Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

URL Ιστότοπου: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, αφιερωμένη στην Παιδεία (την ημέρα αυτή αργούν τα σχολεία), επειδή φέτος πέφτει Κυριακή, η εκπαιδευτική κοινότητα  γιόρτασε από την Παρασκευή την ημέρα αυτή των Γραμμάτων.

Στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού εκκλησιάστηκε το 2ο Δημ. Σχολείο Πόθιας (Αγ. Στεφάνου), με την παρουσία του μητροπολίτη κ. Παϊσίου – στην Πόθια και τη Χώρα γιόρτασαν κι άλλες εκκλησίες την ημέρα αυτή πρωθύστερα και κατ’ οικονομίαν, για την εξυπηρέτηση των σχολείων, κυρίως Δημοτικών…  

Στο Χριστό έγινε αρτοκλασία στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και ο μητροπολίτης μίλησε στα παιδιά με λόγο εξαιρετικά εκλαϊκευμένο και μεστό περιεχομένου. Τους εξήγησε το νόημα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και τη σχέση Εκκλησίας-Ελληνικής Παιδείας, η οποία θεμελιώθηκε από τους  Τρεις Ιεράρχες, το  Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια και μέσα από την ιστορική εξέλιξη η Ελληνοχριστιανική Παιδεία, η οποία κέρδισε συγκεκριμένες εκφράσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, με ανάλογο διδακτικό περιεχόμενο.

Το σκηνικό που συνέθεσε ο μητροπολίτης στην ύψωση των άρτων είχε ακριβώς αυτούς τους ιστορικούς και πνευματικούς συμβολισμούς. Την εικόνα των Τριών Ιεραρχών έφεραν στα χέρια τους δύο μαθήτριες του σχολείου και άλλοι δύο μαθητές, εκατέρωθεν της εικόνας, κρατούσαν την Ελληνική σημαία και τη σημαία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ΚΠόλεως.

Ο πρόωρος εορτασμός των Τριών Ιεραρχών ήταν αφιερωμένος στην Εκπαίδευση, και την Κυριακή η εκκλησία θα τιμήσει «τους τρεις μεγίστους φωστήρας», «τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας» (φώτισαν την οικουμένη με τις ακτίνες της διδασκαλία τους που έλαμψαν σαν πυρσοί).

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι κάθε χρόνο λειτουργείται το ιστορικό μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στα Πηγάδια Χώρας - στην αριστερή πλαγιά γι’ αυτόν που κατεβαίνει τον κεντρικό δρόμο.

Τα «χρόνια πολλά» λέγονται προς όλους βέβαια αλλά οι εκπαιδευτικοί θεωρείται ότι γιορτάζουν την ημέρα τους…

Εκθεση Καλυμνίων φωτογράφων σε gallery της Αθήνας

Κατηγορία Τέχνες

Με κοινά τον τόπο καταγωγής τους, την αγάπη για τη φωτογραφία και το μεράκι της δημιουργίας, τρεις φίλοι εκθέτουν τα έργα τους σε μία κοινή έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Καλύμνου Πολιτεία». Χορηγός είναι ο κ. Δ. Πενταφράγκας και διοργανωτής ο κ. Παν. Καλαϊτζής.Ο Γιάννης Κουλλιάς, ο Νικόλας Σμαλιός και ο Στάθης Κλήμης, γνήσιοι εραστές της φωτογραφικής τέχνης, παρουσιάζουν την Κάλυμνο της εποχής τους, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τη δική τους ματιά. Τοπία, άνθρωποι, στιγμές, χρώματα, λεπτομέρειες, συνθέτουν μια τριφωνία οπτικού λόγου, ύπαρξης και συνύπαρξης.

Βιωματική εκφραστική, με βασικά στοιχεία το κάλλος της μικρής πατρίδας και τη γοητεία που αυτή ασκεί στα τέκνα της. Βιωματική εκφραστική ως εργαλείο σύγχρονης αναζήτησης της έσω Ιθάκης.

Ένα μικρό ταξίδι με το καράβι «Φωτογραφία» στο νησί της ζωής τους, με άγκυρα την συγκίνηση και τους ίδιους σε ρόλο καραβοκύρη και νοικοκύρη.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 8 μμ.

Στην gallery του Black Duck Multiplarte.

Χρήστου Λαδά 9α Αθήνα

210 3234760

Διάρκεια έκθεσης: 1 –12 Φεβρουαρίου

Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00

Κυριακή: 19.00 – 22.00

Για τους φίλους που θα ήθελαν να συναντηθούμε στην έκθεση θα βρίσκομαι εκεί μόνο στις 6 Φεβρουαρίου Κυριακή απόγευμα όπου θα γίνει και η εκδήλωση.

Νικόλαος Σμαλιός

Ντέρμπι μπάχαλο & κοπρίτης αετός

Κατηγορία Μουρμούρες

Η αφαλάτωση πήρε πολλή αρμύρα E το πήρε ο διάλογος στο δημ. σ/λιο E έγιναν βίδες οι «αιώνιοι» Διακό-Ρουσσό  E ντέρμπι, μπάχαλο E «πουλημένος» ο διαιτητής E «σφύριζε» μόνο φάλτσα κι έβγαζε κάρτες στο Ρουσσό E το νερό της αφαλατώ- έγινε γλυφό.

 Όταν λες τον κοπρίτη, κοπρίτη, είναι σαν να λες τον κοντό, κοντό  E  θα σε ρίξει στο καναβάτσο  με «άλμα επί κοντώ» E ο κοπρίτης είναι σύμβολο εθνικό E σαν τον δικέφαλο αετό E με πόδια ανοικτά και κορόνα από χρυσό E ο κοπρίτης έχει μέσα του το φιλοσοφικό.

Η λαϊκή μούσα ύμνησε το πρότυπο του Ελληνα το καθιστικό: «Ενας αητός καθότανε / στον ήλιο και λιαζότανε» E  προσοχή: δεν εργαζότανε, λιαζότανε E«του Κίτσου η μάνα κάθεται» - γνωστή ηρωίδα E «τρία πουλάκια κάθονται»-ομάδα βουλευτών σε ώρα εργασίας.  

Στην Ελλάδα όποιος πάρει αξίωμα, το πρώτο που αλλάζει είναι η καρέκλα του E να είναι πιο χωστή.-

Η αφαλάτωση πήρε πολλή αρμύρα E την πήρε ο διάλογος στο δημ. σ/λιο E έγιναν βίδες οι «αιώνιοι» Διακό-Ρουσσό  E ντέρμπι, μπάχαλο E «πουλημένος» ο διαιτητής E «σφύριζε» μόνο φάλτσα κι έβγαζε κάρτες στο Ρουσσό E το νερό της αφαλατώ- έγινε γλυφό.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version