Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πώς καταρρέει η δημ. Αρχή και & όλο το δημοτικό συμβούλιο Κύριο

Η γενική κατάρρευση της κεντρικής πολιτικής σκηνής (στην οποία όρθιες στέκουν μόνο οι λινάτσες του σκηνικού) έφερε, όπως ήταν επόμενο, και την κατάρρευση των Δήμων. Ειδικά στην Κάλυμνο διέλυσε και αυτό το δημοτικό συμβούλιο.

Δημ. Αρχή – Δ. Διακομιχάλης

Πρώτα και κύρια πολιτική λειτουργία του Δήμου δεν υπάρχει. Ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να γίνει ένας καλός διαχειριστής των ισχνών οικονομικών του Δήμου, για να τον κρατήσει όρθιο και, φυσικά, να περισώσει την πολιτική του εικόνα ως ικανού και καπάτσου. Γιατί κατάντησε να είναι πια τεράστια – μάλλον τερατώδης -  η απόσταση ανάμεσα στις προεκλογικές του εξαγγελίες και τις «δεσμεύεις» του, λες και είχε στο χέρι του τις πολιτικές εξελίξεις του αύριο.

Σήμερα η δημ. Αρχή του κ. Δ. Διακομιχάλη πασχίζει να σταθεί στα πόδια της, αλλά δεν το καταφέρνει και τόσο. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο της χαμένης αυτεπιστασίας, που δεν έρχεται με τίποτα δύο χρόνια τώρα. Ασήκωτο και το βάρος του ψευτοπρογράμματος της κοινωνικής εργασίας, γιατί εξελίχθηκε σε ένα τραγικό σκορποχώρι, αφού ο Δήμος ξεκίνησε με το Σύλλογο των Εμπόρων (την εξωτερική πολιτική «συνιστώσα» του) ένα πρόγραμμα μετέωρης επίδειξης.

Και η δημ. Αρχή ζώντας με πανικό αυτό το πρωτοφανές το δράμα του  χαοτικού κενού (θα επαναλάβουμε: λόγω συγκυριών και όχι μόνο λόγω περιορισμένων ικανοτήτων), βρήκε σαν σωτήρια λύση να στήσει δύο εκπροσώπους τύπου που θα προβάλλουν το μεγαλείο του Τίποτα  και, συνάμα να επιβάλλει, όσο βέβαια τη χωράει, τη γενική σιωπή και την αδιαφάνεια. Ακόμη και στα πιο εύκολα ζητήματα, στα οποία θα ήταν πλήρως καλυμμένη με ένα απλό δελτίο τύπου. Προτιμά την απόλυτη σιωπή. Να μη μιλάει κανείς για τίποτα. Ούτε πολιτικός ούτε δημοσιογράφος.

Και σε πολύ μεγάλο βαθμό το πέτυχε κι αυτό ο κ. Διακομιχάλης. Γιατί φρόντισε, από πολύ νωρίς, να «ταπώσει» την αξ. αντιπολίτευση με «καλοπροαίρετα» σκληρά χτυπήματα και βαρείς χαρακτηρισμούς, πάντα «πολιτικά». Παράλληλα, έχει στο πλάι της κάθε μαλακοηλίθιο δημοσιογραφικό κατασκεύασμα εισαγωγής, με λοφίο και δημοτικά εύσημα, ώστε να βαράει κάθε φορά που θα έχει ανάγκη από ένα όποιο «βαρύ πυροβολικό» αδίστακτου μαλακοηλίθιου.

Αξ. Αντ/τευση – Γ. Ρούσσος

Η αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Γ. Ρούσσου είναι πιο απλή και λιτή στη λειτουργία της. Απλώς δεν υπάρχει. Είναι και αυτός ένας άθλος. Ο αρχηγός και ιδρυτής της παράταξης κ. Γ. Ρούσσος δήλωσε παραίτηση πριν τρεις μήνες και έκτοτε σύσσωμη πήγε για διακοπές και νιρβάνα. Δεν ενοχλεί τη δημ. Αρχή, ούτε τη στενοχωρεί. Στις συνεδριάσεις του δημ. σ/λίου α-απλώνει με σεμνότητα μια «βελούδινη» αντιπολίτευση, στο βαθμό που και αυτός ο δήμαρχος αρχίζει να αισθάνεται άσχημα, μη τυχόν και παρεξηγηθεί από τον κυρίαρχο λαό αυτή η αγαστή σύμπλευση συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης.

Η εγγενής δυσκολία της παράταξης αυτής βρίσκεται στο ότι ο μεν παραιτηθείς αρχηγός δεν κατέβηκε ποτέ από το άλογο της αρχηγίας και αντιπολιτευόμενος με τεχνοκρατική λογική δίνει το σύνθημα του επιθετικού εναγκαλισμού με τη δημ. Αρχή. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα της «ωραίας κοιμωμένης» αντιπολίτευσης, στελέχη της παράταξης που έχουν και μπορούν κάτι σοβαρό να πουν, αναγκάζονται να συμπλεύσουν στο ταξίδι της σιωπής.

Και η παράταξη παραπαίει λόγω αντίρροπων εσωτερικών ρευμάτων που αδυνατούν να τα «βρούνε» σε μια κοινή βάση. Όλοι δε θέλουν την αρχηγία και όλοι την φρενάρουν.

Αλλά το σοβαρότερο πολιτικό πρόβλημα για την Κάλυμνο δεν είναι ότι η παράταξη της αξ. αντ/τευσης δεν μπορεί να αναδείξει νέο αρχηγό. Υπάρχει και κάτι το χειρότερο: Η παράταξη αυτή, με την τρίμηνη νιρβάνα της και την ευκαιριακά αντιπολίτευση σύμπλευσης, έπεισε ότι η πολιτική ζωή μας μπορεί να  ταξιδεύει μια χαρά… και χωρίς αντιπολίτευση.

Μετά από τρεις μήνες εξαφάνισης, πώς θα εμφανιστεί στο λαό, μία των ημερών, και θα πει: «Λαέ, ιδού ο νέος αρχηγός σου. Και τώρα πρόσω ολοταχώς»; Ο λαός μέχρι στιγμής έχει αντιληφθεί ότι κι αν ακόμη ακουστεί αυτό το «πρόσω ολοταχώς», δε φαίνεται να είναι και τόσο «πρόσω», γιατί η γεύση μας είναι ότι έχουμε αξ. αντιπολίτευση ζυγιάσματος.

Ελάσσων Αντ/τευση – Ι. Γαλουζής

Η ελ. αντιπολίτευση του κ. Ι. Γαλουζή μιλάει πιο ελεύθερα και πιο… αντιπολιτευτικά. Χρησιμοποιεί με ηπιότητα την τεκμηρίωση  της κριτικής και των θέσεών της. Πάντα καλοπροαίρετη και εύστοχη στις παρατηρήσεις της.

Όμως η παράταξη αυτή μιλάει με τον αέρα της νέας πολιτικής δύναμης που δε δοκιμάστηκε στην εξουσία και επομένως δεν έχει εις βάρος της λάθη ή παραλείψεις. Ωστόσο, η παράταξη αυτή είναι τραυματισμένη βαθιά από την αποσκίρτηση στελεχών της, τα οποία την πλησίασαν προεκλογικά, εντάχτηκαν στις τάξεις της και μετεκλογικά την εγκατέλειψαν, άλλοι με ελαφρά πηδηματάκια κι άλλοι με άλμα επίδειξης. Κάποιοι θέλουν να λένε ότι άλλαξαν παράταξη μέσα σε δέκα μέρες (μερικοί την επομένη των εκλογών, οι υπόλοιποι πριν ακόμη η νέα δημοτική Αρχή αναλάβει τα καθήκοντά της ή στην πορεία των πραγμάτων).

Γιατί έγινε αυτό;  Άλλοι «για να βοηθήσουν τη δημ. Αρχή και, επομένως, για το καλό του νησιού» και άλλοι επειδή από την ίδρυση της παράταξης αυτής λειτούργησαν ως «γαδούρειος ίππος» και μετεκλογικά ανέλαβαν την αποστολή του μαλακοηλίθιου της εξαγριωτικής ενημέρωσης. Τα ‘θελε και τα ‘παθε ο κ. Γαλουζής, γιατί είχε την αφέλεια να πιστεύει ότι η στραβή ουρά ισιώνει όταν μπει στο καλάμι.

Γενική η κατάρρευση

Το όλο πολιτικό σύστημα στην Κάλυμνο δεν είναι υπό κατάρρευση, έχει ήδη καταρρεύσει σε όλα τα μέτωπα, με χειρότερο αυτό το μέτωπο της κοινωνικής εικόνας που εκπέμπει σήμερα η πολιτική στην Κάλυμνο. Ποιος νέος δίνει δεκάρα σήμερα για τα δημοτικά μας πράγματα. Η σφυγμομέτρηση στην ηλεκτρονική ΑΡΓΩ δίνει ότι το 60% πιστεύει πως ο λαός δε μιλάει πια για τα πολιτικά μας πράγματα γιατί έχει αηδιάσει με αυτά που βλέπει και ζει. Και αμέσως μετά ένα περίπου 15% μας λέει ότι πολλοί δε μιλάνε γιατί «βολεύονται» με την κατάσταση.

Αν νομίζει κανείς ότι στην κοινωνία της Καλύμνου συμβαίνει κάτι άλλο, πιο θετικό και αισιόδοξο, δεν έχει παρά να το πει δημόσια, θα το ακούσουμε με προσοχή.

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου stavros romanos δημοσιεύθηκε από stavros romanos

  Δυστυχώς αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση. Τέτοια η κατάντια της (micro)πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο που ακόμα και οι αντιπολιτεύσεις φαίνονται εντελώς απρόθυμες να διεκικήσουν το βασίλειο. μιλάμε δηλαδή για την απόλυτη ξεφτίλα... Με τσ' υγείες μας!

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Καλως ορισες αγαπητε Σακελλαρη!!
  Σωστη και αντικειμενικη η αναλυση σου για την Δημ. αρχη και το Δ.Σ.
  Θα ηθελα μονο να προσθεσω οτι η αποσκιρτηση με αλματα η πηδηματακια "στελεχων" απο την παραταξη Γαλουζη μονο καλο της εκανε, αφου ειναι προτιμοτερο να ξεκαθαρισει το τοπιο και να φυγουν στελεχη που οπως αποδειχτηκε θα ηταν ζημιογονα εαν παρεμεναν στις ταξεις της. Υπαρχουν πολλα νεα ατομα με ορεξη, γνωση, πιστη στις αρχες της Δημοκρατιας και στον τροπο λειτουργιας της και πανω απο ολα χωρις βεβαρημενο πολιτικο παρελθον, ετοιμα να παλεψουν με ολες τους τις δυναμεις για να βγαλουν το νησι μας απο τον πατο που μας εφεραν εως σημερα οι εκαστοτε κυβερνωντες.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Σωστή 100/100 η ανάλυση για την πολιτική ανυπαρξία καί αδράνεια που υπάρχει στο νησί. Μέχρι σε ένα σημείο δικαιολογείται αφού το στόμα έχει ξεραθεί ελλείψει σάλιου.
  Όλοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα περιμένουν την νέα δόση για να συνεχίσουν όπως έχουν μάθει να διαχειρίζονται την μιζέρια και την αλληλοεξάρτηση. Ούτε μία δημιουργική φωνή όμως από κανένα; Δεν κοστίζει τίποτα..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version