πρόοδο της συναίνεσης, ενότητας και ειρήνευσης του πολιτικού «μετώπου» ανανέωσης και διαιώνισης των συγκρούσεων!!!)

Ο κ. Ταυλάριος μίλησε για την επιτυχία που είχε η χριστουγεννιάτικη αυτή γιορτή σε παρουσία κοινού και οι παρακαθήμενοι έδωσαν τη δική τους επιβεβαίωση. Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν ότι το βασικό χαρακτηριστικό του φεστιβάλ αυτού ήταν η χαρά που εδωσαν στα παιδιά, γιατί ήταν μια γιορτή, όπως είπαν, που απέβλεπε στην δημιουργία εορταστικού κλίματος.

Μετά το φεστιβάλ ο κ. Ταυλάριος προέβη σε απολογισμό των δράσεων του Δήμου μες στο 2012 στον τομέα των Αποδήμων, ως υπεύθυνος του Γραφείο Αποδήμων,  και στον τομέα του Πολιτισμού.  Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του Δήμου και τις συνεργασίες που είχε με τοπικούς φορείς και συλλόγους για τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι που πέρασε.

Τέλος, ο κ. Ταυλάριος παρουσίασε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα «Πολιτιστική Άνοιξη 2013» αναφέροντας σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος.

Το προσκλητήριο του δημάρχου

Στο θέμα της Επιτροπής Πολιτισμού ο κ. δήμαρχος παρουσίασε και μια όψη που τον απογοητεύει. Μίλησε για μη συμμετοχή των μελών της επιτροπής και προανάγγειλε την ανασύνθεση της επιτροπής  με πρόσωπα που θα έχουν όρεξη για δουλειά. Σωστή η απόφασή του και προοδευτική

Είπε όμως ο . Διακομιχάλης ότι οι επιλογές του θα είναι χωρίς παραταξιακά κριτήρια, γιατί είναι εναντίον των διαχωρισμών, ενώ η αντιπολίτευση είναι αυτή που αρνείται να συνεργαστεί με τη δημ. Αρχή στο θέμα του πολιτισμού, ώστε να προκύψει κάτι καλύτερο και ενωτικό για την Κάλυμνο.

Δεν κάναμε παρατήρηση στον κ. Διακομιχάλη, γιατί δε θέλαμε να χαλάσουμε το ήρεμο κλίμα της συνέντευξης. Όμως, επειδή υπερέβαλλε, από τις στήλες μας αυτές θα του πούμε δύο πραγματάκια:

  1. 1) Όλες οι επιλογές του γίνονταν πάντοτε και έγιναν ακόμη και σ’ αυτή τη διετία που πέρασε με αυστηρά και άκαμπτα παραταξιακά κριτήρια.  Δε χάρισε ποτέ θέση αξιόλογη σε κανέναν που δεν είναι απόλυτα «δικός» του. Στις ουρές μερικών επιτροπών του έβαλε και κάποιους μη «δικούς» του, προκειμένου να έχει και ένα «άλλοθι» μεγαλοψυχίας. Εκτός κι αν νομίζει ο κ. Διακομιχάλης και οι συνεξουσιαστές του (αλλά και οι πιστοί του ακόλουθοι) ότι η κοινωνία δεν παίρνει χαμπάρι.
  1. 2) Ζητάει τη συνεργασία της αντιπολίτευσης και την καταγγέλλει ότι είναι απρόθυμη.  Ξεχνά όμως ότι και εκείνος στην 8ετία της αντιπολίτευσής του ποτέ δεν πλησίασε εκδήλωση της τότε δημαρχίας; Πώς μπορεί τώρα και λέει δημοσίως ότι ως πολιτικός είναι εναντίον των παραταξιακών διαχωρισμών;

Όλα τα ανωτέρω είναι αντικειμενικές πραγματικότητες. Εκτός κι αν ο κ. Διακομιχάλης εννοούσε ότι από δω και πέρα θα είναι εναντίον των διαχωρισμών. Αφού δεν περπάτησαν οι επιλογές «δικών» προσώπων στην Επιτροπή Πολιτισμού, να διευρύνει των κύκλο των «αποδεκτών» προσώπων. Αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιώνεται μέσα την πολιτική του κουλτούρα. Γιατί δεν είναι δυνατό τη μια μέρα να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις, ο ίδιος ή οι «αντ’ αυτού», οι παρακοιμώμενοί του, και την άλλη να προβαίνει σε προσκλητήριο ενότητας και συνεργασίας.

Γενικότερα  μικρο-πολιτικά

Θα προσθέσουμε και τα εξής, που δεν αφορούν μόνο τον κ. Διακομιχάλη. Η «καραμέλα» της κάθε εξουσίας, τοπικής ή εθνικής,  είναι η «ενότητα». Θέλει όλο τον κόσμο δίπλα της. Και το αποκορύφωμα της ανοησίας είναι το κλασικό: «Κανένας δεν περισσεύει». Οι περισσότεροι εννοούν ότι όλοι είναι χρήσιμοι ως ψηφοφόροι και ως βαστάζοι. Ας τολμήσει να τους πλησιάσει κανένας άνθρωπος αξίας, με γνώση και ικανότητες χωρίς «ευλύγιστη μέση». Θα του πάρουν το «κεφάλι» εν ριπή οφθαλμού. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί (μαζί τους και οι δημοσιογράφοι που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία) ξέπεσαν στα μάτια του κόσμου. Δύσκολο σήμερα να δώσει κανείς βάση σε λόγια πολιτικών (πολύ περισσότερο των δημοσιογράφων).

Να μην ξεχνάμε τα συγκεκριμένα παραδείγματα των «χαρισματικών» του στελεχών όλης της πασοκικής οικογένειας και της συνεργαζόμενης στα δημαρχιακά νεοδημοκρατικής «συνιστώσας». Να μην ξεχνάμε ότι όλοι οι νεμόμενοι την εξουσία και τα απορρέοντα εξ αυτής «καλά», είναι αυτοί που σήμερα φοράνε προσωπείο ανωτερότητας και πολιτικής καθαρότητας, αλλά είχαν πάντα μια φράση κλισέ για τα «δικά» τους πρόσωπα:  «Είναι ο μόνος κατάλληλος». Τελεία και παύλα. Η Κάλυμνος έφαγε στη μάπα (μετά συγχωρήσεως…) όλους αυτούς τους «μόνους κατάλληλους» του πασοκικού αδελφάτου.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να φύγουμε από την εποχή του «μόνου κατάλληλου», αυτού  που είναι «δικός μας», «διαχειρίσιμος», «στα μέτρα μας». Αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη και μέσα στο χρόνο. Όχι να διακηρύσσεται από τηλεοράσεως με φουσκωμένα και με κινήσεις εντυπωσιασμού.

Αυτά για να λέμε πάντοτε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη».

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version