Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

URL Ιστότοπου: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η Κάλυμνος είχε πολλά ελαιόδεντρα και μεγάλη παραγωγή λαδιού. Όπως και ότι η ιδιοκτησία των ελαιοδέντρων ήταν ανεξάρτητη από την ιδιοκτησία της γης στην οποία ήταν φυτρωμένα. Δηλαδή άλλος ήταν ιδιοκτήτης του χωραφιού και άλλοι των δέντρων!!

Το περασμένο καλοκαίρι στην Κάλυμνο είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω μερικά Καλύμνικα έγραφα του 19ου αιώνα, που είχε την καλοσύνη να μου διαθέσει για φωτογράφιση και ενδεχόμενη δημοσίευση ο εξάδελφος της συζύγου μου Νικόλας Ι. Κουτελλάς, τον οποίο θερμότατα ευχαριστώ.

Ψάχνοντας σ’ ένα παλιό βιβλίο ποικίλου περιεχομένου της Δημογεροντίας Καλύμνου, που είχα φωτογραφίσει το περσυνό Καλοκαίρι, μου έκαμαν ιδιαίτερη εντύπωση έξι έγγραφες υποσχέσεις δυτών, κάποιες μάλιστα με μάρτυρες και με εγγυητές, ότι δεν θα ξαναεργαστούν με σκάφανδρο και, σε περίπτωση που δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους αυτή, δέχονται να υποστούν μέχρι και δήμευση περιουσίας και εξορία τους από την Κάλυμνο. 

ΔΑΝ. ΖΕΡΒΟΣ: Διατιμήσεις διαφόρων ειδών το 1864

Κατηγορία Blogs

Στις μικρές και σχεδόν απομονωμένες κοινωνίες, όπως ήταν η Κάλυμνος τον 19ο αιώνα, εύκολα δημιουργούνται στην αγορά των τροφίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών ολιγοπωλιακές συνθήκες, που έχουν αποτέλεσμα την κερδοσκοπική υπερτίμησή τους. Έτσι η Διοίκηση για την προστασία των καταναλωτών επιβάλλει υποχρεωτικές τιμές πώλησης (διατίμηση).

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version