Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νερό άριστης ποιότητας από τα κιόσκια αφαλάτωσης

Η ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε την εγκατάσταση 21 κινητών μονάδων αφαλάτωσης, σε δίκτυο που καλύπτει σχεδόν όλη την Κάλυμνο.

 

Με ένα κέρμα χαμηλής αξίας μπορεί κανείς να προμηθεύεται νερό εξαιρετικής ποιότητας. Εμείς δοκιμάσαμε το νερό αυτής της τεχνολογίας από το κιόσκι της πλατείας των Ελιών στον Πάνορμο και το βρήκαμε άριστο στη γεύση.

Τα συστήματα αυτά αφαλάτωσης είναι τελευταία κατάκτηση της τεχνολογίας στον τομέα της αφαλάτωσης του πόσιμου νερού και ήδη έχουν ξαπλώσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ η εταιρία που τα κατασκευάζει και τα εγκαθιστά είναι ελληνική.

Τώρα ο Δήμος προσφέρει (α) πολύ καλό νερό, δωρεάν, από τις βρύσες της ΔΕΥΑΚ (στους Ποταμούς, στο Φλασκά-γήπεδο κ.α.), και (β) νερό άριστης ποιότητας, με χαμηλό τίμημα, από τις μονάδες αφαλάτωσης.

Απορίες δύο: 1η. ‘Οταν η ΔΕΥΑΚ στο μέλλον (το άμεσο ή το απώτερο…) αναθέσει τη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης σε κάποια εταιρία, οι μονάδες αυτές θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία της εταιρίας ή θα τις κρατήσει η ΔΕΥΑΚ και θα τις λειτουργεί όπως και σήμερα; 2η. Όταν την υδροδότηση του νησιού θα αναλάβει η εταιρία που θα εγκαταστήσει τη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι βρύσες δωρεάν νερού (γιατί πολλές οικογένειες δεν μπορούν να δίνουν 1 ευρώ για κάθε παγούρι) ή θα τις κλείσει η ΔΕΥΑΚ αν το απαιτήσει η εταιρία;

Τελευταία τροποποίηση στις

4 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Διαμαντής Λαζαρής δημοσιεύθηκε από Διαμαντής Λαζαρής

  Δύο παρατηρήσεις στα προηγούμενα σχόλια.
  Α.Το κόστος του αφαλατωμένου νερού είναι 0,05 ευρώ το λίτρο και όχι 0,5.
  Β. Ένα από τα στάδια της επεξεργασίας είναι το φίλτρο πρόσδοσης σκληρότητας όπου το αφαλατωμένο νερό περνώντας από φίλτρο CaCO3 διορθώνει την σκληρότητα και το pH πριν φτάσει στην κατανάλωση.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Καί τα δύο σχόλια είναι off..!! Ελπίζω τα κιόσκια να συντηρούνται γιά να κρατήσουν..να μπούνε κι άλλα σε περιοχές χωρίς πηγές, mini markets κλπ, όπως ο Μελιτσάχας.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου

  Τεχνολογικά αριστουργήματα και πολύ όμορφα σαν εικόνα. Αλλά... προάγγελοι δεινών, μαύρα μαντάτα, θα πούμε το νερό νεράκι.
  Δηλαδή:
  -Θαύμα, ο δημος έκανε "έργο" και έφερε αφαλάτωση
  -Τυράκι το "φθηνό" νερό για να συνηθίζουμε στην ιδέα να πληρώνουμε το αυτονόητο κοινό αγαθό
  -Σιγά σιγά θα διαρρέουμε για δήθεν ακατάλληλο νερό των πηγών
  -Ωπ, κλείσαν οι πηγές!!!
  -Το 1€ έγινε 2€
  -Τα 2€ 4€, τα 4€ έγιναν 6€ ...
  ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΑΛΑΤΩΜΕΝΟ, ΑΡΙΣΤΟ ΝΕΡΟ.
  Κάποιοι δεν θα το γεύονται, θα πεθαίνουν από την δίψα αλλά έτσι είναι η "πρόοδος"!!!

  Και κάτι για το μελλοντικά ακατάλληλο νερό των πηγών μας.
  Είναι νερό ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ άριστης ποιότητας, γιατί πέρα από πεντακάθαρο είναι και φυσικό μεταλλικό (περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για τον άνθρωπο), κάτι το οποίο εννοείται πως δεν διαθέτει το αφαλατωμένο.
  Βέβαια, για να τα λέμε όλα, έχει ένα βασικό μειονέκτημα:
  Όταν συνυπάρξει με την αφαλάτωση κάτι μαγικό γίνεται και βρομίζει...

 • Σύνδεσμος σχολίου Ν. Κουρούνης δημοσιεύθηκε από Ν. Κουρούνης

  Απορία ...
  Είχαμε προ διετίας το "προβλημα"με τις υδροφόρες με τις οποίες το κόστος του νερού για τα "΄ανυδρα" νησιά ήταν 12.49€/κυβ. μετρο (1000 lit). Προτιμήθηκε και προτάθηκε η αφαλάτωση η οποία είχε σημαντικά μικρότερο κόστος 2-2,5€/κυβ.μέτρο. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που αγοράζουμε 0,5€ το ΛΙΤΡΟ, δηλαδή 500€ το κυβικό ???

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version