Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΣΩΤ. ΚΥΠΡΑΙΟΣ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 1940

Εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό, το βραχνό ουρλιαχτό των σειρήνων και οι κωδωνοκρουσίες ξύπνησαν τον ανύποπτο Έλληνα.

-Πόλεμος ! Οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο !

 

Ήταν τα πρώτα λόγια που ψέλλισαν τα στεγνά, από τον ύπνο χείλη των Ελλήνων.

Σ’ αυτόν τον υπέρ πάντων αγώνα, η μουσικό-θεατρική τέχνη δεν μπορούσε να ήταν απούσα. Συντάσσει αμέσως τις δυνάμεις της και με όπλα της, τους στίχους, τις μελωδίες, τα μονόπρακτα και τις πρόζες, ‘’ρίχνεται’’ κι αυτή με τον τρόπο της στον αγώνα, με ψυχή και πατριωτικό παλμό, συμπαράστασης και ενθάρρυνσης, του Έλληνα μαχητή, μα και του άμαχου πληθυσμού.

Οι πρώτες νίκες των Ελλήνων στο Αλβανικό μέτωπο, το ραγδαίο ξεφούσκωμα του φασιστικού μύθου, οι υπερφίαλες μεγαλοστομίες του Ντούτσε, με την πλανεμένη του εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν εύκολη λεία κι ότι σύντομα θα έπινε τον καφέ του στην Αθήνα νικητής, προσέφεραν υλικό για πολλή σάτιρα στους λαϊκούς μας δημιουργούς.  

Το Λαϊκό Τραγούδι αντίκρισε τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο με μια ποικιλία προσεγγίσεων, διαφορετικών ή ακόμα και αντίθετων μεταξύ τους: την ηρωική, την αντιηρωική, την κριτική, την ερωτική και βέβαια τη σατυρική μουσική, η οποία στάθηκε το πρώτο μεγάλο όπλο του Έλληνα κατά της φασιστικής Ιταλίας στο πόλεμο του 1940.

Τραγουδιστές, ηθοποιοί, συνθέτες και στιχουργοί δίνουν το παρόν τους στη μεγάλη μάχη που έδωσε το μουσικό θέατρο, με τις πολεμικές επιθεωρήσεις και τα σατυρικά τραγούδια. Αμέσως μετά τη κήρυξη του πολέμου, βγαίνουν οι πρώτες σατυρικές παρωδίες, κυρίως πάνω σε γνωστές επιτυχίες του ελαφρού τραγουδιού της εποχής εκείνης.

Τα τραγούδια αυτά γραμμοφωνούνται αμέσως και φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στέλνονται σ' όλες τις στρατιωτικές μονάδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τα μεταδίδουν συνεχώς. Οι Έλληνες φαντάροι μάχονται τραγουδώντας.

Οι πρώτες παρωδίες ξεκινάνε από τις σκηνές των θεάτρων, τραγουδημένες από τα πρώτα ονόματα καλλιτεχνών εκείνης της εποχής. Στον αγώνα μπαίνουν επίσης και οι θίασοι πρόζας, όπως της μεγάλης Μαρίκας Κοτοπούλη και του Κώστα Μουσούρη, ανεβάζοντας αντίστοιχες πολεμικές σάτιρες. Το ελληνικό θέατρο επιστρατεύτηκε στην υπηρεσία της μαχόμενης πατρίδας.

Στο θέατρο «Μοντιάλ», που παίζει την «Πολεμική Επιθεώρηση», η Σοφία Βέμπο τραγουδά τις πολεμικές παρωδίες «Στον πόλεμο βγαίν' ο Ιταλός» και «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του». Η φωνή της, γεμάτη παλμό και ειρωνεία, συγκλονίζει το πανελλήνιο και ξεφτιλίζει τον «φοβερό» Μουσολίνι. Ο τρανός Ντούτσε της φασιστικής Ιταλίας, με τις δώδεκα εκατομμύρια λόγχες, γίνεται με το τραγούδι της Βέμπο ένα γελοίο ανδρείκελο στα μάτια των Ελλήνων. Κι εδώ, έγκειται η προσφορά της στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Βέμπο, που τότε ήταν στις μεγάλες της δόξες, γίνεται, με τα τραγούδια της. το σύμβολο του αγώνα κατά των Ιταλών. Η φωνή της, που ακούγεται από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, εμψυχώνει και τονώνει το ηθικό του ελληνικού λαού. Τα τραγούδια της δίνουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα του ενθουσιασμού που επικρατεί. Η φλογερή «τραγουδίστρια της Νίκης», με τους θρυλικούς στίχους του Μίμη Τραϊφόρου, πολεμάει κι αυτή με τον τρόπο της τον εχθρό.

-Μεσ' τους δρόμους τριγυρνάνε οι μανάδες και κοιτάνε ν' αντικρίσουνε,
τα παιδιά τους π' ορκιστήκαν στο σταθμό όταν χωριστήκαν να νικήσουνε.
-Μα για 'κείνους που 'χουν φύγει και η δόξα τους τυλίγει, ας χαιρόμαστε, και ποτέ καμιάς μη κλάψει, κάθε πόνο της ας κάψει, κι ας ευχόμαστε:

-Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά,
παιδιά, στη γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες να 'ρθετε ξανά…

Τελευταία τροποποίηση στις
Σωτήρης Κυπραίος

Σωτήρης Κυπραίος

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version