Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Περίλαμπρη η πανήγυρη του μητροπολιτικού ναού Καλύμνου Κύριο

Περίλαμπρη ήταν η πανήγυρη του  μητροπολιτικού ναού, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, 5 & 6 Αυγούστου, στην Κάλυμνο.

 

Ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων, στο χώρο του ναού, με ιερές ακολουθίες και έκθεση ζωγραφικής. Στο τελετουργικό μέρος της πανήγυρης χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος στον εσπερινό και το πρωί στη Θεία Λειτουργία, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων.

Στους χορούς των ιεροψαλτών έψαλλαν, στο δεξιό στασίδι, ο πρωτοψάλτης του ναού Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης με τον αδελφό του Γιάννη και τον Π. Κουλιανό, και στο αριστερό στασίδι ο πρωτοψάλτης του Αγ. Στεφάνου Νικ. Βεζυρόπουλος με τον αριστερό ψάλτη του Χριστού Κ. Βογιατζή. Στο ιεροψαλτικό της μέρος η πανήγυρη ήταν από τις ωραιότερες στην ιστορία του ναού τα τελευταία… 42 και πλέον χρόνια (της θητείας του πρωτοψάλτη στο ναό αυτό), καθώς ο δεξιός και αριστερός χορός είχαν ενότητα βυζαντινού ύφους και τρόπου απόδοσης των ύμνων, προσδίδοντας στον πανηγυρικό εσπερινό τον τόνο και το μουσικό χρώμα που πρέπει.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και το πρωτοφανές πλήθος του εκκλησιάσματος, μες στο ναό και στην αυλή του ναού (με καρέκλες και μεγάφωνα), οδήγησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο στην αναζήτηση, από τώρα, τρόπων καλύτερης οργάνωσης των χώρων, για του χρόνου, εντός και εκτός της εκκλησίας.

Μετά τον εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Μεταμορφώσεως στο κεντρικό κομμάτι της παραλιακής λεωφόρου, με επικεφαλής το μητροπολίτη. Προπορεύονταν η δημοτική φιλαρμονική, τα εξαπτέρυγα και παιδιά που έφεραν στα χέρια τους εικόνες, ακολουθούσε το κεντρικό τμήμα της ιερής πομπής με το δεσπότη και τους ιερείς, και έπονταν στρατιωτικό άγημα σε δύο στοίχους, οι τοπικές αρχές και ο κόσμος.

Την επομένη το πρωί, μετά τη Θ. Λειτουργία, το εκκλησιαστικό συμβούλιο παρέθεσε δεξίωση, στην αίθουσα τελετών του ναού, με πλούσια και εκλεκτά εδέσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version