Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

URL Ιστότοπου: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή ήταν η ερώτηση συμπολίτη μας που ήρθε στο Χριστό για να εκκλησιαστεί και να τιμήσει τους νεκρούς των Ιμίων.

Πίστευε ότι σήμερα ο Δήμος θα τελούσε το μνημόσυνο των αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, που έπεσαν στη θάλασσα των Ιμίων, κατά τη μεγάλη εκείνη αναμέτρηση της χώρας μας με την τουρκική επιθετικότητα, τη νύκτα της 30ης, το 1996. Να θυμίσουμε τα ονόματά των αδικοχαμένων ηρώων μας: Παναγιώτης Βλαχάκος - υποπλοίαρχος, Χριστόδουλος Καραθανάσης – υποπλοίαρχος,  Εκτορας Γιαλοψός – σημαιοφόρος.

Το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας ιδρύει σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Μια τέτοια Σχολή ιδρύεται και στην Κάλυμνο με τη συνεργασία της ι. μητροπόλεως και την υπεύθυνη του προγράμματος κα. Παναγιώτα (Νότα) Φράγκου-Κλήμη.Το μεσημέρι της 28ης/1/11 ο μητροπολίτης κάλεσε τα ΜΜΕ στο μητροπολιτικό μέγαρο, για να ανακοινώσει, μαζί με την καθηγήτρια κα. Φράγκου, την ίδρυση Σχολής Γονέων στην Κάλυμνο. Οι υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς ή και μη γονείς αρχίζουν από την Τρίτη, 1/2/11. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στα ΚΕΠ Χώρας και Πόθιας και στα Γραφεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης στους Δημοτικούς Σταθμούς

Κατηγορία Δήμος

Την Παρασκευή, 28/1/11, ενόψει της εορτής των Τριών Ιεραρχών την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης επισκέφθηκε τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και το Βρεφονηπιακό Σταθμό, συνοδευόμενος από την αντιδ/ρχο κα. Σεμ. Ψαρομπά, υπεύθυνη σε θέματα πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής.Η επίσκεψη του κ. δημάρχου στους χώρους αυτούς την ημέρα που γιορτάζουν στη χώρα μας τα Γράμματα και ειδικότερα η Παιδεία (οι σχολικές γιορτές έγιναν την Παρασκευή) είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα: δήλωνε το ενδιαφέρον του για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Συνάμα αποτελούσε και μια καλή ευκαιρία να δει ο ίδιος από κοντά τα προβλήματα των δύο Παιδικών Σταθμών (Θεολόγου,  Αγ. Τριάδας) και του Βρεφονηπιακού (Μανιάειο).  

Στον Α΄ Παιδικό Σταθμό, που στεγάζεται στο Χριστοδουλάκειο αρχοντικό, στην Αγ. Τριάδα, ο κ. δήμαρχος βρέθηκε μπροστά σε σωρευμένα κτηριακά προβλήματα, τα οποία απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Το ωραιότατο αυτό κτήριο έχει πολλά χρόνια να δει συντήρηση. Οι τοίχοι του, τα κουφώματα κ.λπ. είναι σε άθλια κατάσταση. Κάποια μερεμετίσματα της πρώτης ανάγκης που έγιναν μες στο Σεπτέμβρη, έκαναν ανθρωπινότερο το κτήριο: τζάμια στα παράθυρα, στεγανοποίηση στις παιδικές τουαλέτες που έσταζαν όταν έβρεχε κ.α.

Συνεχίζει όμως να έχει απόλυτη ανάγκη από μια καλή συντήρηση, ενώ στερείται, επίσης, της στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής: δεν έχει θέρμανση  (αν και είναι Παιδικός Σταθμός!), «πάμφτωχη η κουζίνα», απαρχαιωμένο εξοπλιστικά το γραφείο της διευθύντριας κ.λπ.

 Ο κ. δήμαρχος ζήτησε από τη διευθύντρια κ. Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη λεπτομερή καταγραφή των αναγκών του Σταθμού και δεσμεύτηκε για σταδιακή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Παράλληλα, η αντιδήμαρχος κ. Ψαρομπά υποσχέθηκε υποβοήθηση των οικονομικών του Σταθμού στο θέμα των προμηθειών.

Το μέλλον των Σταθμών θα είναι καλύτερο. Ηδη έγινε η πρώτη αρχή με την απόφαση του δημ. σ/λίου, ύστερα από εισήγηση του κ. δημάρχου, στη συνεδρία της 19ης Ιαν. 2011, να συγχωνεύσει και τους τρεις Σταθμούς σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα τελεί υπό την άμεση εποπτεία και ευθύνη του Δήμου. Πιθανόν έτσι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πολλές δυσλειτουργίες  - αυτό μέλλει να αποδειχτεί -, όμως τα σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των κτηρίων και τις υλικοτεχνικές υποδομές απαιτούν πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα. Και αυτές οι αναγκαίες προϋποθέσεις πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη ότι συντρέχουν στην εφαρμοσμένη πολιτικής της νέας δημοτικής Αρχής.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, αφιερωμένη στην Παιδεία (την ημέρα αυτή αργούν τα σχολεία), επειδή φέτος πέφτει Κυριακή, η εκπαιδευτική κοινότητα  γιόρτασε από την Παρασκευή την ημέρα αυτή των Γραμμάτων.

Στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού εκκλησιάστηκε το 2ο Δημ. Σχολείο Πόθιας (Αγ. Στεφάνου), με την παρουσία του μητροπολίτη κ. Παϊσίου – στην Πόθια και τη Χώρα γιόρτασαν κι άλλες εκκλησίες την ημέρα αυτή πρωθύστερα και κατ’ οικονομίαν, για την εξυπηρέτηση των σχολείων, κυρίως Δημοτικών…  

Στο Χριστό έγινε αρτοκλασία στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και ο μητροπολίτης μίλησε στα παιδιά με λόγο εξαιρετικά εκλαϊκευμένο και μεστό περιεχομένου. Τους εξήγησε το νόημα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και τη σχέση Εκκλησίας-Ελληνικής Παιδείας, η οποία θεμελιώθηκε από τους  Τρεις Ιεράρχες, το  Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια και μέσα από την ιστορική εξέλιξη η Ελληνοχριστιανική Παιδεία, η οποία κέρδισε συγκεκριμένες εκφράσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, με ανάλογο διδακτικό περιεχόμενο.

Το σκηνικό που συνέθεσε ο μητροπολίτης στην ύψωση των άρτων είχε ακριβώς αυτούς τους ιστορικούς και πνευματικούς συμβολισμούς. Την εικόνα των Τριών Ιεραρχών έφεραν στα χέρια τους δύο μαθήτριες του σχολείου και άλλοι δύο μαθητές, εκατέρωθεν της εικόνας, κρατούσαν την Ελληνική σημαία και τη σημαία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ΚΠόλεως.

Ο πρόωρος εορτασμός των Τριών Ιεραρχών ήταν αφιερωμένος στην Εκπαίδευση, και την Κυριακή η εκκλησία θα τιμήσει «τους τρεις μεγίστους φωστήρας», «τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας» (φώτισαν την οικουμένη με τις ακτίνες της διδασκαλία τους που έλαμψαν σαν πυρσοί).

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι κάθε χρόνο λειτουργείται το ιστορικό μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στα Πηγάδια Χώρας - στην αριστερή πλαγιά γι’ αυτόν που κατεβαίνει τον κεντρικό δρόμο.

Τα «χρόνια πολλά» λέγονται προς όλους βέβαια αλλά οι εκπαιδευτικοί θεωρείται ότι γιορτάζουν την ημέρα τους…

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version