Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μας «έφαγε» το Κατάκολο Πύργου. Τι γίνεται με την προβλήτα μας; Κύριο

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας «Αυτοδιοίκηση» (3/10/12) για τα έργα ύψους 7,6 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Κατάκολου, στον Πύργο Ηλείας, για να κάνουμε την απλή ερώτηση: Πού βρίσκεται η εκπόνηση της μελέτης για τη μεγάλη εξωτερική προβλήτα;

 

Το «πάει καλά» η υπόθεση αυτή το ακούμε καιρό τώρα, όμως αποτέλεσμα δεν ακούμε. Να μην τα πάθουμε σαν το φιάσκο με τη Μαρίνα, που φτάσαμε να έχουμε και την Αντιπροεδρία της Ένωσης Παράκτιων Πόλεων με Μαρίνα, χωρίς να έχουμε Μαρίνα. Ήταν μαγκιά μας…

Αν κάποτε αξιωθούμε, με έτοιμη προφανώς τη μελέτη (που τα λεφτά της είναι εξασφαλισμένα), να  διεκδικήσουμε αυτό το έργο, και η Κάλυμνος περίπου τα ίδια λεφτά θα απορροφήσει με αυτά του Κατάκολου.

Μέχρι στιγμής τι καταφέραμε; Δώσαμε του κόσμου τα λεφτά για να κλείσουμε μια τρύπα στον εξωτερικό λιμενοβραχίονα, προκειμένου να έχουμε κι εμείς μια προβλήτα που τάχατες θα δεχότανε μεγάλα κρουαζιερόπλοια και κάναμε «μια τρύπα στο νερό». Και αυτή η προβλήτα πάλι μικρά πλοία της γραμμής μπορεί να δεχτεί κι ας ακούμε του κόσμου τις εξυπνάδες στην τηλεόραση. Λόγια πολλά του αέρα και πλοίο δε φάνηκε.

Άντε λοιπόν να αφυπνιστούμε για τον περιβόητο «έξω μόλο» του λιμανιού μας, μπας και δούμε κι εμείς κανένα κρουαζιερόπλοιο και πάρει ανάσα η Κάλυμνος;

*

Λιμάνι Κατάκολου: 7,6 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση και υποδομές κρουαζιέρας

Έργα κόστους 7 εκατ. ευρώ πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι του Κατακόλου, με σκοπό να καταστεί ακόμα πιο ασφαλές και να εξυπηρετούνται τα κρουαζιερόπλοια μήκους άνω των 300 μέτρων. Ταυτόχρονα, με τις νέες υποδομές, θα γίνεται καλύτερη διαχείριση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, που αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια.

«Το λιμάνι του Κατακόλου είναι κρίσιμος πόλος για την ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, την τόνωση της οικονομίας και την διεθνή προβολή της περιοχής μας. Κοντά ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο ενισχύοντας αποφασιστικά τον τουρισμό μας». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αμέσως μετά την υπογραφή ένταξης στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 6.734.718 ευρώ, του έργου «συμπληρωματικά έργα στον λιμένα Κατακόλου, επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος, επέκταση προσήνεμου Μώλου και κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας».

«Με το έργο αυτό που σήμερα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ενισχύουμε καίρια τις υποδομές στο λιμάνι του Κατακόλου και τον ρόλο του ως κομβικό σημείο ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Το έργο, όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο που υπέγραψε ο κ. Κατσιφάρας, περιλαμβάνει: Πρώτον, την επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος μπροστά από τα καταστήματα με την κατασκευή κρηπιδότοιχου από τεχνητούς ογκόλιθους σε απόσταση οκτώ μέρων από το υφιστάμενο παραλιακό και σε μήκος 206 μέτρων. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή κρηπιδότοιχου μήκους 63 μέτρων περίπου ο οποίος οροθετείται μεταξύ του υφιστάμενου παραλιακού και του ανατολικού παραλιακού κρηπιδώματος της Μαρίνας Κατακόλου. Δεύτερον, το έργο περιλαμβάνει επέκταση του προσήνεμου Μώλου του λιμένα σε απόσταση 150 μέτρων περίπου και, τρίτον, συμπληρωματικές εργασίες στον κεντρικό προβλήτα με την κατασκευή νέας νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας προς περαιτέρω επέκταση της βόρειας πλευράς του προβλήτα.

«Το έργο που θα παραδοθεί θα είναι ένας ασφαλής λιμένας που θα μπορεί να εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια μήκους άνω των 300 μέτρων και ταυτόχρονα θα γίνεται καλύτερη διαχείριση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών που αποβιβάζονται από αυτά», αναφέρει το Τεχνικό Δελτίο του έργου.

Δικαιούχος του έργου, που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, ορίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης προσδιορίζεται στους 23 μήνες. Το έργο εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας 01 που αφορά στις υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στη Δυτική Ελλάδα.

«Η Περιφέρεια έχει την ετοιμότητα να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου και αυτές είναι οι εντολές που έχουν δοθεί στις Υπηρεσίες», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «το ΕΣΠΑ είναι το βασικό χρηματοδοτικό μας εργαλείο για την θωράκιση των υποδομών, την ενίσχυση της οικονομίας και παραγωγής και την προστασία των κοινωνικά ασθενέστερων. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, απαιτείται σκληρή δουλειά απ' όλους όσοι εμπλεκόμαστε στην υλοποίηση του προγράμματος, μεθοδικότητα και ταχύτητα ώστε να μην περάσουν ανεκμετάλλευτοι πόροι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας».

(φωτο, κρουαζιερόπλοιο στο Κατάκολο. Η Κάλυμνος έγινε Κατάκολο γράφοντας ανορθόγραφα τη λέξη…- μετά συγχωρήσεως)

 

6 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου γιαννης δημοσιεύθηκε από γιαννης

  αντι να καθεσται και να συζητατε για τα κατα του νησιου που ζειτε!!!μπορειτε να ασκησετε μια σκληρη κριτικη προς τα υψηλοβαθμα προσωπα της καλυμνου που την εχουν φερει σε αυτο το σημειο,να ειμαστε στο 2012 και να μην εχουμε συγκοινωνια!!!

 • Σύνδεσμος σχολίου Κουλιανός Γεώργιος δημοσιεύθηκε από Κουλιανός Γεώργιος

  Με τόσα ναρκωτικά, εκρηκτικά και πιστολέρος του τοπικού πολιτικού φαρ ουέστ, όλο και κάποιο ενδιαφέρον παρουσιάζουμε για έναν μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, κυρία μου!

 • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Καπελλά-Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Καπελλά-Κουτούζη

  Μια ενδιαφέρουσα είδηση,από την ΄"Καθημερινή της Κυριακής",της 7ης Οκτωβρίου 2012:
  Ο Νορβηγός σταρ του αστυνομικού μυθιστορήματος Τζο Νέσμπο ..."μόλις έχει προσγειωθεί, τρώει ένα σάντουτς και τον περιμένει η βραδινή συνάντηση με τους Έλληνες αναγνώστες του,με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του μυθιστορήματος "Ο χιονάνθρωπος".(Ήδη best seller). Την επομένη θα βρισκόταν παλι στο αεροπλάνο,αυτή τη φορά για διακοπές στην Κ ά λ υ μ ν ο"!!
  Απορία: Τι να γυρεύει άραγε μια τέτοια διασημότητα στην Κάλυμνο;Ή πήπως δεν ξέρουμε την αξία μας!

  Φανή Κουτούζη

 • Σύνδεσμος σχολίου Σταύρος Ρωμανός δημοσιεύθηκε από Σταύρος Ρωμανός

  πολύ καλό αυτό Κε Πατέλλη, δεν το σκέφτηκα!

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Μα τι λέτε τώρα κύριε Ρωμανέ, εμάς τους Καλύμνιους θα αποβιβαστούν από τα κρουαζιερόπλοια να περιεργαστούν, είμαστε ένα ίδιόμορφο και αξιοπερίεργο είδος..θα θέλουν να διαπιστώσουν από κοντά το πως το περιβάλλον που δημιουργήσαμε είναι σε πλήρη αρμονία με την ιδιοσυγκρασία μας..κάτι θα έχουν πληροφορηθεί δεν είναι δυνατόν.

 • Σύνδεσμος σχολίου Σταύρος Ρωμανός δημοσιεύθηκε από Σταύρος Ρωμανός

  καλά για την ακτοπλοϊα το καταλαβαίνω αλλά τα κρουαζιερόπλοια; Δηλαδή τι θα κάνει ένας τουρίστας αποβιβαζόμενος από ένα πολυτελές κρουαζιερίπλοιο στην Πόθια, θα λουστεί στον ιδρώτα; θα επισκεφθεί τα κλειστά καταχωνιασμένα μουσεία μας; θα απολαύσει περίπατο στα καθαρά και γραφικά σοκάκια με το φοβερό μικροκλίμα;;;; ΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ (όλοι μαζί). Φοβάμαι ότι αυτό το πλοίο έχει προ πολλού σαλπάρει...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version