Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια πρόταση-απάντηση στην κρίση από τους Οικολόγους Πράσινους Κύριο

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Οικολόγοι Πράσινοι» (Ο.Π.) κύριος Νίκος Χρυσόγελος πραγματοποίησε περιοδεία στα νησιά μας και το απόγευμα της 28/8/12 ήταν στην Κάλυμνο. Η ΑΡΓΩ είχε μια συνάντηση μαζί του και έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς πάνω στην τελευταία δράση των Ο.Π.  για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας.

 

Στην τριήμερη ημερίδα που πραγματοποίησαν οι Ο.Π., αρχές Ιουλίου, παρουσίασαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία πάνω σε καινοτόμες μορφές δράσεις της Κοινωνικής Οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο κοινωνικός συνεταιριστικός τομέας έφτασε τα 800 εκατ. έως 1 δις μέλη και η απόδοση της οικονομικής αυτής δράσης έχει αποφέρει έσοδα παγκοσμίως στις 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις είχαν το 2008 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια (διάβασε σχετικό άρθρο μας).

Ρωτήσαμε τον κ. Χρυσόγελο, αν μπορεί να ευδοκιμήσει και πάλι στην Ελλάδα το εγχείρημα των συνεταιρισμών, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική εμπειρία που έχουμε ως χώρα από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ο κύριος Χρυσόγελος Μας απάντησε (παραθέτουμε το βίντεο της συνέντευξης) ότι σήμερα οι συνεταιρισμοί χτίζονται πάνω σε εντελώς νέα βάση. Αποτελεί καθαρά κοινωνική υπόθεση, χωρίς την παρεμβολή του κράτους και των διαδικασιών εκείνων που οδηγούσαν στη διαφθορά και το ναυάγιο των αγροτικών συνεταιρισμών.

Επιμείναμε ρωτώντας αν ο Έλληνας είναι εύκολος στις συνεργασίες και τους συνεταιρισμούς και ο κ. Χρυσόγελος ήταν «χείμαρρος» στην παρουσίαση επιχειρημάτων, που πράγματι ο νέος τρόπος συνεταιριστικής προσέγγισης των ανθρώπων, ακόμη και με την ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών, εμπεδώνει το πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, που οδηγεί με ασφάλεια στο ορατό και απτό αμοιβαίο όφελος, ενώ διασφαλίζει τις «καθαρές» σχέσεις.

Το γενικό συμπέρασμα που αποκομίζει κανείς συζητώντας με τον κύριο Χρυσόγελο είναι ότι το επιχειρηματικό σχήμα που προτείνουν οι Ο.Π., ως απάντηση των τοπικών κοινωνιών στην οικονομική κρίση που δημιούργησαν κυβερνήσεις ανίκανων και αναξιόπιστων πολιτικών (έως απατεώνων), οπωσδήποτε παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τόνισε ότι η Κοινωνική Οικονομία δεν «καταργεί» την πολιτική, αλλά αποτελεί κίνηση των πολιτών ανεξάρτητη από τους πολιτικούς, τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τους δήμους. Αδιάψευστο επιχείρημα, πραγματολογικό και όχι κατασκεύασμα της λογικής, για τη σημασία και δύναμη της Κοινωνικής Οικονομίας, είναι τα ως τώρα αποτελέσματα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

Στην ιστοσελίδα των Ο.Π. (www.ecogreens.gr) λύνονται πολλές απορίες πάνω στη δομή και τη λειτουργία της νέας μορφής κοινωνικών συνεταιρισμών.

*

Σχετικό δελτίο τύπου των Ο.Π.

Οικολόγοι Πράσινοι

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
web: www.ecogreens.gr - email: contact@ecogreens.gr 

Αθήνα: Πλατ. Ελευθερίας 14 - 10553, τηλ. 210 3306301, fax 210 3834390

Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 1 & Εγνατία, 54631, τηλ. 2310 266705, fax 2310 269780

29-8-2012

Ζωντανό κύτταρο οι δημοτικές αγορές,

ενάντια στο κλείσιμο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Με αφορμή την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στην αυτοδιαχειριζόμενη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε την έμπρακτη υποστήριξη μας για τη συνέχιση και επέκταση της λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς με σύμμαχο την τοπική κοινωνία. Ζητάμε να ενισχυθούν και όχι να καταστέλλονται οι πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης από την Πολιτεία, κυρίως αφού τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν λύση για την άμεση βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Ζητάμε την ενεργή συμμετοχή του Δήμου στην επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς.

Οι δημοτικές αγορές αποτελούν κέντρο κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παράλληλα αποτελούν ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που δεν νοείται να παραμένουν ανεκμετάλλευτα και έρημα. Στις δημοτικές αγορές, όπως αυτή της Κυψέλης, παρέχονται εκτός από ποιοτικά προϊόντα (π.χ. από βιοκαλλιεργητές) και κρίσιμες υπηρεσίες όπως κοινωνικά ιατρεία και παντοπωλεία, δανειστική βιβλιοθήκη. Επιπλέον η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης λειτουργεί και ως χώρος διεξαγωγής λαϊκών συνελεύσεων, οι οποίες οφείλουν να μην περιορίζονται σε συγκεκριμένους κομματικούς φορείς αλλά να είναι ανοιχτές σε ολόκληρη την κοινωνία, σύμφωνα και με το αίτημα όλων των λαϊκών συνελεύσεων που ζητούν να αποσυνδεθούν από κομματικά "καπελώματα"..

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση υποστήριξης για την λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης που πραγματοποιήθηκε εχθές και συμμετέχουν στην επιτροπή κατοίκων που στηρίζει το εγχείρημα αυτό. Δεσμευόμαστε μέσω των αιρετών εκπροσώπων μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποστηρίξουμε την λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς.

Η συν-εκπρόσωπος τύπου Ζωή Βροντίση δήλωσε σχετικά:

«Καλούμε την Πολιτεία και ειδικά τον Δήμαρχο κ. Καμίνη να αναλογιστούν την κοινωνική αξία ενός ελεύθερου, ζωντανού κύτταρου της πόλης όπως είναι οι δημοτικές αγορές. Το άλλοθι του μειωμένου προϋπολογισμού κάθε άλλο παρά δικαιολογεί την συστηματική καταστολή απέναντι σε πρωτοβουλίες πολιτών που όχι μόνο δεν βλάπτουν την τοπική κοινωνία αλλά αποτελούν ουσιαστικά μια ανάσα μέσα στην τσιμεντούπολη εν καιρώ κρίσης. Η κοινωνική κρίση που διανύουμε μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών και αξιοποίηση κάθε πόρου που διαθέτουμε. Η σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο δήμος μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος κοινωνικών υπηρεσιών αντί να μένει ανεκμετάλλευτη εδώ και χρόνια με το άλλοθι του μικρού διαθέσιμου προϋπολογισμού στα χέρια της αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να πάρουν στα χέρια τους, έννομα και συλλογικά, τους χώρους αυτούς με ευνοϊκά αποτελέσματα για την απασχόληση, την οικονομική δραστηριότητα και τη συνοχή της κοινωνίας.»

Περισσότερες πληροφορίες

Ζωή Βροντίση: 6971892553

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα απ´ όπου και αν προέρχεται αν βασίζεται σε κανόνες ελεύθερης αγοράς και δεν δημιουργεί αποκλεισμούς είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται αν οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές δεν εμπλακούν καθόλου. Θα έπρεπε μάλιστα να απαγορεύεται δια νόμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version