Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξενάγηση στο Κάστρο Χώρας με πλατιά συμμετοχή, αλλά… (36 φωτο) Κύριο

Το απόγευμα της 9.7.12 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Κάστρο Χώρας, από το φιλόλογο Σακ. Τρικοίλη, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου και ειδικότερα ως μέρος των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας των αποδήμων», από 7 έως 13 Αυγούστου.

 

Ο χώρος συγκέντρωσης και εκκίνησης ήταν ο Σταθμός Χώρας. Λίγο μετά τις 6:30 οι ξεναγούμενοι, με επικεφαλής το Σακ. Τρικοίλη, περπάτησαν τον κεντρικό δρόμο της πρώτης πόλης της νεότερης Καλύμνου: Σταθμός-Σκάφη-Φαρμακείο-Μαζί μέχρι τα Θένια, την πρώτη πλατεία της Καλύμνου. Στη μικρή αυτή πορεία εντός πόλεως, για να είναι πιο άνετη και ευχάριστη η διαδρομή, ο Σακ. Τρικοίλης έκανε μικρές και σύντομες στάσεις για να εξηγήσει την κοινωνική και ιστορική σημασία των σημείων αυτών.

Από τα Θένια άρχισε με πολύ αργό ρυθμό η ανάβαση της σκάλας του Κάστρου. Πάλι με πολλές στάσεις, ώστε να ξεκουράζονται οι αναβάτες και να ξεναγούνται πάνω στην ιστορία των οικιστικών τμημάτων της Χώρας: Τσίκουδα-Παναγιά, Πρόδρομος-Γιακχάς-Θένια, Αγ. Χαράλαμπος-Κοκαλαριά.

Μες στο Κάστρο η ξενάγηση έγινε σε δυο σημεία και κράτησε περίπου μια ώρα. Πρώτα, στο ύψωμα μετά την είσοδο, δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, και μετά στις κτιριακές εγκαταστάσεις του διοικητηρίου, περίπου 50 μέτρα προς το κέντρο του οικισμού.

Ο Σακ. Τρικοίλης αναφέρθηκε στα 800 και πλέον χρόνια της (νεκρής σήμερα) καστρικής πόλης, χρόνος που επιμερίζεται στα 400 χρόνια των Βυζαντινών (και τον αιώνα της ρευστότητας από 1204-1314), στα 200 χρόνων των Ιπποτών, για τους οποίους έδωσε πολλά στοιχεία (πώς ήρθαν στα Δωδεκάνησα και μετά στην Καλυμνο, και ποιες υποχρεώσεις αναλάβαινε το ενοικιαστής Πρεκέπτορας, και τα 200 χρόνια των Τούρκων, οι οποίοι βέβαια συνέχισαν και εκτός Κάστρου να είναι οι κατακτητές περίπου για άλλα 200 χρόνια (1700-1912).

Παράλληλα προς αυτή την αφήγηση της ιστορικής πορείας, ο ξεναγός πρόσθεσε και την κυριαρχία της Βασιλικής Ιεράς Μονής Αγίου Θεολόγου Πάτμου για περίπου 700. Επίσης, έκανε λόγο και για την ίδρυση των εκκλησιών του Κάστρου εξηγώντας τις κοινωνιολογικού χαρακτήρα λατρευτικές προτιμήσεις των Καλυμνίων του 12ου-16ου αι., και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτή η καστρόπολη των 400 ή 1000 κατοίκων είχε 10 εκκλησίες και 29 ιερείς, χώρια οι άλλοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι.

Η ξενάγηση, όπως προαναφέρθηκε, αν και είχε αντικείμενο μόνο το Κάστρο, τελικά είχε διαμορφωθεί σε ξενάγηση και της Χώρας. Κατά την ξενάγηση μες στο Κάστρο αναφέρθηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία (άγνωστα πριν 20-30 χρόνια), τα οποία ήρθαν στο φως με την αξιοποίηση των δύο (εξαιρετικά δυσανάγνωστων) τόμων της Ι. Μονής Πάτμου, 500 σελίδων, που αναφέρονται αποκλειστικά στην Κάλυμνο (τα οποία δημοσίευσε με συνοδευτική ανάλυση ο Σακ. Τρικοίλης στο βιβλίο του «Νεότερη Ιστορία της Καλύμνου εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ), αλλά και των ιπποτικών αρχείων (της Μάλτας), τα οποία αναφέρονται στην Κάλυμνο (και τα έχει δημοσιεύσει στα βιβλία του ο καθηγητής κ. Τσιρπανλής, απ’ όπου άντλησε τις ιστορικές ρου πληροφορίες ο Σακ. Τρικοίλης).

Δημοσιεύουμε πλούσιο φωτο-ρεπορτάζ από την ξενάγηση, με τη διευκρίνιση ότι καθ’ όλη τη διαδρομή της ξενάγησης στη Χώρα και στο Κάστρο, φωτορεπόρτερ για την ΑΡΓΩ ήταν η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εφημερίδας κα. Καλλιόπη Σακ. Τρικοίλη. Από τα τοπικά ΜΜΕ την εκδήλωση κάλυψε μόνο ο κ. Νικόλας Μακαρούνας του TV12.

*

Αλλά αυτή η ξενάγηση είχε τρεις κραυγαλέες αρνητικές όψεις:

Ι.  Η περιβαλλοντική αθλιότητα της ανάβασης. Οι βαριές οσμές από τα κοτέτσια και τις μάντρες (η μια με περίπου δέκα προβάτες, η άλλη λιγότερες) που κατέλαβαν την πλαγιά της πρόσοψής του Κάστρου, δηλαδή την κεντρική και κύρια πλαγιά από την οποία περνάει  επισκέπτης για να πάει στο Κάστρο. Ήταν μια πρώτη πειστική εικόνα της πλήρους αδιαφορίας εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, διαχρονικά, που αντιμετωπίζει ο ιστορικότερος και ιερότερος χώρος της Καλύμνου, των 1000 και πλέον ετών, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Η δεύτερη πειστική εικόνα της αδιαφορίας των Δημαρχιών είναι αυτή μες στο Κάστρο.

Προφανώς αυτή η πολιτική αδιαφορία δεκαετιών, τουλάχιστον εδώ και 40 χρόνια (για να μην πάμε και παλιότερα), οφείλεται  εμφανέστατα στην άγνοια της ιστορικότητας του τόπου αλλά και της δυναμικής που κλείνει μέσα της αυτή η γνήσια μεσαιωνική πόλη, η μήτρα της Νεότερης Καλύμνου. Μια καστρόπολη που εκμέτρησε  πολιτικό και κοινωνικό βίο 800 ετών. Είναι ένα Κάστρο ικανό να δώσει στο νησί άλμα τουριστικής-οικονομικής ανάπτυξης, αλλά η πολιτική είναι «αλλού». Εξαντλείται, ειδικά τα τελευταία 25 χρόνια, στη διαχείριση της φλεγόμενης καθημερινότητας, χωρίς όραμα και σχεδιασμό.

ΙΙ.  Η παντελής απουσία πολιτικών προσώπων. Ήταν η πρώτη επίσημη ξενάγηση που έγινε ποτέ στο Κάστρο Χώρας και αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου αυτού αλλά και την πολιτική-κοινωνική γέννηση της Νεότερης Καλύμνου, που είναι προφανώς η μάνα της σημερινής Καλύμνου. Σ’ αυτή λοιπόν την ξενάγηση το «παρών» έδωσαν απλοί άνθρωποι του λαού, μεταξύ των οποίων γυναίκες νεαρής ηλικίας αλλά και μεγαλύτερης, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον που εντυπωσίαζε. Και όμως δεν έκανε τον κόπο ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, αλλά μαζί τους ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (κατά συνθήκη και δήλωση πνευματικός, δηλαδή λόγω επαγγέλματος που ασκεί ή σωματείου στο οποίο συμμετέχει) να ανέβει στο Κάστρο - η ανάβαση και η επιστροφή δεν δυσκόλεψε κανένα. Αυτό είναι ένα φωτεινότατο δείγμα του πολιτιστικού σκότους και της υποκρισίας των περί το εμπόριο των πολιτιστικών.

ΙΙΙ. Το παράδειγμα των πολιτικών ακολούθησαν οι απόδημοι. Ο Δήμος υποτίθεται ότι οργάνωσε την ξενάγηση πρώτα και κύρια για τους αποδήμους.  Προς τιμή τους οι Καλύμνιοι της Αθήνας, επειδή από ευαισθησία θεωρούν εαυτούς αποδήμους, έδωσαν ένα δυνατό «παρών». Όμως οι κατά κύριο λόγο απόδημοι, οι Καλύμνιοι του εξωτερικού (Γαλλίας, Αυστραλίας, Αμερικής κ.α.) που βρίσκονταν αυτόν τον καιρό στην Κάλυμνο και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ξενάγηση στο Κάστρο, ήταν οι μεγάλοι απόντες. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΣ στην ξενάγηση. Εντυπωσιακό και αυτό…

Και οι τρεις αυτές όψεις που απεικονιστήκαν στην ξενάγηση διδάσκουν πολλά.

Τελευταία τροποποίηση στις

Έκθεση εικόνων

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Λυπάμαι που δεν ήμουν εκεί , ελπίζω σε μιά άλλη φορά.

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

  Νίκο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Σακελλάρης

 • Σύνδεσμος σχολίου Νίκος Σδρέγας δημοσιεύθηκε από Νίκος Σδρέγας

  Δάσκαλε πράγματι έκανες μια καταπληκτική ξενάγηση αν και δεν ήμουν παρόν την παρακολούθησα τηλεοπτικά και δεν σου κρύβω ότι πράγματι έχασα αλλά και έχασαν όσοι δεν ήρθαν μια καταπληκτική ιστορική αφήγηση του χώρου αυτού ,που για πρώτη φορά γίνεται και που θέλω να πιστεύω ότι πρώτα ο θεός κάθε χρόνο θα κάνετε...Τώρα όσο για το παράπονό σας για επισήμους σωματεία , συλλόγους κ.τ.λ Δεν υπήρξε μεγάλη προβολή και δεν υπήρχαν πολλές κάμερες να προβληθούν...
  Δάσκαλε μένε με τους απλούς ανθρώπους του λάου ,και θα δεις ότι στην επόμενη ξενάγηση το κοινό θα αυξηθεί θεαματικά.
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι αυτή την καταπληκτική ιστορική αφήγηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version