Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η είδηση χωρίς σχολιασμό έχει ως εξής:

H Nova σε συνεργασία με την National Geographic διοργάνωσαν διαγωνισμό φωτογραφίας  από τις 2/6/2011 μέχρι τις 26/6/2011 και ζητούσαν από τους φωτογράφους να εμπνευστούν από το σλόγκαν «Εξερευνήστε τον πλανήτη του National Geographic, η ζωή όπως δεν την έχετε ξαναδεί».

Η επιλογή του νικητή ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές διεξήχθη στη στις 30/6/2011, στην Ουάσιγκτον, από επαγγελματίες φωτογράφους της National Geographic.

Το έπαθλο του φωτογραφικού διαγωνισμού ήταν ένα δεκαήμερο private σαφάρι στην Κένυα διοργανωμένο από την  National Geographic.

Στην πρώτη θέση του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο συμπατριώτης μας Νικόλαος Σμαλιός και κέρδισε το ταξίδι στην Κένυα.

ΦΩΤΟ 1. Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του φωτογραφικού διαγωνισμού.

ΦΩΤΟ 2. Η φωτογραφία του Νικόλα Σμαλιού που Νίκησε στον διαγωνισμό.

 

Πού βρίσκεται η ουσία της είδησης

Η ουσία της είδησης βρίσκεται στο ότι για πρώτη φορά Καλύμνιος φωτογράφος, ο Νικόλας Σμαλιός, ερασιτέχνης μεν αλλά επαγγελματίας υψηλού επιπέδου στην καλλιτεχνική ποιότητα της φωτογραφία τους, έφερε στην Κάλυμνο ένα διεθνές βραβείο φωτογραφίας.

Το θέμα του είναι νησιώτικο, θαλασσινό. Μια εικόνα που πολλές φορές τη συναντάμε στις ακτές μας, συνήθως στο άνοιγμα του λιμανιού της Πόθιας. Δεν ήταν δυνατό όμως ποτέ να δούμε από τόσο κοντινή απόσταση, τόσο καθαρά και με τέτοιους χρωματισμούς, ζωντανούς και με ζεστά φυσικά χρώματα, το γλάρο την ώρα που βγαίνει από τη θάλασσα με το ψάρι, το «αλίευμα» του,  στο ράμφος. Ο Νικόλας πέτυχε σε στιγμή ακαριαίας σύλληψης της κινούμενης και εξελικτικής εικόνας, και μάλιστα στην καλύτερή της φάση, να μας αιχμαλωτίσει τη μοναδική αυτή στιγμή (ειδοποιό γνώρισμα της κάθε φωτογραφίας), με σκοπό να αναδείξει μια σπάνιε ομορφιά του ζωντανού φυσικού μας περιβάλλοντος, απαλλαγμένη από κάθε έννοια «βίας στη φύση», αλλά και για να μας προσφέρει αυτή την ομορφιά, θα λέγαμε, για παντοτινή αισθητική απόλαυση. Τέτοιες εικόνες είναι ευτύχημα να έχει κανείς στο σπίτι του καδραρισμένες, γιατί έχει μπροστά του την πραγματική φύση, αποτυπωμένη πιστά και στη ζωντανή της έκφραση.

Η βραβευμένη φωτογραφία του Νικόλα Σμαλιού είναι μια καλλιτεχνική φωτογραφία με το μάτι αλλά και τις θαυμαστές ικανότητες ενός εραστή της Τέχνης (=ερασιτέχνης). Μια φωτογραφία γεμάτη συναίσθημα, φυσιολατρική κορύφωση και σπάνια αισθητική αντίληψη του ωραίου στη φύση και την Τέχνη. Συνάμα, ο δημιουργός της είναι ένας αριστοτέχνης ερασιτέχνης, απαλλαγμένος από την σκοπιμότητα που κατατρέχει τον επαγγελματία, ένα σαράκι που «κατατρώγει» την Τέχνη.

Κάτι τέτοιες φωτογραφίες μας λένε ότι ζούμε την εποχή της ανοικτής ιστορικής αναμέτρησης φωτογραφίας-ζωγραφικής. Η Τέχνη του φωτογραφικού φακού συναγωνίζεται με υψηλές αξιώσεις την Τέχνη του ζωγραφικού χρωστήρα. Και ο Νικόλας Σμαλιός είναι ένας πολύ δυνατός δημιουργός, γιατί απάλλαξε τη φωτογραφία από το να μιμείται τη ζωγραφική, την υπηρετεί ως μια ξεχωριστεί Τέχνη και αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί τους πρωτοπόρους της ιστορικής αυτής εξέλιξης.

_______________________

Υστερόγραφο: Δώσαμε βαρύτητα στο γεγονός αυτό τη βράβευσης του Νικ. Σμαλιού, για να μην περάσει στο «ντούκου…» Γιατί εκεί το πήγαινε και πάλι η Κάλυμνος. Στην οποία, οι έχοντες και κατέχοντες τα βάθρα προβολής και ανάδειξης προσώπων και δημιουργιών, πολύ συχνά ανεβάζουν και αναδεικνύουν «σκιάχτρα» ως τάχατες εκθαμβωτικές παρουσίες και δημιουργίες (ιδού ο ρόλος των κυκλωμάτων αλληλοανάδειξης…), ενώ, επίσης πολύ συχνά, αγνοούν πραγματικές δημιουργίες αξίας και τις «ξεπετάνε» με ένα ξεψυχισμένο «μπράβο».       

Η συνέντευξη του βουλευτή κ. Γ. Κασσάρα, στις 2/7/11, στο Αναγνωστήριο, είχε φορτιστεί έντονα με την παρουσία και την εκρηκτική παρέμβαση μιας μικρής αλλά δυναμικής ομάδας «αγανακτισμένων πολιτών», οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν καθηγητές γυμνασίων και λυκείων. Αλλά μια μεγάλη «εορτή» έχει πάντα και «μεθέορτα».

Η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει πρόγραμμα πέντε ημερίδων για την ενημέρωση του κόσμου, μέσω των ΜΜΕ, πάνω στο πρόβλημα του ηλεκτρονικού εγκλήματος.  Η πρώτη ημερίδα θα γίνει στην (η μοναδική στα Δωδεκάνησα, στις 13 Ιουλίου 2011.

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ & ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Η Κάλυμνος περίμενε περίπου 8 μήνες την περιβόητη συνέλευση, η οποία τελικά έγινε στις 26/6/11, Κυριακή βράδυ διάρκεσε 6,5 ώρες  – μετά αγρυπνίας… Τελικά, τζάμπα... ξενύχτησε.

Το εκκλ. σ/λιο του ι. ναού Κεχαριτωμένης Χώρας, συνεχίζοντας το θεσμό που καθιέρωσε προ 20ετίας ο αείμνηστος εφημέριος της Παναγίας Γ. Χαραμαντάς και καθηγητής-θεολόγος, βράβευσε και φέτος τους μαθητές του Γυμνασίου Χώρας, που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2010-11.

Στην αυλή της ιστορικής αυτής εκκλησίας της Καλύμνου, στα σπίτια της οποίας στεγάστηκε το πρώτο δημόσιο Δημοτικό Σχολείο της Καλύμνου των Νεότερων Χρόνων (αρχές του 19ου αι.), υπό την εποπτεία και στήριξη του εκκλ. σ/λίου της Παναγιάς και της Δημογεροντίας, σ’ αυτό τον ιερό και ιστορικό χώρο, πραγματοποιήθηκε η βράβευση 36 μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καλύμνου, στις 25/6/11, 8 μμ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, ιερείς, δημ. και περιφ/κοί σ/λοι και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιότατος και ο κ. δήμαρχος, ενώ τις διαδικασίες της εκδήλωσης είχε ο πρ. σχολ. σ/λος κ. Κ. Μηνέττος και την ομιλία, εκ μέρους του σχολείου, η καθηγήτρια-φιλόλογος κ. Στέλλα Βουτσά.

Στο τέλος της εκδήλωσης το εκκλ. σ/λιο προσέφερε στον κόσμο ένα γλυκό-κέρασμα και παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων, από τα δημοτικά σχολεία Χώρας, χόρεψαν τοπικούς χορούς.

Ο θεσμός αυτός, με την πρωτοπορία και πάλι της Παναγίας Χώρας, ανεβάζει ψηλά στη συνείδηση του κόσμου το ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία και την Εκπαίδευση.

Αλλά θα πρέπει η τοπική εκκλησία (ίσως με πρωτοπορία και πάλι της Παναγίας Χώρας) να θεσπίσει και υποτροφίες για σπουδές των μαθητών που (πολύ καλά πράττει και)  βραβεύει. Οι τάπητες και τα λούσα στους ενοριακούς ναούς θα πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στις ανάγκες της κοινωνίας για μόρφωση και σπουδές.    

Στις μέρες μας που μαίνονται οι φωτιές στην πολιτική, πανελλαδικά και τοπικά (πυρκαγιά στο Δημαρχείο) καίγοντας μαζί χλωρά και ξερά, άναψαν σε κλίμα ενθουσιασμού οι ακίνδυνες φωτιές τ’ Αη-Γιάννη.

Εις απάντηση της συνέντευξης του κ. Γ. Ρούσσου (23/6/11), ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης έδωσε συνέντευξη τύπου την επομένη, 24/6/11, με θέμα και πάλι την σύγκρουση που έχει η δημ. Αρχή με τον εργολάβο κ. Ν. Κρούσκο.

Επιτέλους στις άγονες, προβληματικές και στις νησιωτικές περιοχές, η προκήρυξη πρόσληψης επικουρικών γιατρών  δεν θα κλείνει στις 15 ημέρες, αλλά θα μένει ανοικτή μέχρι να προσληφθεί γιατρός.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version