Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

URL Ιστότοπου: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από το 1822 μέχρι και το 1830, οπότε καθορίστηκαν τα Ανατολικά σύνορα του Ελληνικού Κράτους στον 26ο μεσημβρινό, η Κάλυμνος, αν και επισήμως δεν μετείχε στην Ελληνική Επανάσταση, εθεωρείτο μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Ανήκε στην επαρχία Πάτμου και διοικούνταν από απεσταλμένους της Ελληνικής Διοίκησης. (βλ. Δανιήλ Α. Ζερβού ‘‘Η Κάλυμνος υπό Ελληνική διοίκηση 1822-1830’’ στα Καλυμνιακά Χρονικά, τ. ΙΘ’ –2011–).

ΔΑΝΙΗΛ Α. ΖΕΡΒΟΣ: ΕΣΥ στην Κάλυμνο του 1864-1867 (2)

Κατηγορία Blogs

Αμέσως την επομένη της απόφασης 85/18-5-1864, που πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή πολλών προυχόντων και μετά από πολλή συζήτηση ( βλ. προηγούμενο), το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια άλλη απόφαση, 86/19-5-1864, και εξέδωσε ένα ψήφισμα πολύ πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη.

ΔΑΝΙΗΛ Α. ΖΕΡΒΟΣ: ΕΣΥ στην Κάλυμνο το 1864-1867 (1)

Κατηγορία Blogs

Όπως είναι γνωστό επί Τουρκοκρατίας η Κάλυμνος είχε ένα ειδικό καθεστώς «προνομίων», σύμφωνα με το οποίο πλήρωνε στον διοικητή της Ρόδου ένα σχετικά μικρό ποσό ως κατ’ αποκοπή ετήσιο φόρο (Μακτού) και την τοπική διοίκηση ασκούσε η Δημογεροντία. Βέβαια υπήρχε και ο εκπρόσωπος του Οθωμανικού κράτους, ο Αγάς παλιότερα και ο Καϊμακάμης μετά το 1869, αλλά με λίγες και όχι ουσιαστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

 

ΔΑΝ. Α. ΖΕΡΒΟΣ: Περιφρούρηση σποράς το 1864

Κατηγορία Blogs

Ένα σημαντικό έσοδο της Δημαρχίας, εκτός από τους τελωνιακούς δασμούς, ήταν και ο φόρος των δεκάτων στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα γεννήματα.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version