Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ευλάβεια γιορτάστηκε η Παναγιά και τώρα «Βοήθα, Παναγιά» Κύριο

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιρού για τους Έλληνες, γιορτάστηκε στην Κάλυμνο φέτος με βαθιά θρησκευτική ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση στις εκκλησίες και τα μοναστήρια που πανηγύριζαν.

 

Η Παναγία Κεχαριτωμένη Χώρας, η παλιά αρχόντισσα του νησιού, είχε και φέτος τους παραδοσιακούς προσκυνητές της, αλλά και κάθε γωνιά της Καλύμνου γιόρτασε με πανηγυρικό εσπερινό και λαϊκό γλέντι τη δική της Παναγιά: Ψέριμος, Τέλενδος, Αργινώντα, Καμάρι (Πανόρμου), Βοθύνοι, η Παναγιά η Κυρά στο Άργος, η Παναγιά Γαλατού στους Ποταμούς, η Παναγιά του Γλυκιού (Άγ. Νικόλαος), η Παναγιά στη Χώνη (Θεολόγος), στην Ανάσταση και πολλές άλλες.

Στην Κάλυμνο, στους αιώνες που ο λαός ήταν κλεισμένος στο Κάστρου Χώρα (Βυζαντινή & Ιπποτική Περίοδος, 8 αιώνες) από τις πρώτες εκκλησίες που κτίστηκαν ήταν η Παναγία Κεχαριτωμένη, την οποία οι Καλύμνιοι, μετά την έξοδό τους από το Κάστρο, στο 18ο αι., τη «μετέφεραν» και στα Τσίκουδα ανεγείροντας περίλαμπρο ναό στην Παναγία Κεχαριτωμένη.

Η Παναγία στη θρησκευτική-λατρευτική παράδοση των Ελλήνων είναι η «Μήτηρ της ζωής», η  προστάτιδα του κάθε ανθρώπου χωριστά αλλά και της κάθε πόλης της οποίας είναι η «υπέρμαχος στρατηγός» αλλά και ολόκληρου του γένους των Ελλήνων εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Και η λατρεία της Παναγίας αποτελεί μια αδιάσπαστη θρησκευτική συνέχεια από την αρχαία ελληνική λατρεία του δωδεκάθεου στη χριστιανική λατρεία, καθώς και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ως ανώτερη θεά τη θεά Αθηνά, η οποία ήταν η προστάτιδα της.

Ο εορτασμός της Παναγίας κλείνει τη χαρούμενη περίοδο του Καλοκαιριού. Σιγά-σιγά μπαίνουμε στο μουντό Φθινόπωρο και τον απειλητικό χειμώνα (σύμφωνα με τα τρομοκρατικά δελτία ειδήσεων στην TV) και η προσευχή συνεχίζεται με το «Βοήθα, Παναγιά».
(φωτο από τα Αργινώντα και μία από την Παναγιά του Γλυκιού)

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version